X
Annons
X

”Gör det enklare för spararna att välja fonder”

Att lösa problem på fondtorget snarast är angeläget, liksom att säkerställa att nya likartade problem inte uppstår framöver. I förlängningen är det premiepensionssystemets hela legitimitet och därmed överlevnad som är hotad, skriver Bo Källstrand och Richard Gröttheim, AP7.

I början av förra veckan meddelade åklagare Thomas Hertz att han beslagtagit 140 miljoner kronor i Allra-härvan och belagt ytterligare 242 miljoner med kvarstad. Nåra dagar senare gav den maltesiska finansinspektionen MFSA tre styrelseledamöter i Falcon Funds näringsförbud för att de har varit oärliga och inte agerat med pensionsspararnas bästa för ögonen.

Premiepensionssystemet uppvisar i dag ett antal akuta problem relaterade till kvaliteten i utbudet på fondtorget. Problemen har byggts upp under ett antal år och nådde nya höjder under förra året med skandalerna runt Allra och Falcon Funds.

Bo Källstrand och Richard Gröttheim

Foto: Anders Eliasson, Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Ett förslag som skulle förbättra förvalet vore om AP7 tilläts att i likhet med livbolagen investera i andra tillgångsslag än aktier och räntor. Investeringar i fastigheter och infrastruktur skulle ge ökad riskspridning och en bättre pensionsprodukt, skriver Bo Källstrand och Richard Gröttheim, AP7.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X