Annons
X
Annons
X

FN:s säkerhetsråd fördömer attacken

Alla handlingar som resulterat i civilas död under dramatiken i Medelhavet i går fördöms, meddelar FN:s säkerhetsråd efter sitt möte i natt.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Rådet tycker att alla fartyg och alla civila som hålls av Israel efter bordningen av ”Frihetsflottan” måste släppas omedelbart.

En ”snar, opartisk, trovärdig” utredning av vad som hände när kommandosoldater stormade Mavi Marmara och de andra fartygen måste göras, tycker säkerhetsrådet i sin skriftliga kommuniké efter mötet i New York.

Utrikesminister Carl Bildt (M) välkomnar uttalandet från FN:s säkerhetsråd.

Annons
X

”Att Israel i längden skulle kunna stå emot dessa krav från såväl EU som FN är mindre sannolikt. Israels regering borde rimligen inse att man nu måste i alla fall begränsa den katastrof för landet som denna operation inneburit”, skriver Bildt på sin blogg.

Han håller också med säkerhetsrådet om kravet på ett ”omedelbart frisläppande” av de civila personer som omhändertagits av Israel. Bildt skriver att Sverige nu arbetar för att EU samfällt ska ”verka för att Israel så snabbt som möjligt gör detta”.

”Det finns ingen acceptabel rättslig grund för de fängslanden som nu sker av medborgare från EU och andra länder”, anser utrikesministern.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  President Barack Obama har sagt till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att det är viktigt att så snabbt som möjligt få fram alla fakta om måndagens dödliga räd mot Gazakonvojen, uppger Vita huset.

  De två ledarna talades vid på telefon på måndagen efter att Netanyahu ställt in sitt besök i Washington, som skulle ägt rum på tisdagen. Den israeliske premiärministern återvänder nu till Israel för att hantera krisen efter den israeliska bordningen av fartygskonvojen, i vilken minst nio människor miste livet.

  Obama sade att han förstod Netanyahus beslut och att de två kommit överens om att fastställa ett nytt datum så fort som möjligt, enligt ett uttalande från Vita huset.

  New York TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X