Ljummet engagemang i farsartat Egyptenval

Valreklam för den sittande presidenten Abd al-Fattah al-Sisi, sedd genom fönstret från ett kontor i Kairo.
Valreklam för den sittande presidenten Abd al-Fattah al-Sisi, sedd genom fönstret från ett kontor i Kairo. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Utan trovärdiga utmanare går den sittande presidenten Abd al-Fattah al-Sisi som väntat segrande ur valet i Egypten. Men knappt 40 procent av de röstberättigade tog sig till vallokalerna – trots både piskor och morötter för att öka engagemanget.

Under strecket
TT-Reuters
Publicerad
Annons

Den tidigare armégeneralen Abd al-Fattah al-Sisi har inte ens bemödat sig om att ta fram ett valmanifest. Genom att tysta oppositionen, hota medierna och i sista minuten skaka fram en obskyr utmanare, Moussa Mostafa Moussa, stod det redan från början klart att han skulle väljas om för fyra nya år som president.

Givet förutsättningarna är valdeltagandet mer intressant än själva resultatet. Bedömare väntade sig ingen större uppslutning, på grund av växande apati och missnöje hos folket. Och enligt det preliminära resultatet gick bara omkring 23 miljoner av 60 miljoner registrerade väljare för att rösta under tredagarsvalet som avslutades i onsdags, rapporterar statligt kontrollerade medier. 92 procent uppges ha röstat på Abd al-Fattah al-Sisi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons