Annons
Kommentar

Therese Eriksson:Foliehattig och förnuftig – Anna Wahlgren fascinerar

Anna Wahlgren, författare, med fyra av sina barn.
Anna Wahlgren, författare, med fyra av sina barn. Foto: SVT

SVT-dokumentären ”Hela Sveriges mamma” berättar om det osannlika genomslaget för en uppfostringsbok, som i huvudsak byggde på förälderns eget sunda förnuft.

Under strecket
Publicerad

Anna Wahlgren ilsknar till. Och i indignationen finns samma kärna som varit författarens och uppfostringsguruns märg genom hela karriären: ”De här jävla trenderna kommer ju och går, som expertisen lanserar /…/ Människor vet, precis som varenda kossa, vartenda djur… anka!, vet hur man tar hand om sin avkomma!”
I SVT-dokumentären i två delar, ”Hela Sveriges mamma”, ligger den i öppen dag, den paradox på vilken Anna Wahlgrens framgång vilar. Författaren till föräldrabibeln ”Barnaboken” från 1983 proklamerar det sunda förnuftet; varje förälders eget sunda förnuft. Föräldern vet bäst själv hur man tar hand om sitt barn på bästa sätt, förkunnar Wahlgren, och avfärdar fackkunskapen. Det är från den utgångspunkten hon sedan levererar alla sina idéer och instruktioner om barnens sömn, matintag, lek och funktion i familjen.

Med sin ”du vet bäst själv hur du tar hand om ditt eget barn och nu ska jag berätta hur”-logik gör Wahlgren omåttlig succé där i det tidiga 80-talet och vinner en auktoritet på området som ska vara i decennier – även om kritiken löper parallellt med framgången redan från start. Föräldrar, särskilt nyblivna, är ett skört släkte; de vill absolut inte bli uppläxade, men hemskt gärna få en manual. Wahlgrens retorik träffade antagligen rätt där, i mötet mellan en motsägelse och en annan.

Annons
Annons
Annons