Annons
X
Annons
X

FN varnas för ökad svensk rasism

Rasistiska organisationer ökar mer än någonsin i Sverige, och hatbrotten ligger på alarmerande hög nivå. Ökad rasistpropaganda påverkar det politiska klimatet inför höstens val. Det varnar svenska FN-förbundet i en rapport till FN:s människorättsråd som överlämnades i fredags.

Ett 50-tal högerextremister dök upp och attackerade en fredlig demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp i december i fjol.
Ett 50-tal högerextremister dök upp och attackerade en fredlig demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp i december i fjol. Foto: HAMPUS ANDERSSON/TT

SVD I GENÈVE

FN ska för andra gången göra en bedömning av de mänskliga rättigheterna i Sverige, och inför denna granskning har svenska FN-förbundet tillsammans med 32 andra organisationer lämnat en rapport om läget. Svenska regeringen ger sin syn i oktober, och förhörs av FN i början av nästa år.

Bilden av Sverige som ges till världssamfundet är bister, och FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic säger till SvD att tendensen går åt fel håll.

– Jag är djupt bekymrad över ökande rasism och intolerans samt växande polarisering i Sverige där allt fler känner utanförskap och frustration. Etablerade politiska partier måste ta dessa problem på mycket större allvar, säger han och tillägger:

Annons
X

– Det finns en tendens att sopa de här obehagliga tendenserna under mattan. I dag tolereras det att säga vissa saker man inte kunde säga förr. Utvecklingen går åt fel håll.

Den samlade bedömningen i rapporten pekar på en dyster trend:

• En oroande ökning av rasism pågår. Rasistiska aktiviteter har stegrats den senaste tiden. Skolor och allmänna platser vandaliseras med nazistiska symboler och Hitler-hälsningar. Sammandrabbningar sker mellan extrema högergrupper och andra grupper vid demonstrationer. Rasistiska aktiviteter ökade med 28 procent under 2013, med 2 333 dokumenterade händelser.

• Antalet hatbrott ligger kvar på hög nivå. Omkring 5500 fall rapporterades under 2012, och 72 procent hade främlingsfientliga eller rasistiska motiv. Näst vanligast motiv är sexuell läggning. Bara 6 procent av anmälda hatbrott leder till åtal. Vanligaste hatbrotten är hot, trakasserier och misshandel.

• Muslimer i Sverige är fortsatt utsatta för trakasserier, hot, sabotage och vandalism. Sverigedemokraterna har en antimuslimsk plattform med krav på att immigration från muslimska länder ska begränsas. Attacker mot muslimska böneplatser har lett till djup ängslan bland muslimer i Sverige.

• Hatbrott mot judar ökar. Mellan 2008 och 2012 ökade hatbrotten med 39 procent. Samtidigt ökade uppvigling med antisemitiska motiv med 114 procent. En studie av skolungdomar visar att 20 procent har en negativ uppfattning om judar. Sverige är bland de tre länder i Europa med flest antisemitiska brott, enligt en annan studie. Rapporten nämner även nazistattacken i Kärrtorp förra året.

• Romerna utsätts för fortsatt diskriminering. De förföljs, trakasseras och nekas komma in i affärer. Skånepolisens register över 4 000 romer nämns som färskt exempel. Mellan 2008 och 2012 ökade antalet rapporterade hatbrott mot romer med 21 procent. 
Dessutom tar rapporten upp etnisk diskriminering och det kritiserades Reva-projektet med polisens kontroller av människor med utländskt utseende. ”Svensk polis anklagas för rasprofilering vilket stöttas av många vittnesmål. Myndigheternas rasprofilering måste omedelbart upphöra”, understryks det.

**Svenska FN-förbundet **sammanfattar sin oro med orden ”antalet hatbrott är alarmerande men ännu mer oroande är att extremt få fall leder till åtal, plus att rasistiska organisationer är mer aktiva än någonsin.”

Samtidigt bekymras FN-förbundet över ökat stöd för rasistiska och populistiska partier i svensk politik, speciellt inför höstens val.

– Det politiska klimatet påverkas av ökningen av rasism, särskilt inför valet. Ökningen av nazistisk propaganda och politiskt våld är klart oroande, skriver FN-förbundet som påpekar att ”immigrationsfientliga och antimuslimska” Sverigedemokraterna tros få över 10 procent i valet.

Svenska regeringen har vid flera tillfällen sagt att man inser att det finns viktiga utmaningar som hatbrott, antisemitism och diskriminering av etniska minoriteter i Sverige och att de tas på största allvar.

Här kan du läsa FN-förbundets rapport.

Annons
Annons
X

Ett 50-tal högerextremister dök upp och attackerade en fredlig demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp i december i fjol.

Foto: HAMPUS ANDERSSON/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X