Annons
X
Annons
X

Syriens opposition kommer till samtalen: ”God signal”

Fredssamtalen om Syrien startade på fredagen i moll då bara syriska regimen dök upp. Men på fredagskvällen meddelades att oppositionen svängt och är på väg till Genève.

 • Det är en god signal. Vi ser fram mot att välkomna dem, sade FN-sändebudet Staffan de Mistura till en samlad världspress.
(uppdaterad)
Kriget i Syrien
[object Object]
Fredssamtalen har inletts i Geneve. Foto: Martial Trezzini / AP

GENÈVE Syriensamtalen startade i brant uppförsbacke på fredagen. Det såg onekligen mycket mörkt ut.

Oppositionen i det så kallade Högsta förhandlingsrådet meddelade att de inte tänkte komma. De vill att bombningar först stoppas, samt att städer som belägras av regimen befrias.

Dessutom hördes ilskna protester från de syriska kurderna mot att de inte är inbjudna till samtalen. De kontrollerar stora delar av nordöstra Syrien, men Turkiet motsätter sig deras deltagande.
Tvivel finns också kring frågan om vapenvila i Syrien. Vad betyder vapenvila när terrorgrupperna Islamiska staten och Nusrafronten inte är med i Genèvesamtalen utan lär fortsätta strida på slagfältet? De kontrollerar trots allt nästan en tredjedel av landet.

Annons
X

Så de enda på plats i det gräddvita FN-högkvarteret på fredagseftermiddagen var regimens delegation. Det verkade som om oppositionen skulle bojkotta samtalen.
FN-sändebudet Staffan de Mistura höll dock god min, och satte sig sammanbitet ner med syriska regimen under nära två timmar. Men när de kom ut hade det ljusnat. Oppositionen hade ändrat sig och är på väg till Genève.

 • Det är en god signal. Vi har bjudit in Högsta förhandlingsrådet och ser fram mot att välkomna dem. Troligen kan vi börja tala med dem redan på söndag, sa Staffan de Mistura till ett hundratal journalister som samlats på FN-palatset.
 • Vi siktar på en vapenvila och för detta behövs båda parter som slåss, tillade han.

Han betonade att oppositionen vill se en gest från regimen för att förbättra läget för syrierna under samtalen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  • Dessa samtal kan inte bara handla om politik utan måste också handla om att förbättra läget för den syriska befolkningen medan samtalen pågår. Det kan vara frigivande av fångar eller att belägringar lyfts, sa de Mistura.

  **Tillträde till **belägrade platser är oerhört viktigt, menar de Mistura. Det finns 14 belägrade städer. Vissa är belägrade av regeringen, vissa av oppositionen och en av Islamiska staten.

  När samtalen väl kommer igång sker de genom medlare. Parterna kommer inte att se varandra, utan sitta i separata rum och ta emot lappar från medlare som pendlar i korridorerna. Såsmåningom hoppas Staffan de Mistura att de stridande ska ses öga mot öga.

  Fredagens samtal anses vara ett viktigt steg framåt för att få slut på det snart femåriga kriget som dödat nästan 300 000 människor och drivit runt 12 miljoner på flykt. Detta är FN:s tredje försök att få till stånd fredssamtal, och ses som det mest ambitiösa.

  För första gången finns alla nyckelspelare med. Såväl rebellstöttande USA, Saudiarabien och Turkiet som Assad-stödjande Ryssland och Iran står i kulisserna och väntas sätta press på sina respektive skyddslingar. Ett enigt FN:s säkerhetsråd står också bakom detta fredsförsök.

  Dessutom har FN-sändebudet ett annat upplägg än tidigare. Ingen storstilad ceremoni, inga högtravande tal, ingen pompa och ståt. Allt sker mer diskret. Delegationer hastar in genom en sidodörr till FN-palatset och eskorteras snabbt till avspärrade samtalsrum. FN vill på detta sätt minska pressen – och möjligen skammen om fredsförsöket misslycklas.

  **Men chansen ** att nå snar framgång för att stoppa blodbadet i Syrien är mycket litet. Detta är en lång process med många låsningar. Staffan de Mistura har sagt att det handlar om minst sex månader.

  Målet på kort sikt blir att få till stånd vapenvilor i vissa områden i Syrien, samt se till att humanitär hjälp kommer in i belägrade städer. På längre sikt handlar det om att åstadkomma en övergångsregering, ny konstitution och nya val. Men det kan dröja veckor innan vi hör en första samtalsseger utropas från FN-palatset i Genève.

  Annons

  Fredssamtalen har inletts i Geneve.

  Foto: Martial Trezzini / AP Bild 1 av 2

  Demonstranter från Planet Syrien protesterar mot att fredssamtalen äger rum trots att Assadregimens krig mot civilbefolkningen fortsätter. Demonstranterna bär masker av Rysslands utrikesminister Lavrov, USA:s president Obama, Syriens president al-Assad, Rysslands president Putin och FN-chefen Ban Ki-Moon.

  Foto: Martial Trezzini / AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X