X
Annons
X
Foto: Staffan Löwstedt

Följ med in i Ai Weiweis underjordiska konstfabrik

Långläsning

"Jag har en stark impuls att säga emot. Jag är en fighter." SvD Kultur möter den kinesiske konstgiganten i hans 3 000 kvadratmeter stora underjordiska ateljé. Nästa helg visas hans verk i Stockholm på Galerie Forsblom.

Grå vinterförmiddag på ett hipstercafé i Prenzlauer Berg, Berlin. På svarta tavlan står tolv olika sorters smoothies, bland annat ”Buddha”, och en vetegräs-detox. Fyra personer bakom disken fixar frenetiskt espresso, tar betalt och bär ut nygjorda mackor till en ständigt ny ström av besökare mestadels i gängse bourgeoisie-boheme look. Bakom immiga fönster skymtar trafikflödet på Schönhauser Allée.

Runt hörnet på tvärgatan ligger en butik för skräddarsydda cyklar. Lite längre bort en ädelloppis med skandinaviska möbler i skylten och ett jourlivs med rikligt sortiment närproducerad öl från diverse mikrobryggerier. De allra sista husen med något som liknar DDR-patina får just en total make-over. Alldeles i närheten bor några namnkunniga författare och minst en berömd operaregissör.

Konst
Långläsning
Läs mer om SvD:s kulturmagasin
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 10
Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 10
Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 10
Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 10
Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 10
Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 10
Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 10
Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 10
Bild 9 av 10

Dropping a Han D

Foto: Angel Gil Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X