Annons
X
Annons
X

FOI:s chef kände till bulvanföretaget

De uppgifter som tidigare försvarsminister Sten Tolgfors lämnade om Saudi-affären stämde inte. Det visar de förhör som Säkerhetspolisen genomfört som del i utredningen av bulvanföretaget SSTI:s koppling till Försvarets forskningsinstitut. För första gången medger FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind att han kände till upplägget långt innan det stoppades.

FOI.
FOI. Foto: SCANPIX

Det var en pressad Sten Tolgfors som den 9 mars i år höll presskonferens med anledning av Saudiaffären. SvD hade samma dag avslöjat att regeringen kände till FOI:s planer på att hjälpa diktaturen i Saudiarabien att bygga en vapenanläggning långt tidigare än man innan velat medge.

Ett planerat studiebesök hos stridsfordonstillverkaren BAE Systems i Örnsköldsvik ställdes i sista stund in och istället mötte Tolgfors journalister i Rosenbad i Stockholm. I kulisserna fanns både statsministerns presschef Roberta Alenius och regeringens kommunikationsexpert Per Schlingmann.

Försvarslinjen var tydlig: allt ansvar för den så kallade Saudi-affären – där FOI anklagas för att ha startat ett bulvanföretag för att hjälpa Saudiarabien – föll på myndigheten. Under presskonferensen sade Tolgfors att kopplingen mellan FOI och företaget SSTI stod klart först i mars 2010, då FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind upptäcker det och avslutar upplägget.

Annons
X

Men uppgiften stämmer inte, visar nu de förhör som genomförts av Säpo som del av förundersökningen om SSTI. I förhören, som Sveriges radio Ekot tagit del av, medger Jan-Olof Lind för första gången att han kände till kopplingen mellan FOI och SSTI redan innan han tillträdde som vikarierande generaldirektör, något som sker i början av 2009. Det betyder att FOI:s högsta ledning kände till bulvanföretaget SSTI i minst ett år innan det stoppades och att Tolgfors uppgift om att Jan-Olof Lind fick kännedom om det först i mars 2010 inte var sann.

Enlig Peter Eriksson (MP); ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, är det bekymmersamt.

– Det är uppenbart att Tolgfors och andra i regeringen velat skjuta det här så långt bort ifrån sig som möjligt, och det är ju naturligtvis inte alls bra för förtroendet för regeringen och riksdagen om vi har företrädare som inte talar sanning i sådana här viktiga situationer, säger han till Ekot.

Förundersökningen kring SSTI lades ner tidigare i höstas. Enligt åklagaren Tomas Lindstrand gick det inte att styrka brottet trolöshet mot huvudman, men beslutet visade också att flera högt uppsatta chefer på FOI varit delaktiga i bildandet av SSTI. Pengar lånades av MUST, militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, och gavs till Dick Sträng, som jobbade på FOI, för att bilda SSTI.

Trots uppgifterna har dock Jan-Olof Lind vägrat att ge intervjuer och har tidigare inte velat säga något om vad han kände till om SSTI:s koppling till FOI. Inte heller idag vill han kommentera uppgifterna. Sten Tolgfors har också han valt att inte säga något om Ekots uppgifter, meddelar Moderaternas pressavdelning

Läs mer om det senaste kring Saudiaffären:

Annons
Annons
X

FOI.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X