X
Annons
X
Reportage

SvD synar: Pengarna som styr mot Vita huset

Om ett år går de amerikanska väljarna till val. Miljardärers plånböcker spelar större roll än någonsin i striden om Vita huset. Över 4 miljarder kronor har redan satsats på valkampanjerna, visar SvD Näringslivs uträkning, trots att det är ett år kvar till valet i november 2016. Nu kommer också krav på reformer av reglerna för att bromsa miljardrallyt i amerikansk politik, rapporterar Erik Bergin.

De republikanska presidentkandidaterna Marco Rubio, Donald Trump och Ben Carson under en debatt i Colorado den 28 oktober. Foto: Rick Wilking/Reuters
Demokraternas presidentkandidater (från vänster till höger) Hillary Clinton, Bernie Sanders, och Martin O'Malley under ett kampanjmöte i Des Moines, Iowa, för ett par veckor sedan. Foto: Mark Kauzlarich/Reuters

NEW YORK Han må ligga ljusår efter Donald Trump i opinionsmätningarna. Men Floridas ex-guvernör Jeb Bush har i år bevisat sin styrka i en annan central gren i amerikanska presidentval: förmågan att locka till sig förmögna donatorer som kan finansiera en lång och dyr kampanj.

De republikanska presidentkandidaterna Marco Rubio, Donald Trump och Ben Carson under en debatt i Colorado den 28 oktober.

Foto: Rick Wilking/Reuters Bild 1 av 10

Demokraternas presidentkandidater (från vänster till höger) Hillary Clinton, Bernie Sanders, och Martin O'Malley under ett kampanjmöte i Des Moines, Iowa, för ett par veckor sedan.

Foto: Mark Kauzlarich/Reuters Bild 2 av 10
Foto: Jenny Alvén Bild 3 av 10

Republikanske presidentkandidaten Jeb Bush leder Super-PAC-ligan hittills.

Foto: Steven Senne/AP Bild 4 av 10

Presidentkandidaten Ted Cruz är den republikan som efter Jeb Bush som dragit in mest Super-PAC-pengar tack vare sin fru.

Foto: Mark J Terrill/AP Bild 5 av 10
Foto: Jenny Alvén Bild 6 av 10

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton vill begränsa storleken på donationerna men tar samtidigt själv emot Super-PAC-pengar.

Foto: Charlie Neibergall/AP Bild 7 av 10

Förre HP-vd:n Carly Fiorina är en av över ett dussin republikanska presidentkandidater.

Foto: Sue Ogrocki/AP Bild 8 av 10

Republikanske presidentkandidaten och miljardären Donald Trump säger sig finansiera sin egen valkampanj.

Foto: Joe Skipper/Reuters Bild 9 av 10

Demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders har framgångsrikt samlat in många miljoner i smådonationer.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X