Annons
X
Annons
X

Följ händelserna i Egypten 6/2

Protesterna i Egypten fortsatte under söndagen.

Och oppositionsgrupper och regimen möttes för ett samtal.

SvD.se rapporterade löpande.

Foto: AP PHOTO

22.00: Nu avslutar SvD den löpande bevakningen om Egypten för i dag.

Tiotusentals demonstranter har återigen protesterat mot president Mubarak på landets gator och torg.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det har varit förhållandevis lugnt, bortsett från några sammanstötningar med militären som försökte köra bort demonstranterna från Tahrirtorget i Kairo.

  Annons
  X

  Samtal har ägt rum mellan oppositionsgrupper och regimen i Kairo.

  Vicepresident Omar Suleiman gick efter mötet ut med att man ska släppa alla de demonstranter som gripits sedan protesterna började. Man ska tillåta medierna att rapportera igen och lyfta utegångsförbudet.

  Man kom också överens om att bilda en kommitté med flera politiska företrädare samt juridisk kunniga som ska se över Egyptens författning för att kunna förslå förändringar. Bland annat ska flera personer kunna kandidera till presidentposten och man ska införa en tidsgräns för hur länge en president kan inneha ämbetet.

  Men vare sig ungdomsgrupperna eller Mohamed ElBaradei var med på mötet. Och Mubaraks erbjudande är inte tillräckligt långtgående, ansåg den inflytelserika oppositionsrörelsen Muslimska brödraskapet.

  21.51: Al Jaziras korrespondent Ayman Mohyeldin har släppts, rapporterar tv-kanalen.

  21.28: Carl Bildt sa att han är övertygad om att Mubarak kommer att avgå mycket snart.

  – Men om det är om åtta timmar, åtta dagar eller åtta veckor vet jag inte. Men jag vet att då kommer det ske en avgörande övergång. Den förbereder vi nu och diskuterar löpande.

  21.21: Mona Sahlin menar att EU har missbedömt läget.

  – Jag har varit besviken på EU de här veckorna. EU hade kunnat spela en mycket, mycket viktigare roll om man vågat vara tydligare och kräva Mubaraks avgång.

  – Nu är det som att säkerhet och stabilitet står före att stå på frihetskämparnas sida.

  Carl Bildt menar att EU varit mycket tydligare än USA.

  Varför kräver ni inte Mubaraks avgång? frågade partiledaren.

  – För att det kommer ske. Exakt när det sker vet vi inte.

  21.15: I Agenda, som
  man kan följa på SVT Play klockan 21.15, ska Mona Sahlin (S) och utrikesminister Carl Bildt (M) debattera Sveriges och EU:s hållning till Egypten.

  21.12: President Mubarak kommer att sitta kvar till valet i september, säger premiärministern Ahmed Shafiq till CNN.

  21.07: Omar Suleiman, nyutsedd vicepresident i Egypten, har längre försökt demonisera oppositionsgruppen Muslimskt Brödraskap i kontakten med USA.

  Det uppger nyhetsbyrån Reuters som läst hemliga ambassaddokument, läckta via Wikileaks. Läs mer om
  uppgifterna här.

  20.52: I Tunisien, där protestvågen i Nordafrika tog sitt avstamp, har det styrande partiet RCD tvingats att ställa in sin verksamhet för att förhindra att säkerheten äventyras, beslutade inrikesdepartementet på söndagen.

  – Inrikesministern har beslutat att RCD måste ställa in alla sina aktiviteter och stänga alla sina lokaler efter ett domstolsbeslut om att partiet ska upplösas, sade en källa på departementet uppger TT.

  20.25: Representanter för de unga demonstranterna har gått ihop i en koalition och enligt ett uttalande insisterar de på att ockupationen av Tahrirtorget fortsätter tills president Mubarak avgår, rapporterar BBC.

  20.19: Demonstranterna bildar mänskliga kedjor för att hindra armén för att ta sig in på Tahrirtorget i Kairo, rapporterar Al Jazira.

  Det förekommer sammandrabbningar mellan militär och demonstranter eftersom militären sätter upp taggtråd för att tränga undan dem.

  19.30: Flera twittrare och medier rapporterar om skottlossning vid Egyptiska museet nära Tahrirtorget i Kairo.

  19.00: Här en genomgång av den egyptiska oppositionen, gjord av TT:

  Ungdomsrörelsen 6 april - Rörelsen startade som en Facebook-grupp 2008. Tog initiativ till ”vredens dag”, protestdemonstrationen den 25 april.


  Muslimska brödraskapet (al-Ikhwan) - Egyptens största och bäst organiserade rörelse trots att den officiellt är förbjuden.


  Nationella föreningen för förändring - Paraplyorganisation för oppositionsgrupper som startats av Nobelfredspristagaren och förre IAEA-chefen Mohamed ElBaradei.


  al-Ghad - Liberala al-Ghad (Morgondagen) grundades av Ayman Nur, var den främste utmanaren till Hosni Mubarak. Fick därefter tillbringa tre år i fängelse och frigavs för två år sedan.


  WAFD - Har tidigare företrätt den officiella oppositionen i parlamentet, men åtnjuter nu inget brett folkligt stöd. Partiet har ofta anklagats för att stå regeringen för nära.

  Källa: BBC.

  18.53: Fler än 160 000 utlänningar har lämnat Egypten sedan demonstrationerna mot president Mubarak startade, rapporterar AP.

  18.25: Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei tror inte att något kommer att förändras i Egypten förrän president Mubarak avgår. Och att han först då kan tänka sig att förhandla med regeringen.

  – Jag hoppas att någon kan skicka ett meddelande, jag vet inte på vilket sätt, till president Mubarak om att han borde avgå för sitt lands skull, för sin egen värdighets skull, för att desarmera krisen, säger han till CNN.

  18.19: Enligt Egyptens premiärminister Ahmed Shafiq är polis och militär tillsagda att ”inte besvära” människorättskämpar och journalister. Om det varit sådana problem har de inte varit ”med meningen” eftersom det ”inte är tillåtet” sa han till CNN.

  18.08: Al Jaziras korrespondent i Kairo, Ayman Mohyeldin, har tagits tillfånga av militär i närheten av Tahrirtorget. Nu kräver tv-kanalen att han släpps fri.

  Samtidigt varnar Amnesty International att en man, anställd på Google, riskerar tortyr. Tvåbarnspappan Wael Ghuneim greps den 28 januari. Det är fortfarande oklart var han befinner sig,
  skriver Amnesty.

  17:40: TT skriver: Mubaraks erbjudande att den egyptiska regimen ska ta in företrädare för oppositionen i en kommitté som leda det demokratiska reformarbetet är inte tillräckligt långtgående, anser den inflytelserika oppositionsrörelsen Muslimska brödraskapet, som uttalade sin ståndpunkt efter dagens samtal med vicepresidenten Omar Suleiman.

  – Uttalandet är inte tillräckligt, sade Mohammed Mursi som deltog i mötet mellan regeringen och företrädare för flera oppositionsgrupper.

  Den kommitté som regeringen föreslagit skulle bestå av jurister och politiker och ta initiativ till demokratiska reformer med sikte på val.

  17.30: TT skriver: Den ledande oppositionsföreträdaren Mohamed ElBaradei sade att han för sin del ”inte var inbjuden” till de överläggningar mellan regimen och delar av oppositionen som hållits i Kairo tidigare under dagen, och han förklarade att han ansåg samtalen som ”oklara”.

  – Jag vill inleda med att säga att jag inte har deltagit i några förhandlingar. Jag har inte varit inbjudan att delta i förhandlingar eller i någon dialog, men jag har följt vad som pågått, sade han till det amerikanska tv-bolaget NBC:s program ”Meet the press”.

  – Processen är oklar och ingen tycks veta vem som pratar med vem i detta läge, konstaterade ElBaradei i intervjun.

  17.10: Det unga paret Mona och Ahmad har gift sig mitt på Tahritorget, rapporterar Al Jazira.

  Troligen är det
  paret på bilden .

  16.10: Samtal har ägt rum mellan oppositionsgrupper och regimen i Kairo, men ungdomsrörelsen verkar inte ha varit representerad, rapporterar TT.

  – Jag vet inte vilken opposition det är som pratar med regimen nu. Hittills känner jag ingen, säger Esraa Abd El Fattah, en av centralfigurerna i den unga proteströrelsen från ett regnigt Tahrir- torg till TT.

  Däremot planerar ett drygt dussin representanter för olika ungdomsgrupper att mötas på söndagskvällen för att enas om vilka krav de ska ställa på regimen. När de kommit överens ska de gå med på att prata med vice presidenten Omar Suleiman, säger Abd El Fattah.

  – Alla unga som representerar olika rörelser är indelade i två grupper: en som insisterar på att Mubarak avgår och en annan som går med på att han delegerar makten till sin vice president. I kväll ska vi ta ett beslut, vi väntar bara på att de som har möten utanför torget ska komma hit.

  15.08: Egyptens vicepresident Omar Suleiman har efter dagens möten med oppositionen gått med på att släppa alla de demonstranter som gripits sedan protesterna mot regimen började. Samt att tillåta medierna att rapportera igen och att lyfta utegångsförbudet, skriver AP.

  Regimen har även kommit överens med oppositionen att bilda en kommitté med flera politiska företrädare samt juridisk kunniga som ska se över Egyptens författning för att kunna förslå förändringar. Som att flera personer kan kandidera till presidentposten och att införa en tidsgräns för hur länge en president kan inneha ämbetet.

  15.04: TT rapporterar: Deltagarna i de överläggningar som hållits under söndagen mellan den egyptiska regimen och delar av oppositionen inklusive det Muslimska brödraskapet har kommit överens om att bilda en konstitutionell reformkommitté, enligt en talesperson för den egyptiska regimen, rapporterar nyhetsbyrån AFP på söndagen.

  13.48: Börsen kommer att vara stängd tills på tisdag, rapporterar Reuters. Det blir i så fall den åttonde dagen som börsen är stängd i Egypten.

  13.33: Vicepresident Omar Suleiman ska ha träffat flera representanter från oppositionen. Bland annat Mohammad Morsi från Muslimska brödraskapet, Sayed el Badawi, partiledare al-Wafd och flera andra företrädare. Plus sex ungdomar som alla ska representera ungdomsrörelserna som startade protesterna, skriver BBC.

  12.37: TT skriver att: Vice president Omar Suleiman inkluderade i söndagens förhandlingar medlemmar ur Muslimska brödraskapet, enligt deltagare på mötet till AFP och statlig tv.

  USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade i München att hon välkomnade dialogen med brödraskapet, enligt AFP.

  Mötesdeltagarna hävdade att ”representanter för sekulära oppositionspartier deltog, liksom oberoende juridiska experter och affärsmagnaten Naguib Sawiris”. Även en företrädare för Mohamed ElBaradei ska ha funnits på plats.

  12.33: Här är en bild på ett ungt egyptisk par som, det ser ut, bestämt sig för att
  gifta sig vid Tahrirtorget.

  11.27: Allt fler människor har samlats på Tahrirtorget. Folk sjunger ”We are one, we are one, rapporterar Al Jazira.

  Under dagen kommer en gemensam bön att hållas för alla de som dött under demonstrationerna. Kristna som muslimer kommer att tillsammans be bön.

  Twittraren NadiaE skriver:
  ”Chant in tahrir: Muslims and Copts hand in hand for a new dawn to rise.”

  samt

  ”Chant in tahrir: Muslims and Copts hand in hand for a new dawn to rise.”

  11.23: SVT:s reporter Bert Sundström knivhöggs svårt i Egypten.

  Nu berättar han själv för första gången om vad som hände.

  – Jag är glad att jag lever, säger han på SVT:s hemsida.

  Läs artikeln
  här.

  10.44: Även i Alexandria har söndagen börjat lugnt. Sakta börjar vardagen att återgå till det normala. Trafiken är igång som vanligt. Dock finns fortfarande militären på plats i staden, skriver BBC.

  10.27: Sajten 1000memories,
  Egypt remembers , säger sig samla namn och information på demonstranter som dött i oroligheterna i Egypten.

  10.09: Twittraren
  ianinegypt berättar att söndagen är det första dagen på länge som han inte hört skottlossning i Kairo.

  ”That was the first night I didn't hear gunfire. More cars on the road today.”

  10.06: Al Jazira rapporterar att demonstranter på Befrielsetorget i Kairo försöker uppmana statsanställda som arbetar i området kring Tahrirtorget att ”ta en vecka ledigt” och istället delta i demonstrationerna.

  09.55: Den egyptiska folkresningen har gått in i en ny politisk fas. Hosni Mubarak blir alltmer isolerad. Sonen Gamal sparkades ur det styrande NDP:s ledning på lördagen. Läs SvD:s Bitte Hammargrens rapport från Kairo
  här.

  09.50: På Tahrirtorget har återigen stora folkmassor samlats. Natten har dock varit regnig.

  Under dagen ska har ledare för Egyptens kristna befolkning, Kopterna meddelat att de kommer att be på Tahrirtorget. Anledningen är att statlig TV har hävdat att de flesta av demonstranterna är medlemmar i Muslimska brödraskapet. De kristna vill visa att upproret rör hela befolkningen, rapporterar Al Jazira.

  09.42: TT rapporterar att en ström av egyptier köade utanför banker på söndagen efter en veckas avbrott i verksamheten på grund av oroligheterna i landet. Bankanställda anlände i bussar till Kairos finansdistrikt och soldater stod vakt i gathörnen bakom sandsäcksbarrikader och uppställda arméfordon.

  – Vi måste få någon slags ordning. Människor är ivriga att få lön och kunna ta ut sina pengar. Det har gått nära två veckor och livet står still, sade Metwali Sha'ban, en frivillig köfunktionär utanför en av bankerna till Reuters.

  Oron är stor för kaos när många egyptier vill ta ut stora summor pengar samtidigt.

  Runt 340 bankfilialer slog upp portarna på söndagen.

  09.40: Under söndagen öppnade landets banker igen. Egyptens centralbank har fört över runt 854 miljoner dollar in i finanssystemet, då återigen privat personer får tillgång till sina bankkonton.

  09.20: TT skriver om att USA:s före detta vicepresident Dick Cheney under söndagen har beskrivit president Hosni Mubarak som ”en god man.”

  – Han har också varit en god vän och allierad till USA och vi måste komma ihåg det, sade Cheney under en frågestund med reportrar.

  Cheney var försvarsminister under George Bush den äldre från 1989 till 1993 och vicepresident under George W Bushs presidentperiod. När Irak invaderade Kuwait 1990 var Mubarak till stor hjälp för USA, bland annat med trupper och överflygningsrättigheter för amerikanska plan, påminde Cheney.

  Men någon gång är det dags för alla att lägga av sig sin roll och gå vidare, konstaterade Cheney och tillade att det egyptiska folkets vilja var avgörande.

  09.10: Muslimska brödraskapet har tagit beslutet att under söndagen inleda samtal med vicepresidenten Omar Suleiman.

  Brödraskapet vill diskutera president Mubaraks avgång, demonstranternas rättigheter och säkerheten. Läs mer
  här.

  Vicepresident Omar Suleiman började redan under lördagen att diskutera med olika representarer från oppositionen.

  09.00: Natten till söndagen har demonstranterna återigen valt att sova över på Tahrirtorget och bryta mot utegångsförbudet. Morgonen har varit lugn. Armén har inte lika stor närvaro vid torget. Men även antalet demonstranter är i dag mindre.

  Kairo håller samtidigt sakta på att gå tillbaka till det normala, skriver Al Jazira.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X