Annons
X
Annons
X

Följ händelserna i Egypten 5/2

Protesterna i Egypten har pågått för tolfte dagen.

I dag har partitoppen i regeringspartiet NDP avgått, däribland Hosni Mubaraks son Gamal Mubarak. Men president Hosni Mubarak sitter fortfarande kvar.

SvD.se rapporterat löpande.

[object Object]
Mubarakmotståndare formar en mänsklig kedja för att hindra militär från att riva barrikaderna, strax utanför Egyptiska museet. Foto: BEN CURTIS/AP

21.45: Nu avslutar SvD den löpande rapporteringen från Egypten för dagen.

• Det har varit en lugnare i dag. Färre personer är tidigare har demonstrerat. I Kairo har det varit kallt och regnigt.

På eftermiddagen uppstod lite oroligheter på torget när armén försökte tömma Tahrirtorget på demonstranter och uppmanade dem att gå hem. Demonstranterna bildade mänskliga kedjor för att stoppa stridsvagnarna från att komma in på troget.

Annons
X

• Dagens viktigaste händelse är att regeringspartiet NDR:s partiledning har avgått.

Däribland Hosni Mubaraks son Gamal Murabak.

Hossam Badrawi, som blir ny generalsekreterare i NDP, räknas till partiets liberala flygel.

• Man har kallat till nya demonstrationer i morgon söndag som kallas ”Martyrernas dag”.

Kopter har tillkännagivit att de ska hålla söndagsmässa på Tahrirtorget.

21.16: Hosni Mubarak har idag haft ett möte med landets premiärminister, finansminister, oljeminister och handelsministern och en representant från centralbanken för att diskutera hur man ska tackla problemen med ekonomin som uppstått efter de omfattande demonstrationerna som i dag är inne på tolfte dagen.

Analytiker har tidigare sagt att demonstrationerna varje dag kostar landet 310 miljoner dollar.

19.57: Maged Boutros som är partimedlem i NDP och medger att man begått misstag.

– Vi befinner oss i en kris. Vi har gjort misstag... men vi tänker inte lämna ett sjunkande skepp, säger han till BBC.

19.49: Greklands premiärminister George Papandreou har ställt in en planerad resa till Egypten på söndagen. Han skulle lämna ett meddelande från EU till president Mubarak.

Han har skjutit upp resan på okänd tid på grund av utvecklingen i Egypten.

Under lördagen konsulterade han med premiärministern i Turkiet Recep Tayyip Erdogan, premiärminister i Israel Benjamin Netanyahu och palestinske presidenten Mahmoud Abbas, rapporterar AP.

19.40: Analytikern Diaa Rashwan säger till TT att det är ett viktigt steg att partiledningen avgått, trots att presidenten sitter kvar.

– Avgången är mycket viktig politiskt eftersom det här partiet har exploaterat staten i partiets intressen och det har väckt stark kritik.

Enligt Rashwan har det underblåst den folkliga ilskan mot korruptionen i landet.

Den brokiga proteströrelsen som fått det politiska systemet i gungning klagar på den korruption, fattigdom och politisk förföljelse som kommit ut av Mubaraks maktutövning.

– Rent praktiskt är det viktigt eftersom människor som tillgripit våld mobiliserades av partiet... och nu har de blivit av med detta beskydd och de kommer inte att känna sig säkra på att de har partiet bakom sig, säger Rashwan.

19.30: Den egyptiske ledaren Hosni Mubarak är en ”gammal god vän” till USA och han bör stanna vid makten under en övergångsperiod, sade USA:s presidents särskilde sändebud, Frank Wisner på lördagen rapporterar TT.

– Presidenten bör sitta kvar på sitt ämbete för att genomdriva förändringarna, sade Wisner via videolänk till deltagarna i säkerhetskonferensen om Mellanöstern i München.

– President Mubaraks fortsatta ledarskap är viktigt. Detta är hans chans att skriva sin egen historia. Han har givit 60 år av sitt liv för att tjäna sitt land, detta är ett idealiskt läge för honom att visa vägen framåt.

19.15: Mörkret har sedan länge sänkts över Tahrirtorget. Det är kallt och regnigt.

Många är kvar ute trots att utegångsförbudet gäller sedan mer än två timmar.

Tidigare talade general Hassan El-Rawani och försökte få demonstranterna att gå hem, det har han slutat med nu. Men militären är fortfarande kvar på platsen, rapporterar Al Jazira.

Folk tar med sig mat till demonstranterna på torget, twittrar Evan Hill på Al Jazira.

19.04: Tidigare i dag sattes en koptisk kyrka i Fafah, nära gränsen till Gaza, i brand. Ingen skadades dock.

Vissa källor hävdar att den började brinna efter att en bomb exploderat. Andra förnekar det.

18.59: Egyptisk statstv har nu tagit tillbaka uppgifterna om att president Hosni Mubarak avgått som partiledare, uppger Reuters.

Men hans son Gamal Mubarak sitter inte länge i partitoppen. Det innebär att han inte längre kan ställa upp i ett presidentval, twittrar CNN:s reporter Ben Wedeman.

17.55: Enligt statstv styr fortfarande president Mubarak. Han accepterade partiledningens avskedsansökningar och utsåg själv efterträdarna, rapporterar BBC.

En partimedlem kunde inte bekräfta uppgifterna om att Hosni Mubarak avgått som partiledare. Men det skulle i så fall inte påverka hans roll som president.

– Det är två olika positioner, sa han till Reuters.

17.44: NDP:s nya partiledningen består av:

• Hossam Badrawi

• Mohamed Ragab

• Mohammed Abdallah

• Magid Sharbini

• Muhammad Ahmad Abd-al-Salam Hibah och

• Muhammad Mustafa Kamal,

rapporterar statstv enligt BBC.

Uppgifterna kring president Hosni Mubaraks roll är ännu osäkra.

17.13: I och med att NDP får en ny partitopp är president Hosni Mubarak inte längre dess ledare, skriver TT.

Egyptisk statstelevision uppger att Mubarak har avgått som partiledare, skriver the Guardian. Det är ännu oklart vad det betyder. Men Al Jazira skriver att Hosni Mubarak fortfarande är president.

Enligt BBC uppger egyptisk statstv att president Mubarak inte avgått som partiledare trots allt.

17.05:
sin hemsida presenterar sig Hossam Badrawi, ny generalsekreterare i NPD, som en ”framstående läkare och välkänd politiker i Egypten”

Förutom att vara aktiv inom regeringsparet NDP är han engagerad i styrandet av Bibliotheca Alexandrai och som styrelseledamot i en rörelse för mänskliga rättigheter i Egypten.

17.00: Utrikesminister Carl Bildt twittrar om läget i Egypten:

”Mtg of Quartet here now trying to accelerate peace efforts Middle East. Coming mtg in Brussels will be critical. Time running out.”

16.50: Egyptens styrande parti NDP:s verkställande utskott avgår, rapporterar den statliga tv:n. Enligt tv-kanalen al-Arabiyya får presidentens son Gamal Mubarak lämna plats åt Hossam Badrawi, skriver TT.

Hossam Badrawi, som blir ny generalsekreterare i NDP, räknas till partiets liberala flygel, skriver Reuters.

16.45: Demonstranterna har kallat till en ny demonstration i morgon. ”Martyrernas dag”.

Och kopterna har rapporterat att de ska hålla söndagsmässa på Tahrirtorget, rapporterar Al Jazira.

Samma dag kommer domstolarna att återuppta sitt arbete, sa justitieministern på statlig tv rapporterar CNN.

16.35: Utländska demonstranter har samlats vid Tharirtorget och delar ut blommor till de andra demonstranterna, rapporterar Al Jazira.

16.25: Det regnar i Kairo. Och general Abdel Meneem Khali talar till massorna vid Tahrirtorget och ber dem lämna platsen.

Men de ropar tillbaka i kör:

– Vi kommer inte att gå härifrån, Mubarak ska gå härifrån, rapporterar Al Jazira.

16.17: Armén tycks på lördagseftermiddagen agera mera aktivt för att försöka få till stånd en nedtrappning av demonstrationerna på torget i Kairo och få folk att hörsamma utegångsförbudet. Tv-kanalen Al Jazira, med korrespondenter på plats på torget, och flera andra medier rapporterar att militären rört sig in på delar av torget och flyttat på barrikader som satts upp av demonstranterna.

Live-bilderna från torget visar dock en lugn stämning, jämfört med kravallerna i onsdags, med folk som viftar med egyptiska flaggan.

15.54: Hundratals palestinier demonstrerar i Gaza och Västbanken för att visa solidaritet med människorna som protesterar mot Mubarak i Egypten, skriver BBC.

15.39: Gasledningen mellan Egypten och Jordanien som sprängdes tidigare under lördagen har stängts av.

Reparationerna kommer ta minst en vecka. Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom attacken.

Attacken genomfördes runt klockan 9.00 på lördagen vid hamnstaden El Arish i norra Egypten.

15.15: Uppgifterna om att vicepresident Omar Suleiman skulle varit utsatt för ett mordförsök i januari förnekas av en högt uppsatt säkerhetskälla i Egypten, rapporterar TT.

15.08: USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar för riskerna med övergången till demokrati.

– Revolutioner har störtat diktatorer i demokratins namn bara för att se att den politiska processen kapas av en ny envåldshärskare som använder våld, bedrägeri och riggade val för att stanna kvar vid makten eller för att driva igenom en extremistisk agenda, säger hon enligt Al Jazira.

14.55: Egyptens banker tidigarelägger sin öppningstid på söndag, när arbetsveckan startar, till klockan halv nio på morgonen lokal tid, meddelar den statliga nyhetsbyrån Mena. Bankerna har varit stängda i en vecka. Tidigare sades att bankerna skulle öppna klockan 10 och hålla öppet till halv två på eftermiddagen, vilket fortfarande gäller.

Den egyptiska börsen tog tidigare tillbaka sitt beslut att öppna på måndag och har ännu inte utlyst någon ny dag, men man lovar 48 timmars förvarning, skriver TT.

14.30: Armén försöker tränga sig in på Tahrirtorget med stridsvagnar. Demonstranterna bildar mänskliga kedjor för att stoppa dem, rapporterar CNN:s korrespondent
Ivan Watson på Twitter.

14.27: Den första journalisten dog i dag och SVT-reportern Bert Sundström har allvarligt skadats i Egypten.

Trots alla rapporter om de organiserade attackerna mot journalister i landet säger Egyptens premiärminister att det inte utgått någon order om att ”hindra medias bevakning av händelserna på Tahrirtorget”.

– Jag har gjort klart att de har full frihet att göra vad de vill, sa Ahmed Shafiq, rapporterar CNN.

14.20: Armén försöker ta sig in på Tahrirtorget. Enligt BBC försöker dussintalet soldater ta bort barrikader som demonstranterna tidigare satt upp vid en av ingångarna till torget.

14.02: Tiotusentals människor har nu samlats på Tahrirtorget. Stämningen är fortfarande lugn. Men runt om kring torget har sammandrabbningar inträffat mellan pro- och anti-Mubarakgrupper.

SvD:s reporter Bitte Hammargren på plats i Kairo berättar att hon tillsammans med flera andra utländska journalister försökte ta sig in på torget, men blev stoppade vid en vägspärr av militären. Utlänningar är inte längre välkomna in, uppgav soldaterna.

13.59: Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei har tillsammans med tio andra företrädare för politiska partier, som vänsterpartiet Tagammu, Muslimska Brödraskapet och partiet Ghad, bildat ett grupp som alla kräver Mubaraks avgång, skriver CNN.

13.34: En film från Al Jazira visar hur spänd stämningen är i Egypten och inte minst i Kairo. Al Jaziras team åker igenom Kairo och blir tvungna att passera flera improviserade vägblockader som olika medborgargarden
satt upp.

13.25: Stora demonstrationer pågår i Egyptens andra största stad, Alexandria, enligt Al Jazira. Tiotusentals människor är ute på gatorna.

13.02: Egyptiska säkerhetsstyrkor ska ha gripit en journalist från Al Jazira på Kairos flygplats, skriver tv-kanalen.

13.00: Stämningen på Tahrirtorget ska bli allt mer spänt. Armén har även placerat ut en grupp med soldater mitt på torget. Stridsvagnar har även åkt fram till de barrikader som demonstranterna byggt vid det Egyptiska Museet.

12.55: Vicepresident Omar Suleiman överlevde ett mordförsök den 29 januari i år, uppger källor till
Fox News.

Två livvakter dödades när bileskorten Suleiman färdades i attackerades.

12.45: USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanade under ett tal på lördagen ledarna i Mellanöstern att genomföra politiska reformer och sträva efter demokrati.

Clinton sa att ledarna i regionen kanske kan hålla tillbaka de politiska krafter som växer fram i länder som Tunisien, Egypten och Jemen just nu, men inte i längden, skriver AP.

Clinton sa även att de politiska ledare som nekar sitt folk förändring och grundläggande rättigheter kommer att öppna dörren för att oroligheter utbryter:

”If the events of these past few weeks prove anything, it is that the governments who consistently deny their people freedom and opportunity are the ones who will, in the end, open the door to instability.”

12.34: Runt om i världen har människor demonstrerat mot president Hosni Mubarak. Bland annat i städer som Paris, Tokyo och Bryssel.

12.24: Oppositionspolitikern Mohamed ElBaradei ska nu befinna sig på Tahrirtorget. Enligt uppgifter ska han tala till folkmassorna, rapporterar BBC.

11.22: Opposition ska nu vara beredd att sätta sig ner med regimen för dialog. Vice president Omar Suleiman bjöd tidigare i veckan in oppositionen till samtal.

Nu har Muslimska Brödraskapet sagt att de kan tänkta sig att delta i samtalen, skriver BBC.

Även partierna Al-Wafd och Al-Tajammu kan tänka sig delta i samtal om Egyptens politiska framtid, enligt statlig TV.

11.12: President Hosni Mubarak har kallat till möte med sina ministrar angående Egyptens ekonomi, rapporterar BBC. Landet blöder pengar sedan protesterna började. Dels har den viktiga turistnäringen paralyserats och banker har varit stängda. Avstängningen av internet och telefonnätet har även kostat regimen enorma summor. Enligt BBC har protesterna kostat landet runt 300 miljoner dollar om dagen.

10.38: Det är fortfarande oklart när SVT-reportern Bert Sundström som i torsdags knivhöggs i Egypten kan lämna landet.

– Jag vet inte mer än igår, vi får en uppdatering senare idag, säger Eva Landahl, chef för Aktuellt till SvD.se.

Läs mer
här.

10.36: Det är oklart hur många människor som har dött under de tolv dagarnas protester i Egypten. Enligt egyptiska myndigheter har 11 personer omkommit. Men enligt FN kan siffran vara betydligt högre, runt 300 döda människor, skriver Al Jazira.

10.28: En fruktansvärd film på Youtube visar hur en vit skåpbil plötsligt kör över mängder av anti-Mubarakdemonstranter på gatan i Kairo.

Föraren verkar köra över människorna med flit. När filmen börjar ser man hur skåpbilen först kör långsamt, för att senare snabbt öka fart och sikta in sig på folkmassan. Vem som ligger bakom attacken eller hur pass allvarligt människorna på filmen skadades är oklart.

Nu har även amerikanska myndigheter gått ut och sagt att skåpbilen kan tillhöra den amerikanska ambassaden i Kairo. Under oroligheterna har ambassaden fått över 20 fordon stulna och myndigheterna fördömer nu att den stulna skåpbilen används för våld, rapporterar CNN.

Du kan se filmen
här. Varning för starka bilder.

Det är inte första gången under oroligheterna i Egypten som bilar har använts för att köra över människor som demonstrerat mot Mubarak.

Den här filmen visar hur en polisbuss kör in bland demonstranterna och kör över flera.

Du kan se filmen
här. Varning för starka bilder.

10.19: TT rapporterar: Egyptiska myndigheter har gripit al-Jaziras Kairo-chef och en av kanalens journalister i staden, meddelade det Qatarbaserade nyhetsbolaget på lördagen.

Al Jazira har varit förbjuden i Egypten sedan i söndags efter sin heltäckande rapportering från oroligheterna i landet. Sedan dess har företaget fått sitt kontor i Kairo förstört och sin sajt hackad. Även nio av Al Jaziras journalister frihetsberövades under fredagen.

09.46: På Bambuser har användaren
Malek lagt upp filmer från Tahrirtorget nu på morgonen.

En av filmerna visar hur människor på torget sjunger, spelar instrument och
går arm i arm.

Arméns stridsvagnar finns på plats. En film visar hur en man ligger framför en stridsvagn, andra
sitter runt honom.

09.27: Sedan regimen slagit på internet igen, efter att stängt ner det i stora delar av landet i förra veckan, har allt fler egyptier använt sociala medier för att berätta vad som händer i landet.

Mosa'ab Elshamy skriver att han idag befinner sig på Tahrirtorget och att armén håller på att ta bort barrikaderna som demonstranterna byggt vid Egyptiska museet. Människor lägger sig framför stridsvagnarna.
Så här skriver han:

”We're sitting in front of their tanks after the army tried to remove the barricades we set up near the musuem.”

”Thousands of protesters surrounding them now, making it clear the tanks will have to run them over before moving any further.”

09.12: En videofilm på Youtube från Tahrirtorget igår visar hur stämningen bland demonstranterna vid tidpunkten är hög. Människor sjunger med till en man som spelar gitarr. Flera flaggor och banderoller syns i folkmassan. Du kan se filmen
här .

Enligt översättningen sjunger demonstranterna:

”Let's make Mubarak hear our voices. We all, one hand, requested one thing, leave leave leave ... Down Down Hosni Mubarak, Down Down Hosni Mubarak ... The people want to dismantle the regime .... He is to go, we are not going ... He is to go, we won't leave ... We all, one hand, ask one thing, leave leave.”

09.06: Vicepresident Omar Suleiman ska enligt rykten träffa ledare för oppositionen under lördagen, rapporterar BBC. Egyptens banker ska även öppna igen under söndagen och aktiemarknaden på måndag.

09.03: Ingen människa ska ha skadats vid attacken mot en gasledning mellan Egypten och Jordanien i hamnstaden El Arish. Attacken var riktad mot en kontrollstation intill ledningen. Vem som ligger bakom dådet och motivet är oklart.

09.02: Hundratals människor har återigen valt att sova på Tahrirtorget när protesterna idag går in på sin tolfte dag mot president Hosni Mubarak. Demonstranterna har redan börjat bygga mindre barrikader om det skulle bli mer våldsamheter. Armén finns på plats runt Tahrirtorget, rapporterar Al Jazira.

08.38: En explosion har inträffat vid en oljeledning mellan Egypten och Israel i Sinai i norra Egypten, rapporterar Reuters.

Enligt statlig TV ska ”terrorister” ligga bakom dådet. Oljeledningen ligger nära hamnstaden El Arish. Flera invånare i staden ska ha hört flera explosioner och ledningen brinner just nu.

08.32: Nu har den första journalisten dött i Egypten. Ahmed Mohammed Mahmud, som jobbade vid den egyptiska tidningen Al Taawun blev skjuten i magen av en krypskytt den 28 januari när han tog bilder på demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo. Han har sedan dess vårdats på sjukhus men avled igår av sina skador.

08.28: Fredagen var förhållandevis lugn. Nästan en miljon människor samlades igår för att protestera mot president Hosni Mubarak. Även i städer som Alexandria, Egyptens andra största stad, samlades demonstranter. Armén tog under fredagen en mer aktiv roll och höll Mubarakanhängare ifrån demonstranterna. Läs mer om fredagens händelser
här:

Annons
Annons
X

Mubarakmotståndare formar en mänsklig kedja för att hindra militär från att riva barrikaderna, strax utanför Egyptiska museet.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 1 av 8

Generalen Hassan El-Rueni står på ett kravallstaket och talar med demonstranter framför Egyptiska museet i Kairo. Militären gjorde på lördagen försök att få till stånd en nedtrappning av demonstrationerna.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 2 av 8
Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS Bild 3 av 8
Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS Bild 4 av 8
Foto: AP PHOTO/BEN CURTIS Bild 5 av 8
Foto: AP PHOTO/BEN CURTIS Bild 6 av 8
Foto: AP PHOTO/BEN CURTIS Bild 7 av 8
Foto: AP PHOTO/BEN CURTIS Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X