Annons
X
Annons
X

FN varnar för svensk främlingsfientlighet

UNHCR efterlyser bättre integration i Sverige för att bekämpa ökad främlingsfientlighet. Organisationen oroas för att flyktingar, deras boenden och böneplatser är måltavla för hatbrott.

– Många välutbildade syrier skulle kunna spela en viktig roll i samhället, säger talesmannen William Spindler.

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Skolan i Kånna totalförstördes i en brand i höstas. Skolan var en av flera byggnader som skulle användas som flyktingboenden och som eldhärjats i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

GENÈVE Snabb och bättre integration av asylsökande och flyktingar krävs i länder som Sverige för att stoppa ökad främlingsfientlighet. Den uppmaningen kommer från FN:s flyktingkommissariat som är djupt oroat över ökad diskriminering och våld mot flyktingar.

Problemet med främlingsfientlighet ökar i snart hela Europa men är värre i vissa länder och slår blint mot flyktingar, menar UNHCR.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  "Flyktingfamiljer, deras boenden och böneplatser har blivit måltavla för hatbrott i form av fysiska attacker, vandalism och mordbränder i flera europeiska länder. Bakom ligger ökad främlingsfientlighet och propagandakampanjer baserade på rädsla och fruktan", säger UNHCR i ett uttalande.

  Annons
  X

  I vissa fall går attackerna ännu längre, som i fall när blod kastats på moskéer och grishuvuden lagts framför dörren, fortsätter flyktingskommissariatet. Mellan raderna kan man bland annat läsa Sverige där grishuvuden har lagts framför flera vandaliserade moskéer, exempelvis i Svenljunga och Limmared.

  "Snabbare och grundligare integration krävs i länder som tar emot flest flyktingar, som Sverige och Tyskland, för att stoppa främlingsfientlighet och fruktan. Vi måste återupprätta europeiska principer om värdighet, solidaritet och mänskliga rättigheter som EU grundas på", enligt UNHCR.

  **William Spindler, **talesman vid UNHCR, säger till SvD att ett land som Sverige bättre bör ta tillvara på asylsökandes och flyktingars kompetens.

  – Bättre integration är bästa sättet att motarbeta ökad främlingsfientlighet. Det gäller sådant som att ge språket, mer möjligheter till utbildning och arbetstillstånd till asylsökande. Asylprocesserna bör vara kortare, och får inte dra ut på flera år. Man vill inte marginalisera dessa grupper, säger Spindler.

  – Många asylsökande och flyktingar, särskilt från Syrien, är välutbildade och kan spela en viktig roll i samhällen som Sverige. Det kan bidra till flyktingfientligheten minskar, säger han.

  Det är inte bara bristen på integration som oroar UNHCR, utan också att alltfler europeiska länder smäller igen flyktingporten.

  "Under årets första sex veckor har vi beklagligt nog sett en utveckling i Europa som visar att länder prioriterar att hålla flyende utanför sina gränser snarare än att finna lösningar. Alltfler länder skärper sina gränskontroller samt minskar legala vägar in i Europa", enligt UNHCR.

  – Det pågår ett race mot botten. Alla länder försöker framstå som mindre attraktiva än grannländerna för flyende. Visst har länder rätt att bestämma över sina egna gränser. Men det måste överensstämma med internationell lag och hänsyn måste tas till möjliga skador för flyende, säger William Spindler.

  **Han har dock viss **förståelse för att Sverige inte kan ta emot fler flyktingar just nu, och efterlyser att andra länder att ta större ansvar. Men mot Danmark är kritiken sylvass. Landet klubbade nyligen genom en omstridd lag som kräver tre år för familjeåterförening (tidigare ett år), samt möjliggör att ta pengar och värdesaker från flyktingar för att betala deras uppehälle.

  – Detta underblåser fruktan och diskriminering. Pengarna betyder ingenting för landets ekonomi, utan blir ett straff för de asylsökande och försvårar ytterligare integrationen. Det sänder signalen att "vi vill inte ha er". Flyktingarna skräms bort, säger Spindler.

  Men flyktingströmmen lär inte minska. Över 80 000 båtflyktingar och migranter har kommit till Europa under årets första sex veckor, enligt UNHCR. Det är ungefär 2 000 människor varje dag – mångdubbelt fler än under de fyra första månaderna förra året.

  Över 91 procent kommer från Syrien, Afghanistan och Irak. Drygt 400 har dött på vägen över främst Egeiska havet hittills i år.

  – En ny trend är att övervägande kvinnor och barn flyr, nästan 58 procent. Var tredje flyende som kommer till Grekland är barn, jämfört med vart tionde barn i september förra året. Det bistra vintervädret och stormiga havet hindrar dem inte från att fly, säger Melissa Fleming, taleskvinna för UNHCR.

  Annons
  Annons
  X

  Skolan i Kånna totalförstördes i en brand i höstas. Skolan var en av flera byggnader som skulle användas som flyktingboenden och som eldhärjats i Sverige.

  Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X