Annons

Följ Årets Kock

Norsk torsk och svensk anka spelar huvudrollerna när Sveriges främsta kock i eftermiddag ska koras av Prins Carl Philip.

Under strecket
Publicerad

NÄSTA TV-SÄNDNING: KL 15.15

Det mesta är sig likt från förgående år när tävlingen Årets kock för 31 gången i ordningen drar igång, i år på Stockholm Waterfront. Sex professionella kockar ska göra upp om den ärofyllda titeln Årets kock. Och precis som förra året är det bara män som tävlar i finalen. Av de 130 kockar som skickade in tävlingsbidrag var endast 15 kvinnor och ingen av dem nådde semifinal.

Finalisterna ska i dag, under fem och en halv timme, laga två rätter som en jury bestående av Sveriges kanske främsta kockar, ett antal internationella gästkockar och Prins Carl Philip, ska smaka och bedöma. Den första tävlande kocken börjar laga mat redan klockan halv sju på morgonen och den sista kocken lämnar sin andra rätt klockan 14.15. Efter poängräkning utses vinnaren klockan 15.30.

I år har deltagarna fått huvudingredienserna till båda tävlingsrätterna i förväg. Av skrei, en variant av norsk torsk, och pilgrimsmusslor ska de laga en modern restaurangrätt som de själva hittat på. Det andra momentet är att tillreda en svensk anka med apelsinsås som ska helstekas och trancheras framför domarna. Potatis, spetskål och gul lök måste serveras som tillbehör.

Allt sker framför publik. Och att hålla huvudet kallt samt att fördela tiden på ett smart sätt är viktigt. Bara en av de tävlande, Sebastian Thureson, är debutant i sammanhanget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons