Annons
X
Annons
X

Följ händelserna i Egypten 4/2

Fredagen har varit förhållandevis lugn trots att närmare en miljon demonstranter samlats i Kairo. Även i Alexandria, Egyptens andra största stad, har stora folkmassor samlats och där beskrivs stämningen som något mer spänd.

[object Object]
Blommor ligger vid namnen på de människor som dog i samband med demonstrationerna. Foto: AP

DETTA HAR HÄNT
| SvD sammanfattar händelerna i Egypten – dag för dag

Sammanfattning: Under dagen har många tusen demonstranter samlats i centrala Kairo för att kräva president Hosni Mubaraks avgång. Armén har tagit en något aktivare roll och hindra Mubaraktrogna från att ta sig fram till torget. På andra platser har Mubarakanhängare hållit mindre manifestationer men överlag har dagen varit lugn med bara sporadiska sammandrabbningar.

18.53 Enligt al-Jazira och flera källor på Twitter har bloggaren Wael Abbas släppts av militären.

Annons
X

18.41 En annan BBC-reporter Jim Muir berättar att torget är fullt ungefär till två tredjedelar och att tusentals demonstranter rör sig där och lyssnar på olika tal.

18.35 Enligt BBC:s reporter Lyse Doucet stoppar nu armén alla som försöker ta sig in på Tahrirtorget via bron Qasr al-Nil över Nilen.

18.15 Muslimska brödraskapet har gjort ett uttalande där organisationen nekar till att några samtal förts med den sittande regeringen. I ett annat uttalande hävdar det förbjudna oppositionspartiet att flera av deras medlemmar har kidnappats och misshandlats de senaste dagarna.

17.58 Demokratiaktivisterna har byggt flera lager av barrikader som ska skydda torget från framstötar av Mubarakanhängare. När motståndare syns närma sig metallbarikaderna bankar vakter på dem för att kalla dit förstärkning, uppger al-Jazira.

17.48 Wael Abbas, den kände egyptiske bloggaren som bland annat besökt Sverige flera gånger, skriver på
Twitter att han gripits av armén.

17.31 I normala fall brukar kyrkor och synagogor vaktas av polis för att garantera säkerheten i Egypten. Sedan i onsdags finns inga poliser på gatorna men ändå har inte en enda attack ägt rum mot kyrkor eller synagogor, något de regimkritiska demonstranterna säger bevisar att människor i själva verket är säkrare utan den nuvarande regimen.

17.28 De regimkritiska demonstranter som samlats utanför järnvägsstationen uppger att de inte kommer att lämna stationen förrän Hosni Mubarak har lämnat sin post. Målet är att blockera staden centrum på samma sätt som demonstranterna i Kairo blockerat trafiken i huvudstaden.

17.23 Skottlossning rapporteras norr om Tahrirtorget. Enlig al-Jazira har Mubaraktrogna demonstranter försökt tränga in till torget men tryckts tillbaka av armén.

17.15 Medier i Montenegro rapporterar att Hosni Mubarak kan erbjudas fristad där. Enligt källor håller hans son och nära vänner på att förbereda hans ankomst. Montenegro har gjort sig känt som tillflyktsort för politiker i landsflykt, bland annat har Thailands före detta premiärminister Thaksin Shinawatra slagit sig ner där.

17:01:

Enligt al-Jazira rapporterar Egyptens största oberoende tidning Al Masry Al Youm att säkerhetstjänsten gått in på Muslimska brödraskapets web-redaktion och gripit 12 journalister.

16.27:

Processen för att få fram en ny egyptisk regering, med brett folkligt stöd, måste påbörjas nu, slår EU-ledarna fast i en deklaration antagen på fredagens EU-toppmöte i Bryssel, rapporterar TT.

EU-ledarna kräver även att Egyptens invånare ges skydd av egyptiska myndigheter så att de fritt och under fredliga former kan demonstrera. De fördömer samtidigt ”alla försök att begränsa det fria informationsflödet” genom angrepp mot journalister och människorättsaktivister som ”oacceptabla”.

EU-ledarna är enligt deklarationen inställda på att ge sitt fulla stöd till processen mot ett egyptiskt samhälle med mer ”demokratiskt styre, pluralism, förbättrade möjligheter för ekonomiskt välstånd”, minskat utanförskap och som ger regional stabilitet.

16:22:

BBC rapporterar om skottlossning i centrala Kairo. Dock inte på Tahrirtorget där allt är lugnt och fredligt.

16:20:

Utgångsförbudet har trätt i kraft. Militären stoppar männiksor från att komma in på Tahrirtorget, rapporterar BBC-reportern
Lyse Doucet.

16:17:

För en kort stund bröt folkmassan på torget ut i ett rungande jubel efter rykten om att Mubarak planerade sin avgång. Det visade sig dock vara just rykten, och en del lämnar nu torget i besvikelse, uppger Al-Jaziras reporter.

16:17:

I Stockholm anordnas två demonstrationer till stöd för Egyptens folk: i dag, fredag, klockan 17 och på lördag klockan 14, skriver TT. Demonstrationerna, som har fått tillstånd av polisen, går från Sergels torg via Hamngatan och Nybroplan till egyptiska ambassaden på Strandvägen.

Som organisatörer står för polisen obekanta föreningar och privatpersoner.

Även på flera andra håll i världen organiseras sympatidemonstrationer för Mubarakmotståndarna. Baland annat i New York i morgon.

16.10:

Mohammad Ibrahim Kamel, en egyptisk affärsman som står nära president Mubarak, sade precis i arabiska
BBC:s radio att Mubarak inte kommer att lämna makten i förtid. Inte heller kommer presidenten att vika sig för yttre tryck från USA:s president Barack Obama eller från någon annan, enligt Kamel.

16:05:

Även den tidigare handelsministern Mohammed Rachid Mohammed har förbjudits lämna Egypten, rapporterar BBC. Hans banktillgångar har också frusits. Samma åtgärder vidtogs i går mot flera andra ministrar och ett antal affärsmän.

15.58:

Bara minuter innan utegångsförbudet börjar gälla i Kairo finns knappt en fläck att skymta av marken på Tahirtorget. Fortfarande upptas torgplatsen av tiotusentals demonstrerande kvinnor och män, gamla som unga, som alla kräver Mubaraks omedelbara avgång. Fler demonstranter uppges vara på väg mot torget via Qasr al-Nile-bron.

15.51:

Egyptens hälsominister sade till tv-kanalen Al-Arabiya att 8 människor dödats och 915 skadats i onsdagen och torsdagens sammandrabbningar kring Tahrirtorget, uppger
Daily News Egypt. 86 personer vårdas enligt ministern fortfarande på sjukhus.

15.41:

”När det här är över kommer Tahrirtorget vara anledningen till att turister kommer till Egypten”, skriver twittraren
Sandmonkey.

15:39:

Förtrycket av folket i Egypten fördömdes vid fredagsbönen i Stockholms moské. En av dem som deltog var Ahmed Dewedar, vars bror befinner sig mitt i våldsamheterna på Tharirtorget.

– Det är klart jag är orolig. Men om jag var på hans plats skulle jag göra samma sak. Vi måste få frihet, säger han till TT.

15.36:

Journalisten
Ethar El-Katatney twittrar: ”Folk tar bort vänner på facebook på grund av skillnader i åsikter. Om vi inte kan enas om att vara oense, hur ska vi då kunna leva i en demokrati?”

15.24:

Wyre Davies, BBC, rapporterar att stämningen i Alexandria är mycket mer spänd och hotfull än i Kairo. Det är många militärer och stridsvagnar på gatorna men inte på torgen där demonstranterna samlas.

15.16:

Al-Jazira kontor i Kairo har stormats och satts i brand av okända män. I ett uttalande på
hemsidan skriver al-Jazira att man inte tänker låta regimen eller dess anhängare stoppa tv-kanalens bevakning av händelserna i Egypten:

It appears to be the latest attempt by the Egyptian regime or its supporters to hinder Al Jazeera’s coverage of events in the country.

In the last week its bureau was forcibly closed, all its journalists had press credentials revoked, and nine journalists were detained at various stages. Al Jazeera has also faced unprecedented levels of interference in its broadcast signal as well as persistent and repeated attempts to bring down its websites.

We are grateful for the support we have received from across the world for our coverage in Egypt and can assure everyone that we will continue our work undeterred.

14.36:

Uppskattningsvis 2000 Mubarakanhängare har enligt
BBC:s utsände samlats även på Mustafa Mahmoud-torget i Kairo. Inga sammandrabbningar har rapporterats. ”Ja till Mubarak, ja till stabilitet. 30 år av fred”, ropar de.

14:35:

BBC har en bra
karta över Kiros centrala delar och Tahrirtorget i synnerhet.

14:29:

Al-Jaziras reporter
Evan Hill rapporterar om stenkastning mellan Mubarakanhängare och motståndare öster om Tahrirtorget.

14:23:

Al-Jazira uppskattar att omkring 200 Mubarakanhängare har samlats vid 6 oktober-bron. En stridsvagn rör sig emot dem.

14.20:

Egyptens finansminister Samir Radwan säger till Reuters att de senaste dagarnas demonstrationer inneburit enorma ekonomiska förluster för Egypten, men att regeringen kommer att uppfylla alla sina finansiella skyldigheter när bankerna öppnar igen på söndag.

14:14:

Mubarakanhängare samlas i närheten av Tahrirtorget, enligt al-Jazira.

14:09:

Se
hela intervjun med Mohamed ElBaradei på BBC.

14:05:

Ännu strömmar tusentals människor in mot Tahrirtorget, rapportrar TT. onga våldsamheter har uppstått. Men 24-årige allmänläkaren Yusuf Abd al-Shafi har sett motsatsen under sina tre dygns tjänst på torget.

– Jag har personligen behandlat omkring 300 personer. Det har mest varit sår i huvuden efter stenkastning, men i går såg jag tre personer dö av skottskador i bröst och huvud, säger han till TT:s utsände

13:59:

Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei säger i en intervju med BBC att mubarak måste avgå och att det är ett krav från i princip alla egyptier oavset politisk inställning. Han säger att han hoppas att Mubarak avgår med värdighet och att Egypten kan bygga en framtid grundad på demokrati och social rättvisa.

13:49:

På twitter berättar
al-Jazira att TV-kanalens kontor i Kairo har stormats och vandaliserats av okända män.

13.47:

Antalet demonstrerande i Alexandria är nu uppe i omkring 800 000, uppger
Daily News Egypt.

13.45:

BBC:s utsände i Alexandria beskriver stämningen som ”väldigt spänd”. En civilklädd polis ska enligt reportern ha identifierats, slagits ned och förts iväg i en bil. ”Anti-Mubarak demonstranter säger att de inte tänker ge sig av förrän Mubarak har avgått, men det är en mycket synligare polisnärvaro här”, säger han.

13:42:

Lyse Doucet fortsätter att twittra från torget: en känd Mubarakmotståndare, Asma Mahfouz, har hotats till döden av medlemmar av det styrande partiet.

13.38:

Den egyptiska armén har fått order om att hjälpa utländska journalister och skydda dem från de civilklädda grupper som trakasserat och misshandlat journalister på gatorna, uppger Egyptens regeringen enligt TT.

13:35:

BBC-reportern
Lyse Doucet ser en banderoll på Tahrirtorget som sammanfattar demonstranternas krav i ett ord: Avgå.

13.17:

Uppskattningsvis 300 000 regimkritiska demontranter befinner sig nu vid järnvägsstationen Raml i Alexandra, rapporterar
Daily News Egypt på Twitter.

13.11:

Enligt
al-Jazira befinner sig nu Amr Mussa, ordförande för Arabförbundet och tidigare utrikesminister i Egypten, på Tahrirtorget. Som nämdes tidigare i rapporteringen har Amr Mussa på fredagsmorgonen sagt att han överväger att kandidera för presidentposten. Enligt twittraren
Mosa'ab Elshamy möttes Amr Mussa av blandade reaktioner från folkmassan: ”stort jubel och en del burop”.

13.10:

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay krävde på fredagen att Egypten genomför en ”transparent och opartisk” utredning av våldet mellan Mubarak-anhängare och demokratiförespråkare, enligt AFP.

– Premiärministern har bett om ursäkt för onsdagens våldsutbrott. Jag välkomnar detta offentliga erkännande – unikt i Egyptens nutidshistoria – att myndigheterna brustit i sina plikter att beskydda folket, sade hon enligt TT till journalister vid en pressträff.

13.07:

Al-Jazira journalisten
Dima Khatib twittrar: ”Fler än 100 000 demonstranter i Mansoura. De kräver inte bara att Mubarak avgår, utan också att han ställs inför rätta.”

13.04:

UD skärper sin avrådan från resor till Egypten på grund av det försämrade säkerhetsläget. UD avråder nu från samtliga resor till Egypten. Tidigare var rekommendationen att avstå från icke nödvändiga resor, skriver TT.

12.51:

Runt 3000 människor ska demonstrera för president Mubarak i Egyptens tredje största stad Giza, rapporterar Al Jazira.

12.47:

Tiotusentals människor befinner sig nu på Tahrirtorget. Folk sjunger och ropar slagord. Tusentals är samtidigt på väg till torget, men armén har kontrollerar alla ingångar och kontrollerar kläder, väskor samt legitimation.

Statlig TV har nu även visat bilder från demonstrationerna på Tahrirtorget.

12.41:

Internationella Röda korset flyger in medicinska förnödenheter till Egypten. Men organisationen rapporterar att vårdpersonal har hejdats frän att nå fram till skadade i Egypten, skriver TT.

Vidare meddelade Röda korset att hundratals flygpassagerare blivit fast i den internationella zonen av Kairos flygplats och att Röda halvmånen delar ut mat och bistår de strandsatta med gratis telefonsamtal.

12.33:

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi uttrycker sina sympatier med Hosni Mubarak och säger att han hoppas att presidenten kan fortsättta vara kvar.

”I hope that in Egypt there can be a transition toward a more democratic system without a break from President Mubarak, who in the West, above all in the United States, is considered the wisest of men and a precise reference point,” säger Berlusconi enligt Reuters.

12.26:

I Alexandria har stora mängder demonstranter samlats utanför en moské i centrala delar av staden och protesterar mot Mubarak.

Här är en bild på stora mängder människor som ska vara på väg till
Tahrirtorget i Kairo.

12.22:

TT skriver: Tre franska reportrar som frihetsberövades när de bevakade protesterna i Egypten försågs med ögonbindel och förhördes i 15 timmar innan de släpptes mitt i natten, sade deras arbetsgivare på fredagen.

12.17:

Svenska Journalistförbundet har idag skickat ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt angående attackerna mot journalister i Egypten.

Förbundet uppmanar regeringen att göra ett uttalande angående våldet och göra en markering för den fria journalistiken.

12.08:

Allt fler människor anländer till Tahrirtorget. Situationen ska nu vara ganska lugn. Tusentals människor sjunger nationalsången och Ner med Mubarak!

11.56:

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei uppmanar egyptierna att skapa ett islamiskt styre i sitt land. ”Backa inte förrän ett folkligt styre grundat på religionen har inrättats”, sade Khamenei enligt AFP. Khamenei fördömde president Mubarak och kallade honom en tjänare till Israel och USA, skriver TT.

11.43:

”Vi lämnar inte förrän han lämnar” skanderar nu folkmassan på Tahirtorget för att uttrycka sin önskan om president Mubaraks avgång.

11.42:

Tiotusentals människor har samlats på gatorna i Alexandria, skriver
al-Jazira på sin liveblogg. En reporter på plats beskriver hur kristna och andra som inte själva medverkar i fredagsbönen format en mänsklig kedja kring de som ber för att förhindra att de störs under ceremonin.

11.37:

SVT-reportern Bert Sundströms tillstånd är stabilt, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT:s nyheter, till TT. Sundström har sticksår i ryggen och en skallskada, men inga inre skador har hittats. Sundström ska enligt Carlsson ha varit vid medvetande men ännu inte kunnat berätta om det som hände.

11.34:

Bilder från tv-kameror på torget visar nu tusentals demonstranter som genomför fredagsbönen.

11.27:

Al-Jazira rapporterar att Mubarak-anhängare har börjat samlas kring Tahrirtorget.

11.19:

När statsminister Fredrik Reinfeldt anlände tilll EU-toppmötet i Bryssel betonade han att det viktiga nu är att få i gång en process som leder fram till fria och rättvisa val i Egypten. I det förslag till slutsatser som finns för toppmötet finns inga krav på president Mubaraks avgång från EU-ledarnas sida.

– Det finns ett folkligt tryck på detta, men det måste förenas med att det kommer i gång en transitionsprocess. Låt oss komma ihåg vad som är viktigt; att folket kan fatta sitt beslut, att det sker under ordnade former och att vi får ett stopp på våldsanvändningen, säger Reinfeldt till TT.

Angående gårdagens attack på journalisten Bert Sundström säger Reinfeldt att förhoppningen är att så snart som möjligt hjälpa Sundström att komma hem, samt att ”på tydligast möjliga sätt markera att detta är oacceptabelt”.

11.16:

Mer människor - fler banderoller. BBC:s
Lyse Doucet publicerar en nytagen
bild från Tahrirtorget.

10.56:

En ledande medlem av Egyptens styrande parti NDP, Ibrahim Kamel, hävdar i en intervju med
BBC att den tysta majoriteten av egyptierna är emot vad som pågår på Tahrirtorget och meddelar samtidigt att president Mubarak inte kommer att avgå. Enligt Ibrahim Kamel bedriver västerländsk media en smutskampanj med syftet att sänka president Mubaraks administration.

10.52:

EU-ledarna som anlände till toppmötet i Bryssel manade till lugn och dialog i Egypten. Unionens utrikeschef Catherine Ashton sade enligt AFP att det nu är ”absolut nödvändigt” att få till stånd en dialog mellan regimen och oppositionen, skriver TT. Den brittiske premiärministern David Cameron sade att de eftergifter som regimen hittills gjort är otillräckliga.

– Ärligt talat har åtgärderna hittills inte levt upp till det egyptiska folkets krav, sade Cameron.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att de egyptiska myndigheterna måste garantera att fria och fredliga demonstrationer kan genomföras på fredagen.

10.47:

En korrespondent beskriver för
BBC hur människor som försöker ta sig in på Tahrirtorget bildat
köer på den bro som löper över Nilen där. Många har med sig plastpåsar med vatten och bröd, förberedda på en lång dag av protester. Alla kommer emellertid inte hinna fram innan fredagsbönen, enligt reportern, utan kommer att få be på broområdet.

10.45:

Säkerhetshögkvarteret i den egyptiska hamnstaden el-Arish har utsatts för en granatattack, enligt en säkerhetskälla till AFP.

10.41:

Försvarsministern Tantawi har nu talat till folkmassan på torget, omgiven av soldater.

– Mannen har sagt till er att han inte tänker ställa upp igen, sade Tantawi enligt
al-Jazira, syftande på president Mubaraks löfte att inte kandidera i presidentvalet i höst.

Försvarsministern upprepade också regeringens uppmaning till Muslimska brödraskapet, den största organiserade oppositionsrörelsen, att delta i dialog med regimen.

10.39:

Utrikesminister
Carl Bildt twittrar med anledning av svenska journalister på plats i Kairo: ”Intensiva kontakter om situationen för svenska journalister i Kairo. En allvarligt skadad och under behandling på sjukhus. Ambassaden arbetar hårt”, skriver han.

10.34:

Al-Jaziras reporter på Tahrirtorget uppger för tv-kanalen att demonstranter begär legitimation på de som ansluter till området för att försäkra sig om att inte polis eller annan säkerhetstjänst kommer in. Journalister däremot beskrivs som mycket välkomna.

10.28:

Förutom i Kairo planeras demonstrationer mot Mubarak också i Jemen, Syrien och Jordanien, uppger
al-Jazira.

10.26:

Ryssland fördömer angreppen på journalister i Egypten och kallar dem ”oacceptabla”, rapporterar AFP. ”Vi uppmanar egyptiska myndigheter, oppositionen och alla egyptier som månar om landets rykte att skydda utländska journalister”, hette det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Moskva på fredagen enligt TT.

10.20:

Under fredagsmorgonen har Mubarak-anhängare hejdat bilar på huvudleden från Alexandria in mot Kairo, berättar vittnen för Reuters. Syftet verkar vara att hindra regimkritiska demonstranter att ta sig till huvudstaden, skriver TT. Soldater på Tahrir-torget ska också ha monterat ner en upprest barrikad i norra änden, varpå ett befäl sagt: ”vi är på er sida, men vi har order högre upp ifrån att rensa undan alla barrikader”.

10.16:

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei ledde nyss den stora fredagsbönen på universitetet i Teheran. Han ska då ha sagt att vågen av revolter i arabvärlden är ett tecken på ett ”islamiskt uppvaknande” med inspiration från revolutionen i Iran 1979, enligt TT.

10.12:

Enligt
BBC:s reporter på torget är stämningen just nu avslappnad.

– Några siter i solen, några sover. Rädslan för en överhängande attack har lättat, säger han.

10.02:

Mohammed al-Beltagi, en ledande medlem av Muslimska brödraskapet, berättar för
al-Jazira att rörelsen inte ämnar ställa upp i presidentvalet.

09.59:

BBC har publicerat en
karta över centrala Kairo som visar var Mubarak-anhängare och regimkritiska sammandrabbat.

09.57:

Amr Mussa, ordförande för Arabförbundet och tidigare utrikesminister i Egypten, sade sig vara redo att ställa upp som president i fransk radio på fredagen, uppger TT. Han trodde dock inte att president Hosni Mubarak kommer att avgå förrän utlovat i september.

09.53:

Al-Jazira publicerar en nytagen
bild från Tahrirtorget i Kairo.

09.50:

Egyptens försvarsminister och överbefälhavare Mohammed Hussein Tantawi besöker tillsammans med andra högt uppsatta militärer Tahrir-torget, uppger en källa på försvarsdepartementet för Reuters enligt TT.

09.48:

Efter att ha släckts ned natten till i dag har de kameror som direktsänder från Tahirtorget nu kommit igång igen. Sänder gör bland annat
BBC och
al-Jazira.

09.38:

Enligt flera medier börjar även miltärens styrkor byggas upp kring torgområdet.
Al-Jazira rapporterar om hur soldater står uppställa bredvid arméstridvagnar som kantar Tahrirtorget. Tv-kanalens reporter
Dan Nolan skriver på Twitter att ett dussintal polisbilar omger presidentpalatset i Kairo.

09.30:

Klockan är nu 10.30 i Kairo och tiotusentals demonstranter samlas på Tahrirtorget för att förbereda sig för dagens manifestation. Upp emot en miljon demonstranter väntas delta i protesterna mot president Mubarak efter fredagsbönen som äger rum vid lunchtid på fredagen - en dag som bland regimkritiska går under namnet ”avfärdsdagen”.

Annons
Annons
X

Blommor ligger vid namnen på de människor som dog i samband med demonstrationerna.

Foto: AP Bild 1 av 179

Egyptier på Tahirtorget, Kairo, på lördagskvällen.

Foto: AP Bild 2 av 179

En egyptisk volontär viftar undan damm som uppstår när hon städar undan sopor och stenar från gatan utanför Egyptiska museet, nära Tahirtorget i centrala Kairo på lördagen.

Foto: AP Bild 3 av 179

En egyptier hjälper till att avlägsna taggtråd, som använts vid avspärrningarna av anti-Mubarakdemonstrantionerna, med sina bara händer.

Foto: AP Bild 4 av 179

Egyptier sitter på en gräsmatta i närheten av Tahirtorget i centrala Kairo på lördagen.

Foto: AP Bild 5 av 179

Soldater firar tillsammans med anti-Mubarakdemonstranter på Tahirtorget på lördagen.

Foto: AP Bild 6 av 179

Firandet fortsatte på Tahirtorget på lördagen.

Foto: AP Bild 7 av 179

Volontärer städar gatorna kring Tahirtorget, Kairo.

Foto: AP Bild 8 av 179

Militären vaktar museet vid Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 9 av 179

Glada egyptier fotograferar sig framför en pansarvagn.

Foto: AP Bild 10 av 179

Dagen efter Mubaraks fall.

Foto: AP Bild 11 av 179

Egyptierna gick man ur huse för att fira Mubaraks avgång.

Foto: AP Bild 12 av 179

En egyptier hänger ut ur en bil med en tidning i högsta hugg. Rubriken lyder: Folkets seger.

Foto: AP Bild 13 av 179

Fest i natten.

Foto: AP Bild 14 av 179

Egyptier firar på Tahirtorget i Kiro efter att det blivit klart att president Mubarak lämnar presidentsposten efter 30 år vid makten.

Foto: AP Bild 15 av 179

Två egyptier kramas efter glädjebeskedet.

Foto: AP Bild 16 av 179

Firande Egyptier.

Bild 17 av 179

Egyptier firar på Tahirtorget i Kiro efter att det blivit klart att president Mubarak lämnar presidentsposten efter 30 år vid makten.

Bild 18 av 179

Glädjen var total efter beskedet kom att Mubarak avgår.

Foto: AP Bild 19 av 179

Egyptier och libaneser firar utanför Egyptiska ambassaden i Beirut, Libanon, på fredagen.

Foto: AP Bild 20 av 179

Tahrirtorget vibrerar efter beskedet att Mubarak avgår.

Foto: REUTERS Bild 21 av 179

Tahrirtorget.

Foto: REUTERS Bild 22 av 179

Firandet kan börja. Mubarak ska avgå, meddelade vicepresidenten på fredagen. Tahrirtorget förvandlades till ett böjande hav av glada människor.

Foto: REUTERS Bild 23 av 179

Hosni Mubarak höll tal till folket i Egypten på torsdagskvällen.

Foto: AP Bild 24 av 179

Besvikelse och ilska i Egypten efter Mubaraks tal.

Foto: REUTERS Bild 25 av 179

Demonstranter håller upp sina skor som en tydlig markering av vad de tycker om president Mobarak.

Foto: REUTERS Bild 26 av 179
Foto: AP Bild 27 av 179
Foto: AP Bild 28 av 179
Foto: AP Bild 29 av 179
Foto: AP Bild 30 av 179
Foto: AP Bild 31 av 179
Foto: AP Bild 32 av 179
Foto: AP Bild 33 av 179
Foto: AP Bild 34 av 179

Många demonstranter har skrivit ner sitt budskap på lappar och lämnat på Tahrirtorget i Kairo.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 35 av 179

Motståndare till regimen ber framför en stridsvagn på Tahrirtorget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 36 av 179

En ung demonstrant för Egyptens flagga målad i ansiktet på Tahrirtorget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 37 av 179

Ett barn deltar i föräldrarnas protest och viftar med flaggan på Tahrirtorget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 38 av 179

Demonstranter har skrivit protestmeddelanden och lagt under stenar från stenkastningen på Tahrirtorget i Kairo.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 39 av 179

Demonstranterna ber i solnedgången på Tahrirtorget i Kairo.

Foto: AP Bild 40 av 179

Soldater patrullerar framför Sfinxen, vid det stängda pyramidområdet i Giza, strax utanför Kairo.

Foto: AP Bild 41 av 179

Egyptiska anti-Mubarakanhängare blockerar gatan utanför regeringsbyggnaden i Kairo så att de anställda inte ska få tillträde till byggnaden.

Foto: AP Bild 42 av 179

Bilden visar en skalle på egyptiska museet i Kairo som blivit förstörd under den senaste veckans sammandrabbningar.

Foto: AP Bild 43 av 179

Regim-motståndare sitter och ligger i en pansarvagn, utanför egyptiska museet i närheten av Tahirtorget i Kairo på söndagen, som ett försök att förhindra att den ska röra på sig.

Foto: AP Bild 44 av 179
Foto: AP Bild 45 av 179

En kvinna gör te till anti-Mubarakdemonstranter vid tahirtorget i centrala Kairo på söndagskvällen.

Bild 46 av 179

En egyptisk anti-Mubarakandemonstrant, med ansiktet målat i den egyptiska flaggans färger, sitter i ett utbränt polisfordon.

Foto: AP Bild 47 av 179

Anti-Mubarakanhängare demonstrerar i al Mansoura city, Egypten på söndagen.

Foto: AP Bild 48 av 179

Barn deltar i demonstrationerna trots oroligheterna.

Foto: REUTERS Bild 49 av 179

Demonstrant skriker ut slagord mot Mubarak på Tahrirtorget.

Foto: REDEMUTERS Bild 50 av 179

Anhängare till oppositionen ber vid Tahrirtorget.

Foto: REUTERS Bild 51 av 179

Motståndare till Mubarak skriker slagord på Tahrirtorget.

Foto: REUTERS Bild 52 av 179

Demonstranterna vilar ut på Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 53 av 179

En sårad demonstrant tas omhand på Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 54 av 179

Oppositionens anhängare samlades innan fredagsbönen i Kairo.

Foto: REUTERS Bild 55 av 179

Militär bevakar de tusentals demonstranter som samlats på Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 56 av 179

Demonstranter mot regeringen kastar sten i centrala Kairo.

Foto: AP Bild 57 av 179

En demonstrant gör segertecknet i ett försök att stärka motståndarna mot regeringen i sammandrabbningarna.

Foto: AP Bild 58 av 179

En fotograf har skadats i oroligheterna.

Foto: AP Bild 59 av 179

Ägaren till en souvenirbutik i Kairo barrikaderar den redan vandaliserade ingången till sin affär.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 60 av 179

Ant-Mubarakdemonstranter ber, medan anhängare till presidenten formerar sg i bakgrunden.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 61 av 179

En skadad regimkritisk demonstrant bärs iväg.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 62 av 179

Fyrverkerier exploderar vid sammandrabbningarna mellan Mubarak-anhängare och regimkritiker. Oklart vilken sida som avfyrade dem.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 63 av 179

Skadade demonstranter på Tahrirtorget. sitauationen för Kairos sjukvårdspersonal är minst sagt pressad, rapporterar SvD:s utsända Bitte Hammargren.

Foto: EMILIO MORENATTI/AP Bild 64 av 179
Foto: AP Bild 65 av 179
Foto: AP Bild 66 av 179
Foto: AP Bild 67 av 179
Foto: AP Bild 68 av 179
Foto: AP Bild 69 av 179
Foto: REUTERS Bild 70 av 179

AP:s fotograf Nasser Gamil Nasser slogs blodig av poliser när han bevakade portesterna i Kairo.

Foto: MAHER MALAK/AP Bild 71 av 179

Poliser i Egypten arresterar en fotograf under protesterna i Kairo.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 72 av 179

Militären omringar Tahrirtorget.

Foto: AP Bild 73 av 179

Demonstranter som är mot regimen griper en man som de tror är en Mubarakanhängare.

Foto: AP Bild 74 av 179

Motståndare till president Mubarak lämnar över en man till militären. Enligt AP misstänkte demonstranerna att mannen var en av Mubaraks anhängare.

Foto: AP Bild 75 av 179

Lugnet innan stormen. Regimkritiska demonstranter vaknar till liv på Tahrirtorget på torsdagsmorgonen. Samtidigt kommer rapporter om att stora mängder Mbeväpnade ubarak-anhängare är på väg mot torget.

Foto: AP Bild 76 av 179

Vid 7-tiden på torrsdagsmorgonen verkade läget ha lugnat ner sig efter nattens sammandrabbningar. En vy över Tahrirtorget i centrala Kairo som i går stormades av Mubarakanhängare.

Foto: AP Bild 77 av 179

Skadade demonstranter plåstras om efter nattens våldsamheter.

Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS Bild 78 av 179

Sammandrabbningarna i Kairo fortsatte under den tidiga morgonen.

Foto: AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS Bild 79 av 179

Handbomber startade ett antal bränder i centrala Kairo natten till torsdagen.

Foto: AP Bild 80 av 179

En muslimsk religiös ledare har fallit i gråt framför en stridsvagn på Tahrir-torget.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 81 av 179

Mubarak-anhängare kastar brandbomber från ett tak vid Tahrir-torget.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 82 av 179

Regimkritiska demonstranter tar hand om skadade.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 83 av 179

Stenar kastades rätt in i folkmassan.

Foto: AHMED ALI/AP Bild 84 av 179

En man som demonstrerat mot Mubaraks regim sitter skadad på trottoarkanten. Hundratals skadades under onsdagens sammandrabbningar mellan regimkritsika och Mubarak-anhängare.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 85 av 179

En skadad regimkritisk demonstrant får första hjälpen.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 86 av 179

Flera brandbomber exploderade bland människorna på Tahrirtorget.

Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS Bild 87 av 179

Mubarak-anhängare kastar en molotovcocktail.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS Bild 88 av 179

Regimkritiska och Mubarakanhängare (i bakgrunden) drabbar samman i Kairo på onsdagen.

Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP Bild 89 av 179

Motståndare till presidenten Mubarak bär bort en skadad demonstrant medan sammandrabbningarna fortsätter.

Foto: REUTERS Bild 90 av 179

En demonstrant har skadat sedan motståndare och anhängare till Mubarak drabbade samman i Kairo.

Foto: REUTERS Bild 91 av 179

Anhängare till presidenten drabbar samman med demonstranterna.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 92 av 179

Anhängare till presidenten drabbar samman med motståndarna på Tahrirtorget i centrala Kairo.

Foto: ANR ABDALLAH DALSH/REUTERS Bild 93 av 179

Här drabbar demonstranterna samman

Foto: REUTERS Bild 94 av 179

Demonstranterna drabbar samman på Befrielsetorget.

Foto: AP Bild 95 av 179

Demonstranternas rop ökar i styrka.

Foto: AP Bild 96 av 179

Oroligheterna ökar under protesterna.

Foto: AP Bild 97 av 179

En motståndare till Mubarak gör tummen upp under dockan som ska föreställa presidenten.

Foto: AP Bild 98 av 179

En anhängare till Mubarak visar kort från presidentens pilgrimsfärd till Mecka.

Foto: AP Bild 99 av 179

Protestropen ekar på Egyptens gator även under onsdagen.

Foto: AP Bild 100 av 179

En kvinna visar sitt missnöje med Mubaraks alla år vid makten.

Foto: AP Bild 101 av 179

Demonstranterna i Egypten stannar på gatorna efter att president Mubarak meddelat att han avgår först i höst.

Foto: AP Bild 102 av 179

Demonstranterna samlas runt lägereldar efter president Mubaraks tal sent under tisdagskvällen.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 103 av 179

En kvinna skriker ut sina protester i Egypten efter Mubaraks tal.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 104 av 179

Över 100 000 människor följde Barack Obamas tal live via en storbildstv på torget i centrala Kairo.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 105 av 179

President Obama talar om situationen i Egypten.

Foto: EVAN VUCCI/AP Bild 106 av 179

När Obama pratar lyssnar media. Barack Obama höll sitt tal om Egypten i Vita huset.

Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVALS/AP Bild 107 av 179

En överstelöjtnant ur den egyptiska armén har hoppat upp på pansarvagn när demonstranterna närmar sig.

Foto: EMILIP MORENATTI/AP Bild 108 av 179

En demonstrant visar sitt missnöje genom en affisch med texten: ”Lämna förtryckaren” under en bild på Egyptens president Hosni Mubarak.

Foto: LEFTERIS PIARAKIS/AP Bild 109 av 179

En man har lyckats klättra upp på en staty och viftar med flaggan.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 110 av 179

Pansarvagnar hindrar demonstranter från att komma fram.

Foto: TARA-TODRAS WHITEHILL/AP Bild 111 av 179

Demonstranterna ber på Frihetens torg i Kairo.

Foto: TARA-TODRAS WHITEHILL/AP Bild 112 av 179

Mer än 250 000 människor har samlats i centrala Kairo. Det innebär att tisdagens demonstration är den största hittills.

Foto: TARA-TODRAS WHITEHILL/AP Bild 113 av 179

Kvinnor demonstrerar i centrala Kairo.

Foto: TARA-TODRAS WHITEHILL/AP Bild 114 av 179

Med flaggan i högsta hugg. Nästan 250 000 personer har samlats på frihetens torg i Kairo.

Foto: MOHAMMED ABU ZAID/AP Bild 115 av 179

Två miljoner människor deltar i protesterna. Slagordet ”Egyptens barn älskar sitt land” står på trumman.

Foto: AP Bild 116 av 179

En anhängare till presidenten har skrivit Mubarak i ansiktet under demonstrationen.

Foto: AP Bild 117 av 179

Skuggan av en soldat syns när aktivisterna avbryter protestmarschen för att be.

Foto: AP Bild 118 av 179

”Vi älskar Mubarak. Vi älskar Egypten” Anhängare till presidenten Hosni Mubarak visar sitt stöd.

Foto: AP Bild 119 av 179

Myndigheterna använder stridsvagnar för att spärra av vägarna i Egypten. Enligt uppgifter ska alla vägar och offentliga transportmedel i Kairo vara avstängda.

Foto: AP Bild 120 av 179

Påfrestningarna vid demonstrationen blev för stora. En kvinna som svimmat bärs iväg.

Foto: AP Bild 121 av 179

Soldater kontrollerar frihetens torg i Kairo.

Foto: AP Bild 122 av 179

Över 10 000 personer har nu samlats på frihetens torg i Kairo, Egypten.

Foto: AP Bild 123 av 179
Foto: AP Bild 124 av 179
Foto: AP Bild 125 av 179
Foto: AP Bild 126 av 179

Runt 100 000 människor uppskattas ha samlats på Befrielsetorget i Kairo. På bilden förbereder demonstranter en ”hängning” av en docka föreställande president Mubarak.

Foto: AP PHOTO/KHALIL HAMRA Bild 127 av 179
Bild 128 av 179

En äldre kvinna deltar i demontrationen för president Mubarak.

Foto: AP PHOTO/AMR NABIL Bild 129 av 179

Motdemonstranter, som är för president Mubarak, marscherade genom Kairo på tisdagsförmiddagen.

Foto: AP PHOTO/AMR NABIL Bild 130 av 179

En polisman brister i gråt när han välkomnas varmt av folkmassan som demonstrerade för president Mubarak.

Foto: AP PHOTO/AMR NABIL Bild 131 av 179

Demonstranter fiortsatte under måndagskvällen att strömma till Tahrir-torget, trots utegångsförbud.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 132 av 179

Demonstranter på Tahrirtorget.

Foto: SUHAIB SALEM/REUTERS Bild 133 av 179

På måndagen kom uppgiften om att ungdomsledda grupper bland demonstranterna ställt ultimatum till armén - att välja folkets eller regimens sida senast på torsdag.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 134 av 179

Demonstranter på Tahrir-torget bär fram en man i militäruniform på sina axlar.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 135 av 179

Demonstranter på Tahrir-torget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 136 av 179

Specialstyrkor säkrar Egyptiska museets huvudvåning under måndagen, efter att museet plundrats i lördags.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 137 av 179

Kairos flygplats på måndagen: Mannen är en av 300 passagerare som får flyga till Bombay med ett extrainsatt Air India-plan. Flygplatsen var full av folk som väntade på att få lämna Egypten.

Foto: RAFIQ MAQBOOL/AP Bild 138 av 179

Demonstranter ber på Tahrir-torget.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 139 av 179

Kairos invånare köade för att köpa bröd under måndagen - innan utegångsförbudet återupptas.

Foto: AMR NABIL/AP Bild 140 av 179

En nedbrunnen polisstation i Kairo. Polismän och sophämtare sågs åter på stadens gator på måndagsmorgonen.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 141 av 179

Ideella nattvakter partullerar gatorna i Kairo. Sedan polisen dragit sig undan har många butiker plundrats av kriminella gäng.

Foto: AP PHOTO/AMR NABIL Bild 142 av 179

Mohamed ElBaradei deltog in nattens demonstrationer på Tahrir Square.

Foto: AP PHOTO/KHALIL HAMRA Bild 143 av 179

Många demonstranter övernattade på Tahrir Square natten mot måndagen.

Foto: AP PHOTO/KHALIL HAMRA Bild 144 av 179

Polis omringar runt 100 demonstranter som samlats i Ankara, Turkiet, för att visa sin solidaritet med demonstranterna i Egypten.

Foto: AP PHOTO/BURHAN OZBILICI Bild 145 av 179

En demonstrant, som uppger att han skadats i sammandrabbningar med egyptisk polis, ber tillsammans med andra demonstranter på Tahrir-torget.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 146 av 179

En man viftar med en egyptisk flagga efter att ha klättrat upp i en lyktstolpe.

Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 147 av 179

Slagorden ekade på torget under kvällen.

Bild 148 av 179

Mohamed ElBaradei talade till demonstranterna på Tahrir-torget på söndagskvällen.

Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 149 av 179

En pojke visar upp hagelpatroner som avfyrats av egyptiska säkerhetstjänsten.

Foto: TARA TODRAS WHITEHILL/AP Bild 150 av 179

En mamma kramar om sin son samtidigt som hon blickar ut över tusentals demonstranter i centrala Kairo.

Foto: AMR NABIL/AP Bild 151 av 179

En man går förbi stridsvagnar som blockerar en gata i centrala Kairo.

Foto: AHMED ALI Bild 152 av 179

En soldat försöker stoppa demonstranter från att ta sig till Tahrir-torget i Kairo.

Foto: EMILIO MORENATTI/AP Bild 153 av 179

Tusentals egyptier ber för de demonstranter som omkom under lördagens protester.

Foto: AMR NABIL Bild 154 av 179

Män vaktar Arcaden, en galleria i Kairo, som plundrats under oroligheterna.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 155 av 179

En stängd bensinstation i Kairo. På grund av oroligheterna börjar bensin och kontanter tryta.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 156 av 179

Egyptier vaktar stöldgods som konfiskerats av plundrare.

Foto: AMR NABIL/AP Bild 157 av 179

Demonstranter samlade på Tahrir-torget i centrala Kairo.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 158 av 179
Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 159 av 179

En demonstrant invirad i den egyptiska flaggan hälsar på en soldat.

Foto: YANNIS BEHRAKIS/REUTERS Bild 160 av 179

På lördagen samlades tusentals i Kairo för nya protester mot Mubarak.

Foto: KHALIL HAMRA/AP Bild 161 av 179

Demonstranter sida vid sida ovanpå militärens fordon i Kairo på lördagen.

Foto: BEN CURTIS/AP Bild 162 av 179

Demonstranter som tillbringat natten vid Tahrir-torget i Kairo.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 163 av 179

En demonstrant som skadats under sammandrabbningar med polisen vid Tahrirtorget i Kairo.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 164 av 179

Rena krigsscener på lördagsmorgonen i Kairo efter de våldsamma sammandrabbningarna.

Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL/AP Bild 165 av 179

Efter att oroligheterna lagt sig vid Tahrirtorget klättrar denobnstranterna upp på armens fordon. Protestanterna välkomnade armen berättar kinesiska nyhetsbyrån Xinhuas utsände.

Foto: AP PHOTO/XINHUA, CAI YANG Bild 166 av 179

Demonstranter omringar militärens fordon, och klättrar upp på dem, på lördagmorgonen, vid Tahrir-torget i Kairo.

Foto: AP PHOTO/BEN CURTIS Bild 167 av 179

Bränder på gatorna i Kairo, som liknar en krigszon efter fjärde dagens massiva protester mot regeringen.

Bild 168 av 179
Foto: SCANPIX Bild 169 av 179
Foto: AP Bild 170 av 179
Foto: AP Bild 171 av 179
Foto: AP Bild 172 av 179
Foto: AP Bild 173 av 179
Foto: AP Bild 174 av 179
Foto: AP Bild 175 av 179
Foto: AP Bild 176 av 179
Foto: AP Bild 177 av 179
Foto: AP Bild 178 av 179
Bild 179 av 179
Annons
X
Annons
X