Annons

FN vill vänta med val i Irak

FN:s utsända i Bagdad, ledda av veterandiplomaten Lakhdar Brahimi, hävdar efter sin rundresa i Irak att det inte går att hålla val före den 30 juni, det datum som USA och det provisoriska ”styrande rådet” har satt upp för ett maktöverlämnande. Vid detta måldatum är det sagt att Irak ska få en ny suverän regering.

Under strecket
Publicerad

Ödesfrågan är hur denna nya regering ska utses: genom att handplockade prominenta irakier i landets provinser utser den församling som ska tillsätta en ny regering, vilket USA vill, eller genom direkta val som ayatolla Ali Sistani, Iraks viktigaste politiska kraft, har krävt.

– Att hålla val i Irak är oerhört viktigt, men det är också viktigt att valen blir betraktade som hyfsat trovärdiga, förklarade Lakhdar Brahimi under en tv-sänd presskonferens i Bagdad i går. Han ville inte själv föreslå något datum för val utan överlåter avgörandet åt FN:s generalsekreterare Kofi Annan. Senast den 21 februari väntas FN-chefen yttra sig i frågan. I slutet av februari ska också Iraks ”styrande råd” lägga fram sitt förslag till en interimsförfattning.

Annons
Annons
Annons