Följ med på konstrunda i Nya Karolinska

Martin West, projektledare och samordnare på NKS, guidar SvD:s team in bland sjukhuskorridorerna. Här framför ett broderat verk av Young In Hong.
Martin West, projektledare och samordnare på NKS, guidar SvD:s team in bland sjukhuskorridorerna. Här framför ett broderat verk av Young In Hong. Foto: Jennifer Dysell / SvD

Utsmyckningen i Nya Karolinska Solna, NKS, är Sveriges största konstsatsning just nu. Följ med SvD på en runda bland alldeles ny svensk konst som i vanliga fall bara kan ses av personal och patienter.

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Flera av konstverken bidrar till att skapa en meditativ, närmast terapeutisk, stämning i vårdmiljön. Stora verk som fyller hela ljusschakt eller löper flera hundra meter utmed väggar och som tar andan ur en. Inte mins Astrid Kroghs 30 meter höga ljusskulptur ”Skylight”, som finns precis under sjukhusets helikopterplatta på taket.

– Det är en följd av att vi sätter konstnärer i ett sammanhang. Många av dem som har sökt och fått de konstnärliga uppdragen tar sig an uppdragen med stor seriositet. De har tänkt efter hur man blir bemött när man kommer till sjukhuset. Man vill inte skapa stress eller oro, säger Martin West, samordnare och projektledare på NKS och själv konstnär i eget namn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons