FN varnar för svår vattenkris

Under strecket
Publicerad
Annons

Världen står inför en allvarlig vattenkris, varnar FN i en ny rapport. En växande befolkning förbrukar allt mer av en begränsad mängd sötvatten, som blir allt mer förorenat. Trots att problemen är kända saknas enligt rapporten den politiska viljan att agera.
Två miljoner ton avfall dumpas i världens floder och sjöar varje dag, allt från kemiskt industriavfall till bekämpningsmedel och vanliga sopor. Bristen på rent vatten är ett hinder för utveckling och orsakar sjukdomar som skördar miljoner dödsoffer i fattiga länder, skriver FN i rapporten, som sägs vara den mest kompletta kartläggningen hittills av världens sötvattensresurser.
Om 20 år kommer den genomsnittliga tillgången till rent vatten per person i världen att ha minskat med en tredjedel, spår FN:s forskningsorgan Unesco som tillsammans med 22 andra FN-organ står bakom rapporten.
”I mitten av detta århundrade kommer i värsta fall sju miljarder människor i 60 länder att lida brist på vatten”, står det i rapporten inför den stora vattenkonferensen
i Tokyo senare i mars. tt

Annons
Annons
Annons