Annons
X
Annons
X

Följ läget i Egypten

Nationella räddningsfronten uppmanar till massmöten till stöd för revolutionen. Samtidigt väntas fler demonstrationer från oppositionen efter fredagsbönen.

SvD bevakar utvecklingen i Egypten.

Säkerhetsstyrkor på vakt under en demonstration av Mursi-anhängare.
Säkerhetsstyrkor på vakt under en demonstration av Mursi-anhängare. Foto: AP

07:43 Karin Thurfjell:
Välkomna till SvD:s direktrapportering kring läget i Egypten, där president Muhammad Mursi igår avsattes av militären. Mursi har gripits och eventuellt komnmer en förundersökning mot honom att inledas, enligt armétalesmän skriver TT.

07:47 Karin Thurfjell:
Utrikesdepartementet avråder nu från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria, Port Said och Suez. Transit via Cairo International Airport omfattas dock inte. Ambassaden råder också svenskar som befinner sig i landet att ”iakta stor försiktighet och att undvika alla demonstrationer och folksamlingar samt att vara vaksamma på tecken på sådana.”

UD:s sajt meddelas också att säkerhetsläget är instabilt och kan ändras mycket snabbt.

Annons
X

08:08 Karin Thurfjell:
På presidentens officiella Facebook och Twitter kallas militärens aktion igår en ”total kupp”, skriver Guardian. Mursi avsattes officiellt klockan 19.00 igår kväll.

08:23 Karin Thurfjell:
Idag ska Adli Mansour, ordföranden i Egyptens författningsdomstol, sväras in som president. Enligt militären kommer han att leda en övergångsregering i väntan på att nyval hålls.

08:31 Karin Thurfjell:
Världsledare är försiktiga med att kalla militärens agerande i Egypten för ”kupp”, skriver TT.

– Vi anser att Egyptens framtid i slutänden bara kan avgöras av det egyptiska folket. Samtidigt är vi djupt bekymrade över de egyptiska väpnade styrkornas beslut att avsätta president Mursi och upphäva den egyptiska författningen, sade USA:s president Barack Obama i ett uttalande, och meddelade också att USA ser över sitt militära stöd till Egypten som motsvarar runt 9 miljarder kronor.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att han förstår egyptiernas frustration men att ”varje militärt ingripande i ett lands angelägenheter inger oro”, skriver TT.

Inte heller EU:s utrikespolitiska talesperson Catherine Ashton eller Storbritannien kallar händelserna för kupp.

08:35 Karin Thurfjell:
På Twitter skriverutrikesminister Carl Bildt att han följer händelserna i Egypten så nära som möjligt, och har kontakt både med EU:s utrikespolitiska talesperson Catherine Ashton och Sveriges ambassad i Kairo. Han länkar också till Ashtons uttalande.

08:40 Karin Thurfjell:
Carl Bildt bloggar också om händelserna ”Under kvällen blev bulletinerna från Kairo allt mer alarmerande, och de kulminerade i beskeden om att militären med uppenbarligen brett stöd i övrigt satt president Morsi åt sidan och försökt initiera en ny politisk process.

Vi kan självfallet aldrig ge vårt godkännande till militära ingripanden av denna art, och det även om det nog kan finnas skäl att tro att detta ingripande har brett stöd i delar av det egyptiska samhället.

Men avgörande nu blir hur utvecklingen framöver kommer att gestaltas.

Risken är uppenbar att vi kommer att få se ökad repression mot de krafter, främst kring det muslimska brödraskapet, som fortfarande stöder president Morsi.”

09:00 carlbildt (Twitter):
Starting day in Visby with Cabinet meeting. Will report on Egypt. Need for more comprehensive reaction from EU. Consultations ongoing.

Karin Thurfjell:
Carl Bildt följer utvecklingen i Egypten från Almedalen.

09:17 Karin Thurfjell:
Minst 14 människor dog i sammandrabbningar mellan motståndare och anhängare till Mursi igårkväll, efter beskedet att Mursi avsätts.

09:40 Karin Thurfjell:
Mursianhängare har skapat Facebookevenemanget Tharir Clean Up, och har bjudit in över 2 600 människor, skriver CNN. ”Låt oss gå och städa upp Tahrirtorget och visa vår revolutionära anda. Snälla alla, ta med städutrustning”, skriver skaparna. Just nu har 54 tackat ja.

09:49 Karin Thurfjell:
USA:s president Barack Obama är en av många världsledare som into kallar den egyptiska militärens agerande för ”kupp”. Det beror på att om administrationen skulle betrakta händelserna som en kupp skulle de enligt lagen bli tvungna att upphöra med sitt militära stöd på motsvarande 9 miljarder svenska kronor till Egypten, skriver CNN. I sitt uttalande säger Obama att stödet ska ses över.

10:17 Karin Thurfjell:
Syriens president Bashar al-Assad hyllar avsättningen av Mursi, och kallar den för ett ”nederlag för politisk islam”, skriver Guardian. Mursi var Muslimska brödraskapets representant i presidentvalet som han vann, även om han formellt gått ur organisationen och dess politiska gren Frihets- och rättvisepartiet.

10:21 Karin Thurfjell:
Nu verkar människor ha börjat samlas för att följa ceremonin där ledaren för författningsdomstolen, Adli Mansour, ska sväras in som president senare idag, rapporterar BBC News.

10:22 IaWadendal (Twitter):
Dagen efter i Kairo: glada leenden hos souvenirförsäljarna som kränger revolutionsflaggor, t-shirts med en överkorsad Mursi och vuvuzelor.

Karin Thurfjell:
SvD:s reporter Ia Wadendal och fotograf Linus Sundahl-Djerf är på plats i Kairo och rapporterar.

10:36 Karin Thurfjell:
Enligt egyptiska nyhetsbyrån Mena har de högt uppsatta ledarna i Muslimska brödraskapet som greps igår förts till samma fängelse i Kairo som den förra diktatorn Hosni Mubarak, som störtades i februari 2011, skriver [BBC News.](http://Enligt egyptiska nyhetsbyrån Mena har de högt uppsatta ledarna i Muslimska brödraskapet som greps igår förts till samma fängelse i Kairo som den förra diktatorn Hosni Mubarak, som störtades i februari 2011, skriver BBC News. ) Arresteringsorder för 300 ledare och medlemmar i organisationen utfärdades igår.

Den senaste tiden har sammandrabbningar mellan Mursis anhängare och motståndare lett till flera döda. Nu meddelar militären att man inte kommer att tolerera förolämpningar, provokationer eller attacker mot islamister, speciellt inte unga.

10:37 AJELive (Twitter):
For a summary of international reactions to #Egypt's military decision, read here: http://t.co/mpMmkAQnRi

Karin Thurfjell:
Al Jazeera English har gjort en omfattande sammanställning av omvärldens reaktioner på händelserna i Egypten.

10:44 Karin Thurfjell:
Mursi hålls i en anläggning som hyser den militära underrättelsetjänsten, uppger en säkerhetskälla skriver TT

10:46 Karin Thurfjell:
Nu har Adli Mansour svurits in som ny president i Egypten, rapporterar CNN och Al Jazeera.

10:49 Karin Thurfjell:
Adli Mansour svor en ganska kort ed, skriver [Al Jazeera](http://A very short oath, apparently: “I swear by the great God, to respect the constitution and the law.” ): ”Jag svär vid Gud, att respektera konstitutionen och lagen”

10:52 Karin Thurfjell:
Nu backar Al Jazeera, och skriver att Adli svors in som ledare för författningsdomstolen, ett ämbete som han tillträdde redan 30 juni. Eden ska alltså inte ha gällt presidentskapet. CNN fortsätter dock att rapportera att Adli svurits in. Stanna kvar här i SvD:s liverapport så ska vi försöka reda ut läget.

10:56 Karin Thurfjell:
Flera andra medier rapporterar nu att Adli svurits in som ledare för författningsdomstolen, och inte som president. Däremot väntas han svära också presidenteden idag.

11:13 Karin Thurfjell:
Den till stor del är statligt ägda pressen i Egypten hyllar störtandet av Mursi, skriver TT:
”Presidenten störtad med revolutionär legitimitet”, skriver al-Ahram med braskande röda bokstäver.

”Och folkets revolution var segerrik”, heter det i al-Akhbar.

I Sherouk, en oberoende tidning, skriver: ”Folket och armén vann”.

”Välkommen tillbaka, Egypten”, var budskapet i den likaledes oberoende al-Masri al-Youm.

11:18 Karin Thurfjell:
Nu kommer nya rapporter, bland annat från BBC, om att Adli Mansour svurits in som president under stående ovationer. Han säger att han ska respektera lagen, och att det är med stor stolthet och tacksamhet han tackar ja till positionen som president i en övergångsperiod.

11:22 Karin Thurfjell:
Mansour säger också att han hyllar de unga och m,ilitären, som varit nationens samvete och garanterat säkerheten. Parlamentsval är den enda vägen mot en friare, mer demokratisk, framtid, säger Adli Mansour.

Glada leenden hos souvenirförsäljarna som kränger revolutionsflaggor, t-shirts med en överkorsad Mursi och vuvuzelor. Foto: Linus Sundahl-Djerf

11:25 Karin Thurfjell:
Efter att också ha hyllat egyptisk media i ett tal som ofta avbröts av applåder från publiken, lämnad den nyinsvurne egyptiske presidenten rummet.

11:28 AJELive (Twitter):
#Egypt's interim president Adly Mansour: Presidential and parliamentary elections will be held ”in the near future”. http://t.co/2WvB12m2vL

Karin Thurfjell:
Mansour lovade också att president- och parlamentsval ska hållas ”inom en snar framtid”, rapporterar bland andra Al Jazeera.

11:30 carlbildt (Twitter):
Good analysis of tragic Egypt situation. Violence must be avoided. Consensus must be sought. Human rights respected. http://t.co/3YX0tGDnIU

Karin Thurfjell:
Utrikesminister Carl Bildt (M) länkar till en analys av International Crisis Group.

11:33 IaWadendal (Twitter):
Tahrirtorget är fortfarande fyllt med tält och människor. Rester av gårdagens firande på marken: söndertrampade vuvzelas och plastmuggar.

11:34 Karin Thurfjell:
TT har intervjuat utrikesminister Carl Bildt, som fortfarande inte använder ordet militärkupp för att beskriva händelserna. Här följer nyhetsbyråns intervju:

– Det är ett militärt ingripande av ett slag som vi aldrig kan godkänna. Det har uppenbarligen skett med mycket brett politiskt och religiöst stöd i delar av det egyptiska samhället för dagen — men i det ligger ingen automatisk legitimitet för det som har skett, säger Bildt till TT.

Han fortsätter betona att alla parter måste respektera de mänskliga fri- och rättigheterna och hålla sig inom demokratins ramar.

– De arresteringar som skett mot Muslimska brödraskapet är allvarliga, liksom ingripandena mot tv-stationer och journalister.

Han säger att EU, USA och andra utländska aktörer försöker påverka utvecklingen i positiv och lugnande riktning. Men han vill nu att en mer sammanhållen politisk linje mejslas fram inom EU.

– Det tror jag att vi måste göra de närmaste dagarna. Det här är ett mycket dynamisk förlopp och den inledande reaktionen kan bara vara inledande — sedan måste det komma en fördjupad reaktion längre fram.

TT: Vilka farhågor har du nu?

– Att konfrontationen tilltar, att våldet ökar, att vi går mot en nedåtgående spiral, svarar Bildt.

11:34 IaWadendal (Twitter):
– Vi stannar kvar här tills vi vet säkert att demokratin är på plats, säger Mahmoud som har Tahrir som andra hem.

11:35 IaWadendal (Twitter):
Arbetslöse Ahmed har ett krav på en ny regering: skaffa fram praktikplatser och nya jobb! Han målar folks ansikten i revolutionsfärger nu.

11:58 SvD Webbredaktion:
Carl Bildt resonerar vidare i TT-intervjun:

– Den arabiska våren har väl falnat rätt väsentligt under den senaste tiden, och det är klart att det här för den in i ett helt nytt skede som gör att jag tror att uttrycket den arabiska våren kommer att framstå som lite malplacerat.
Bildt brukar själv påpeka att Egypten är arabvärldens kulturellt, politiskt och ekonomiskt ledande nation.

TT: Hur stor blir påverkan av den nya utvecklingen i Egypten på den övriga arabvärlden?

– Stor — men om du ber mig att i detalj bedöma det så klarar jag inte det, svarar Bildt.

Han ser egentligen ett nytt skede i en ännu pågående egyptisk revolution. Före Mursis styre fanns en tid av oroväckande militärstyre men under Mursi har de politiska, sociala och framför allt ekonomiska problemen ökat, påminner Bildt.

– Det har lett till ökad konfrontation och det har lett till det militära ingripandet. Om detta i sin tur leder till ökad konfrontation eller till något annat, det vet vi inte men vi kan försöka påverka det

12:00 SvD Webbredaktion:
Mer Bildt i TT:s intervju:

Utrikesministern påminner om att UD avråder från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria, Port Said och Suez — med undantag för transit genom Kairos internationella flygplats.

Det finns, säger Bildt, cirka 850 svenskar registrerade som bosatta i Egypten, och ytterligare cirka 500 turistar just nu i landet.

Inga inrapporterade incidenter med svenskar inblandade finns.

– Det finns ingen omedelbar oro för dem, säger Bildt.

12:48 SvD Webbredaktion:
Åklagare har utfärdat en order om att Muslimska brödraskapets högsta chef Muhammad Badie ska gripas, liksom hans närmaste man Khairat el-Shater, uppger källor inom rättsväsendet och militären enligt Reuters.

el-Shater var brödraskapets första val av kandidat inför presidentvalet i fjol, men han diskvalificerades och ersattes av Mursi. Det rapporterar TT.

13:04 Karin Thurfjell:
SvD:s Josefin Pehrson var på plats i Almedalen när utrikesminister Carl Bildt under förmiddagen redogjorde för läget i Egypten och utrikesdepartementets hållning.

– Vi har utökat avrådan under natten till att omfatta de stora städerna i Egypten, däremot inte semesterorterna eller transitområdet vid Kairos flygplats. Det har varit lugnt i Kairo i natt. Oroligheter finns det rapporter om från vissa av de större städerna men det är knapphändig och osäker information – inget som tyder på oroligheter i turistorterna, det är viktigt i det här sammanhanget.

13:15 Karin Thurfjell:
I de första intervjuerna som Egyptens president uppmanar Adli Mansour Muslimska brödraskapet att hjälpa till med att bygga nationen.

– Organisationen Muslimska brödraskapet är en del av det här folket och är inbjudna att delta i byggandet av nationen då ingen kommer att exkluderas, och om de svarar på inbjudan, kommer de att välkomnas, säger Mansour till egyptiska statligt ägda tidningen Ahram, enligt Reuters.

Tidigare har det rapporterats om att 300 arresteringsorder för ledare och medlemmar i Muslimska brödraskapet, som avsatte presidenten Mursi stod nära, utfärdades igår.

13:24 Karin Thurfjell:
Många av världens ledare och politiker, däribland USA:s president Barack Obama och Sveriges utrikesminister Carl Bildt, har undvikit att använda ordet militärkupp om händelserna i Egypten. Men Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu använder ordet för att besklriva militärens agerande när Mursi avsattes.

– Det är oacceptabelt att en regering som kommit till makten genom demokratiska val avsätts på ett olagligt sätt — än värre genom en militärkupp, sade Davutoglu, enligt Reuters.

13:35 Karin Thurfjell:
Så här löd eden som Adli Mansour svor tidigare idag: ”Jag svär vid Gud den allsmäktige att troget skydda republiken och att respektera konstitutionen och lagen och helt se till folkets intressen skydda nationens självständighet och dess territorier”.

14:00 Karin Thurfjell:
Enligt militära, politiska och diplomatiska källor som Reuters talat med är Mohamed ElBaradei, ledare för den liberala oppositionsalliansen och tidigare chef för Internationella atomenergiorganet IAEA, favorit som ledare för en övergångsregering. Tidigare idag svors ledaren för Egyptens författningsdomstol, Adli Mansour, in som president i väntan på att utlovade demokratiska val ska hållas.

14:03 carlbildt (Twitter):
With revolutions you often know the beginning but can rarely forecast the end. And this certainly apply to the developments in Egypt.

Karin Thurfjell:
Utrikesministern luftar sina Egyptenfunderingar på Twitter.

14:17 Karin Thurfjell:
Tidigare har det kommit rapporter om att två av Mursis nära medarbetare, ledaren för Muslimska brödraskapets politiska gren Frihets- och rättvisepartiet Saad al-Katatnis, och Rashad Bayoumi,vice ordförande för Muslimska brödraskapet, har gripits. Nu bekräftar Saad al-Katatnis son att hans far fördes bort från sitt hem av tolv civilklädda män, skriver TT.

”De som säger sig försvara frihet och demokrati, inbjöd på eftermiddagen min far till dialog, och grep honom på kvällen. Välkommen till den nya eran av frihet!”, står det i en kommentar från Muaaz Saad al-Katatni på Muslimska brödraskapets hemsida, enligt TT.

Tidigare idag. Adli Mansoursvor : ”Jag svär vid Gud den allsmäktige att troget skydda republiken och att respektera konstitutionen och lagen och helt se till folkets intressen skydda nationens självständighet och dess territorier”. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

14:31 carlbildt (Twitter):
Very disturbing news if possible political arrests in Egypt. http://t.co/r0rDzPXU4W

Karin Thurfjell:
Länken går till en Reutersartikel om att åklagare beordrat att Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Badie.

14:39 Karin Thurfjell:
Ia Wadendal, på plats i Kairo, rapporterar att det pågår skottlossning vid universitetet i Kairo mellan anhängare till Mursi och militärer. Hon har sett minst en skadad.

15:23 SvD Webbredaktion:
Den ultrakonservativa salafistiska rörelsen i Egypten uppmanar islamister att lämna gatorna, och att ”gå till sina moskéer eller hem”, skriver den statliga nyhetsbyrån. Salafistiska partiet al-Nur, Egyptens näst största islamistiska parti, har sagt sig vara med på den färdplan för landet som armén tagit fram. Syftet är att undvika mer blodspillan.Den ultrakonservativa salafistiska rörelsen i Egypten uppmanar islamister att lämna gatorna, och att ”gå till sina moskéer eller hem”, skriver den statliga nyhetsbyrån. Salafistiska partiet al-Nur, Egyptens näst största islamistiska parti, har sagt sig vara med på den färdplan för landet som armén tagit fram. Syftet är att undvika mer blodspillan.

15:31 Gustav Sjöholm:
AP rapporterar att Muslimska brödrarskapets högste ledare har gripits, och hänvisar till officiella Egyptiska talespersoner.

15:32 Gustav Sjöholm:
AP rapporterar att Muslimska brödrarskapets högste ledare har gripits, och hänvisar till officiella Egyptiska talespersoner.

15:40 Gustav Sjöholm:
Tidigare under dagen beordrades gripandet av Muhammad Badi, som misstänks för att åtta demonstranter dödats i sammandrabbningar utanför rörelsens Kairo-högkvarter.
Det har också utlysts en arresteringsorder mot hans närmaste man, Khairat el-Shater, samt ytterligare omkring 200 högt uppsatta i islamistiska grupper.

15:57 Gustav Sjöholm:
AP skriver att Badi greps i en kuststaden Mersa Matruhnära Libyen och transporterades till Kairo i en militärhelikopter. Källan till uppgifterna är en anonym talesperson inom Egyptiska säkerhetsväsendet.

16:23 Gustav Sjöholm:
Muslimska brödraskapet kommer inte att samarbeta med ”usurpator-styret”, säger en person i ledningen på rörelsens hemsida, uppger Reuters. En usurpator är en eller några som tagit makten över makten på ett kontroversiellt eller olagligt sätt.

16:27 Gustav Sjöholm:
Brödrarskapet uppger att dagens upplaga av deras tidning, Rättvise- och frihetstidningen, inte fick tryckas i natt. Även tre islamistiskt-styrda tv-kanaler ska ha tvingats att avbryta sina sändningar kort efter maktövertagandet i går. En av punkterna i den färdplan som presenterades i går av arméchefen var att yttrande- pch pressfrihet skulle garanteras.

Adli Mansour som nyligen utsetts till chefsdomare har nu svurit eden också som president och därmed statschef för en övergångsperiod.

16:47 Gustav Sjöholm:
Egyptiska militären uppmanar på sin Facebooksida, enligt Al Jazeeras reporterRawya Rageh, att inte lyssna på rykten från förrädare och att Egypten är stort nog åt alla.

16:50 Gustav Sjöholm:
Heba Morayef, Egyptenchef på människorättsorganisationen Human Rights Watch, fördömer via twitter militärens beslut att arrestera ledare ur Muslimska Brödraskapet, och kallar beslutet för olagligt, oansvarigt och destabiliserande.

17:13 Gustav Sjöholm:
Muslimska brödraskapets talesperson Gehad Haddad säger till Al Jazeeraatt han inte kan bekräfta att den högste ledaren gripits, för att det inte går att nå honom. Han förkastar också militärkuppen och säger att Mursi-anhängare är beredda att slåss.

17:30 Gustav Sjöholm:
Den tunisiske presidenten Moncef Marzouki avvisar den militära inblandningen i Egypten och kräver att Mursis säkerhet garanteras, enligt Reuters.

17:30 IaWadendal (Twitter):
Skottlossning där vi är. Linus överfallen och kameran stulen. Han klarar sig med hjälp av några som drar ut honom.

17:31 Gustav Sjöholm:
Artikeln om överfallet på SvD:s fotograf kan ni läsa här.

17:31 IaWadendal (Twitter):
Linus och jag är helt OK men frustrerade över att kameran med många av dagens bilder är stulen.

17:31 IaWadendal (Twitter):
Stämningen här kan skifta från hjärtlig och välkomande till hotfull och aggressiv på några sekunder. Men vi tackar dem som hjälpte och

17:31 IaWadendal (Twitter):
de som nu gör sitt bästa för att leta rätt på kameran åt oss.

17:38 Gustav Sjöholm:
Nyhetsbolaget Al Jazeeras kräver att deras personal, som enligt Al Jazeera hålls i förvar av militären sedan i går, släpps. Det rör sig om två personer. Enligt Al Jazeera slog militären till mot bolaget strax efter maktövertagandet i går. Den högst uppsatta chefen Mostefa Souag skriver i ett skriftligt uttalande: ”människor vänder sig till Al Jazeera när stora händelser äger rum i Egypten och att publiken inte kommer att acceptera att bli bortkopplad från nyheter och information. Oavsett vilken politisk sida man står på så förväntar sig det egyptiska folket att pressfriheten upprätthålls och respekteras.

17:57 Gustav Sjöholm:
Kupp eller inte kupp. Det är en av frågorna som diskuteras kring Egypten. Amira Nowaira, professor vid universitetet i Alexandria, skriver för The Guardian att det inte rör sig om en kupp, utan resultatet av kraven från miljoner människor på Egyptens gator. Utan dem hade militöären med all säherhet inte gått in, anser hon. Hon skriver också att valet av Adli Mahmud Mansur som övergångsledare är en stark signal om att militären den här gången valt en annan väg än när Mubarak störtades.

18:11 Gustav Sjöholm:
För USA är frågan om det rör sig om en militärkupp extremt viktig. Hittills har man undvikit ordet, för rör det sig om en sådan hindras USA genom lag att ge ekonomiskt stöd till Egyptens armé. Amerikanskt bistånd står uppskattningsvis för en femtedel av arméns årliga budget. Den Egyptiska armén är en viktig allierad till USA i området. Landet är ju både granne med Israel och ansvarig för Suezkanalen, därigenom en stor del av världens oljetransporterna går och som dessutom använts för att transporter för att understödja Afghanistanstyrkorna.

19:00 Gustav Sjöholm:
En koalition ledd av det Muslimska brödraskapet, uppmanar till massprotester i hela landet i morgon efter fredagsbönen. Koalitionen kallar det en ”fredag av avvisning” mot den kupp som lett till att Mursi störtats. Uppmaningen är att det ska vara en fredlig protest för att säga ”nej till militära arresteringar” och kuppen i allmänhet. Uppropet kom enligt Reuters från en moské i centrala Kairo, där Mursianhängare befunnit sig sedan förra veckan. Området är omringat av militära fordon, däremot uppges militären inte ha ingripit mot anhängarna.

19:06 Gustav Sjöholm:
Muslimska brödraskapet skriver på sin engelskspråkiga hemsida att 23 Mursianhängare dödats sedan maktövertagandet i går.

19:09 Gustav Sjöholm:
Det rör sig enligt Brödraskapet om sju personer i Mersa Matruh, tre i Sidi Barrani, tio i Alexandria och tre i Minya.

19:24 Gustav Sjöholm:
Foreign Policys Marc Lynch tycker inte att demonstranterna på Tahrirtorget har något att fira efter att Mursi tvingats bort och konstutionen upphävts. ”Ingen borde fira att en militärkupp avsatt Egyptens första demokratiskt valda president, oavsett hur mycket han misslyckats eller hur mycket man hatar Muslimska brödraskapet”. Läs hela texten här.

19:58 Gustav Sjöholm:
Den Egyptiska börsen tog ett glädjeskutt i dag. Upp sju procent, vilket är den högsta ökningen under året, uppger BBC. Optimisterna tycker att utsikterna nu ser ljusare ut med Mursi borta, trots att den egyptiska ekonomin fortfarande är i kris.

19:58 Gustav Sjöholm:
Den Egyptiska börsen tog ett glädjeskutt i dag. Upp sju procent, vilket är den högsta ökningen under året, uppger BBC. Optimisterna tycker att utsikterna nu ser ljusare ut med Mursi borta, trots att den egyptiska ekonomin fortfarande är i kris.

20:00 Gustav Sjöholm:
Voice of America uppger att Obama-administrationen nu ska se över biståndet till Egypten. Obama har tillbringat mycket av onsdagen i möten med säkerhetsansvariga, bland annat CIA.

20:00 Gustav Sjöholm:
Voice of Americauppger att Obama-administrationen nu ska se över biståndet till Egypten. Obama tillbringade mycket av gårdagen i möten med säkerhetsansvariga, bland annat CIA-chefen.

20:03 Gustav Sjöholm:
Enligt The Guardian vill Obama-administrationen använda biståndet som en hävstång för att få Egypten att snabbt återgå till civilt styre.

21:18 Gustav Sjöholm:
Statliga tidningen al-Ahram uppger att Mursi tackat nej till ett erbjudande från militären om att lämna Egypten för Qatar, Jemen eller Turkiet, berättar CNN.

21:23 Nikodemus:
Jag tycker det är jättebra utveckling. Valet var inte demokratiskt och revolutionen blev snodd av religiösa extremister. 1) Blir det nyval? 2) Om ja, vem vinner?

21:27 Gustav Sjöholm:
Nikodemus: 1) I arméchefens färdplan finns åtminstone nya val av både president och parlament med. Dessutom är trycket hårt från omvärden, inte minst USA, om att snabbt utlysa nyval. 2) Vilka som ställer upp och som kan tänkas vinna kommer med all sannolikhet att diskuteras febrilt när det närmar sig.

21:39 Gustav Sjöholm:
Mohammed Mahdi Akef, ytterligare en högt uppsatt person inom det Muslimska Brödraskapet, har gripits, uppger den statliga tidningen Ahram.

21:50 Gustav Sjöholm:
Det råder förvirring i det så kallade Shurarådet, en av kamrarna i Egyptens parlament efter gårdagens maktövertagande, skriver Ahram. Det islamistledda rådet nämndes inte i arméchefens tal och det 270 medlemmar starka rådet har en majoritet som hör till Brödraskapet. Den senaste tiden har 30 medlemmar avgått ur rådet.

22:16 Gustav Sjöholm:
Mellanösternexperten Per Jönsson på UI reder ut det politiska landskapet i Egypten för närvarande. Här är de större grupperna:
**Nationella frälsningsfronten - en grupp som samlade oppositionen för två år sedan. De finns kvar, men hur starka de är för tillfället är oklart. ** **Konstitutionspartiet - Grundades av före detta IAEA-chefen Mohammad ElBaradei. Ett rakt sekulärt parti. ** **Tamarod - Betyder revolt. Den rörelsen som organiserat de senaste veckans protester, som fått stöd från Förenade Arabemiraten och Saudiarabien. ** Egyptiska patriotiska rörelsen - Har haft olika namn och representeras av de gamla Mubarakanhängarna, exempelvis den förre presidentkandidaten Shafik. Företräder den gamla sekulära högern. Kan bli betydelsefulla **al-Nour - Det största av de ultrakonservativa salafistiska partierna. ** **Frihets- och rättvisepartiet - Muslimska brödraskapets politiska gren med en kärnväljarkår på omkring en fjärdedel av egyptiska befolkningen. **

22:36 Gustav Sjöholm:
Egyptens överåklagare har utfärdat reseförbud för Mursi och 35 andra högt uppsatta ledare för det Muslimska brödraskapet. De får inte lämna landet medan utredningar om uppvigling till våldsbrott och till att döda fredliga demonstranter pågår, rapporterar CNN.

22:45 Gustav Sjöholm:
Liberale ElBaradei säger i en intervju med New York Times att han under dagen kämpat hårt med att övertyga Västmakterna om vad han beskriver som nödvändigheten i att tvinga bort Mursi, som han menar har försvårat övergången till en allomfattande demokrati. Han försvarar också att fängslandet av ledarna för Muslimska brödraskapet, som han beskriver som en säkerhetsåtgärd.

22:48 Gustav Sjöholm:
Enligt BBC sänder nu Muslimska Brödraskapets tv-kanal igen, via en Jordansk tv-kanal och satelliten Eutelsat 7 West A.

22:58 Gustav Sjöholm:
Amnesty International riktar kritik mot att militären stängt ner tv-kanaler och stoppat tidningar. Enligt AP kallas tilltagen ”ett slag mot yttrandefriheten”.

Mursianhängare bakom barrikader vid Kairos universitet. Foto: AP

23:35 SvD Webbredaktion:
Egyptens nye president Adli Mansur räckte på torsdagen ut en hand till Muslimska brödraskapet – men expresident Mursis parti säger sig vägra samarbeta med ”militärregimen”. Med det avslutar vi kvällen direktrapport från Egypten. I morgon fredag fortsätter vi. Följ oss då för senaste nytt. På plats i Kairo finns SvD:s reporterteam Ia Wadendahl och Linus Sundahl-Djerf. ultrakonservativa salafistiska rörelsen i Egypten uppmanar islamister att lämna gatorna, och att ”gå till sina moskéer eller hem”, skriver den statliga nyhetsbyrån. Salafistiska partiet al-Nur, Egyptens näst största islamistiska parti, har sagt sig vara med på den färdplan för landet som armén tagit fram. Syftet är att undvika mer blodspillan. Salafistiska partiet al-Nur, Egyptens näst största islamistiska parti, har sagt sig vara med på den färdplan för landet som armén tagit fram. Syftet är att undvika mer blodspillan.Den ultrakonservativa salafistiska rörelsen i Egypten uppmanar islamister att lämna gatorna, och att ”gå till sina moskéer eller hem”, skriver den statliga nyhetsbyrån. Salafistiska partiet al-Nur, Egyptens näst största islamistiska parti, har sagt sig vara med på den färdplan för landet som armén tagit fram. Syftet är att undvika mer blodspillan.

23:36 SvD Webbredaktion:
Med det avslutar vi kvällens rapportering från Egypten. I morgon fredag fortsätter vid. På plats i Kairo finns SvD:s team Ia Wadendahl och Linus Sundahl-Djerf.

Mer om oroligheterna i Egypten

SvD PÅ PLATS: Motsättningar i Kairo svd.se
Annons
Annons
X

Säkerhetsstyrkor på vakt under en demonstration av Mursi-anhängare.

Foto: AP Bild 1 av 29

Egyptiska armésoldater nära Tahrir-torget morgonen efter att flera Mursi-anhängare dödats av militären.

Foto: AP PHOTO/HASSAN AMMAR Bild 2 av 29

Egyptiska armésoldater vaktar entrén till Tahrir-torget i Kairo, morgonen efter att minst fem Mursi-anhängare dödats av militären (enligt arméns talesperson).

Foto: AP PHOTO/HASSAN AMMAR Bild 3 av 29

Egyptiska armésoldater vaktar entrén till Tahrir-torget i Kairo.

Foto: AP PHOTO/HASSAN AMMAR) Bild 4 av 29

Morsi-anhängare kastar sten på egyptisk polis under en demonstration vid Kairo universitet.

Foto: AP/MANU BRABO Bild 5 av 29

Mursi-anhängare demonstrerar nära Kairos universitet.

Foto: REUTERS Bild 6 av 29

En Mursi-anhängare ropar ut slagord vid en demonstration nära Kairos universitet.

Foto: REUTERS Bild 7 av 29

Anghängare till den avsatte president Mursi talar med en medlem från säkerhetsstyrkorna nära Kairos universitet.

Foto: REUTERS Bild 8 av 29

Motståndare mot Egyptens avsatte president Mohammed Morsi viftar med flaggor och en bild på general Abdel-Fattah el-Sissi under en demonstration på Tahrir-torget.

Bild 9 av 29

Anhängare till den avsatte presidenten Mursi ber kvällsbön nära universitetet i Kairo.

Foto: REUTERS/SUHAIB SALEM Bild 10 av 29

Egyptisk militär flyger i formation ovanför Tahrir-torget i Kairo.

Foto: REUTERS/KHALED ABDULLAH Bild 11 av 29

Kvinnor tar bilder framför graffitti-målningar vid Tahrir-torget i Kairo.

Foto: REUTERS Bild 12 av 29

Medlemmar i det muslimska brödraskapet och anhängare till den avsatte president Mursi ropar slagord utanför Raba El-Adwyia-moskén i Kairo.

Foto: REUTERS Bild 13 av 29

Jubel blandades med tårar efter beskedet om avsatte Muhammad Mursi. SvD:s fotograf Linus Sundahl-Djerf har fångat känslorna Kairo. Här är det feststämning på Tahrir Torget.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 14 av 29

Armechefen förklarar i en tv-sänd presskonferens att Egyptens president är avsatt.

Bild 15 av 29

Militärer bevakar en väg i Kairo på torsdagen.

Foto: REUTERS Bild 16 av 29

Igår kväll avsattes Egyptens president Muhammed Mursi. Många jublar på Tahrir Torg.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 17 av 29

Ahmed Abdelhady, 19, är arbetslös och får in småpengar på att måla flaggor på bilar, motorcyklar och människor.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 18 av 29

Glada leenden hos souvenirförsäljarna som Shawky här som kränger revolutionsflaggor, t-shirts med en överkorsad Mursi och vuvuzelor intill Tahrir-torget.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 19 av 29

Egyptisk jubel på tehus i Kairo efter direktsänd presskonferens om att militären avsatt Mursi.

Foto: HIRO KOMAE Bild 20 av 29

Opponenter till avsatte presidenten firade sent på onsdagsnatten militärkuppen.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY Bild 21 av 29

På onsdagskvällen var det feststämning på Tahrir Torget.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 22 av 29

Anhängare till Mursi jublar inte.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 23 av 29

Anhängare till Mursi.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 24 av 29

Hossan El Bedewy, tillsammans med sin fru Sara Salah och sonen Malek har samlats tillsammans med ett stort antal oppositionella framför presidentpalatset.

Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Bild 25 av 29

Glada leenden hos souvenirförsäljarna som kränger revolutionsflaggor, t-shirts med en överkorsad Mursi och vuvuzelor. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Bild 26 av 29

Tidigare idag. Adli Mansoursvor : ”Jag svär vid Gud den allsmäktige att troget skydda republiken och att respektera konstitutionen och lagen och helt se till folkets intressen skydda nationens självständighet och dess territorier”. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Bild 27 av 29

Adli Mansour som nyligen utsetts till chefsdomare har nu svurit eden också som president och därmed statschef för en övergångsperiod.

Bild 28 av 29

Mursianhängare bakom barrikader vid Kairos universitet. Foto: AP

Bild 29 av 29
Annons
X
Annons
X