Annons

”FN:s kärnvapenförbud är kontraproduktivt”

Fredrik Hultman.
Fredrik Hultman. Foto: Pressbild

Ett svenskt undertecknande av FN:s konvention om kärnvapenförbud riskerar att undergräva diplomatin och försvåra en utrikespolitikpolitik för kärnvapennedrustning. Det skriver Fredrik Hultman, Moderata ungdomsförbundet, i en replik.

Under strecket
Publicerad

På SvD Debatt den 28/5 skriver två företrädare för Miljöpartiet att Sverige bör skriva under FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Givetvis behöver riskerna med kärnvapen tas på allvar. Det finns redan en redan en konvention mot spridning av kärnvapen som Sverige har ratificerat. Det föreslagna kärnvapenförbudet vore dock en säkerhetspolitisk katastrof.

Sedan början på Kalla kriget har freden i Europa berott på att kärnvapen kan användas som avskräckning mot väpnade angrepp. Samtidigt som Ryssland har haft kärnvapen riktade mot västra Europa, har Frankrike, USA och Storbritannien haft kärnvapen riktade mot Ryssland. Eftersom båda sidor har utgjort hot mot varandra har en väldigt skör maktbalans kunnat upprätthållas. Det föreslagna avtalet skulle förbjuda kärnvapen från användas i avskräckande syfte, och riskerar att rubba hela den maktbalansen.

Annons
Annons
Annons