Föda i förvandling – så har råden svängt

Livsmedel har ofta omprövats och fått nya rekommendationer genom åren. ”Det är lätt att glömma bort att tidiga riktlinjer om konsumtion ofta utgick från ett hushållsperspektiv. Det billiga var bra”, säger etnolog Håkan Jönsson vid Lunds Universitet som hjälpt SvD att lista föda i förvandling. Bläddra vidare för fler exempel.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Länge var mjölkfettet det nyttiga. Den lägsta fetthalten var då tre procent, vilket betraktades som väldigt magert. Men på 60-talet kom rapporter om skadan av mättade fetter. Lättmjölken med sina 0,5 procent fett introducerades 1966. A- och D-vitamin tillfördes eftersom de försvunnit i det separerade mjölkfettet. Mellanmjölken, som innehåller 1,5 procents fett kom 1986. 1990 lanserades minimjölk med bara 0,1 procents fett. Mjölkdrickande väcker alltid starka känslor i Sverige som fortfarande tillhör toppen av världens konsumenter.

I Sverige tidigare mest sett som ett fettrikt tilltugg vid festligare tillfällen. Men epidemiologiska studier i början av 1990-talet visade att personer som äter nötter regelbundet klarar sig bättre från hjärtsjukdomar. Sedan dess har kliniska prövningar påvisat att mandlar och valnötter kan sänka kolesterolvärden samt ha en hjärtskyddande effekt. Nötter har också i allmänhet ett lågt GI-värde, som är bra för människor med diabetes. Är rika på E-vitamin och protein.

Annons
Annons
Annons