FN:s reaktion kan påverka Iran

Påföljd på gång. Även Kina, Nordkoreas allierade, slöt i går upp bakom krav på bestraffning av Kim Jong Il-regimen. Iran följer noga vad som händer i FN efter den nordkoreanska sprängningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Många experter i väst befarar att Iran kommer att följa Nordkoreas exempel om inte FN tar i med hårdhandskarna efter provsprängningen. En framstående nedrustningsexpert som SvD talat med menar dock att endast Kina har nyckeln till fungerande sanktioner mot Nordkorea
– och att sådana kan påverka Iran.
**
Iran gick inte ut med något** fördömande av den nordkoreanska provsprängningen. Men UD-talesmannen Gholam-Hossein Elham upprepade de redan kända officiella ståndpunkterna i Teheran: att Iran är emot framställning av kärnvapen och vill ha global nedrustning, något som
i Mellanöstern måste börja med Israel, enligt Teheran.
Sådana uttalanden gör inte intryck på Washington. Och inte heller på nedrustningsexperter vid fredsforskningsinstitutet Sipri i Stockholm.

Shannon Kile är en ledande forskare vid Sipri som noga följer både Nordkoreas och Irans kärntekniska program. Som expert på vapenkontroll och icke-spridning ser han vissa paralleller mellan länderna:
– Det är två stater som tycks använda icke-spridningsavtalet NPT för att få grepp över hela kärnbränslecykeln och den infrastruktur som behövs för att tillverka kärnvapen under förevändning att de endast vill skaffa sig kärnteknik för fredligt bruk.
**
Till skillnad från Iran har** Nordkorea dragit sig ur NPT och öppet förklarat att man har kärnvapen.
– Iran följer mycket noga vad som nu händer med Nordkorea. Om iranierna ser att Nordkorea kan strunta i vad världen säger ger det Iran nya möjligheter, menar Shannon Kile som har besökt kärntekniska anläggningar i Iran och har många officiella kontakter i Iran.

Annons
Annons
Annons