FN: Våld vardag för miljontals barn

Miljontals barn världen över utsatts varje dag för fysiskt, sexuellt eller psykiskt våld. I en majoritet av världens länder är våldet mot barn allmänt accepterat, visar en ny FN-rapport.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Rapporten som presenterades för generalförsamlingen av FN-chefen Kofi Annan i onsdags är den första världsomfattande kartläggningen av våld mot barn. Det är en mycket mörk bild som tecknas av den brasilianske professorn och FN-utredaren Paulo Sergio Pinheiro, som arbetat med kartläggningen sedan 2002 i samarbete med FN:s människorättskommissarie, FN:s barnfond (Unicef) och Världshälsoorganisationen (WHO).

Barnaga är tillåtet i 147 av världens drygt 200 länder och minst 80 procent av världens barn har utsatts för aga i hemmet. Uppemot 275 miljoner barn har tvingats bevittna annat våld i hemmet. Våldet förekommer oavsett föräldrarnas klasstillhörighet, utbildning och inkomst. Kulturell eller etnisk tillhörighet spelar inte heller någon roll. Agan är utbredd både i fattiga och rika länder, den är ofta socialt accepterad och lagfäst.

Annons
Annons
Annons