Foto: Staffan Löwstedt

Följ med in i Ai Weiweis underjordiska konstfabrik

”Jag har en stark impuls att säga emot. Jag är en fighter.” SvD Kultur möter den kinesiske konstgiganten i hans 3 000 kvadratmeter stora underjordiska ateljé. Nästa helg visas hans verk i Stockholm på Galerie Forsblom.

Publicerad

Grå vinterförmiddag på ett hipstercafé i Prenzlauer Berg, Berlin. På svarta tavlan står tolv olika sorters smoothies, bland annat ”Buddha”, och en vetegräs-detox. Fyra personer bakom disken fixar frenetiskt espresso, tar betalt och bär ut nygjorda mackor till en ständigt ny ström av besökare mestadels i gängse bourgeoisie-boheme look. Bakom immiga fönster skymtar trafikflödet på Schönhauser Allée.

Runt hörnet på tvärgatan ligger en butik för skräddarsydda cyklar. Lite längre bort en ädelloppis med skandinaviska möbler i skylten och ett jourlivs med rikligt sortiment närproducerad öl från diverse mikrobryggerier. De allra sista husen med något som liknar DDR-patina får just en total make-over. Alldeles i närheten bor några namnkunniga författare och minst en berömd operaregissör.