Annons
X
Annons
X

FN-vädjan: Stoppa världens värsta humanitära kris

Världens värsta humanitära kris där människor svälter ihjäl och barn blivit självmordsbombare. Så beskrivs lidandet i Syrien av fem FN-chefer som på tisdagen vädjade för vapenvila när fredssamtalen börjar på fredag.

Kriget i Syrien
Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

GENÈVE De fem FN-cheferna uppmanade Syriens stridande att sluta bomba skolor, hem och sjukhus och släppa in hjälparbetare i belägrade städer där människor svälter ihjäl.

– Lidande är ofantligt i Syrien. Detta är världens värsta humanitära kris. Hälften av landets befolkning, 6,5 miljoner människor, lever inte längre i sina hem. Skolor bombas dagligen, barn vaccineras inte längre och 67 procent lever i fattigdom, sa FN:s humanitära samordnare för Syrien Yacoub El Hillo vid en presskonferens i Genève.

– Nu räcker det. Det syriska folket har lidigt tillräckligt. I fem år har de betalat priset för det internationella samfundets politiska misslyckande att stoppa kriget. Vi väntar oss att förhandlare nu kommer hit för tala om människor, inte bara om politik, tillade han.

Annons
X

De hoppas främst på att de stridande parterna som kommer till Genève kan enas om lokala vapenvilor, som gör att humanitär hjälp kan komma in i belägrade städer. Omkring 400 000 människor sitter fast på ett 15-tal platser runtom i Syrien, och från flera håll kommer hårresande rapporter om hur människor svälter ihjäl. Framförallt lider hundratusentals barn.

Elisabeth Hoff från Världshälsoorganisationen i Damaskus berättade om en 16-årig pojke « som dog framför mina ögon av komplikationer från undernäring i den belägrade staden Madaya ». Han var inte den enda, tillade hon.

– Syrien har blivit den farligaste platsen på jorden för barn. Det är inte ens säkert att leka längre. Nitton barn dödades nyligen i en bombattack i Homs när de var ute och lekte. Två miljoner barn går inte längre i skolan, och 50 000 lärare har flytt eller dödats, sa Hanna Singer, representant för Unicef.

Syrien har blivit den farligaste platsen på jorden för barn. Det är inte ens säkert att leka längre

Hon berättade att en annan fasansfull utveckling är de många barn som nu tvingas strida i Syriens krig. Rekrytering av barnsoldater « har blivit mycket vanligt », sa hon.

– Barn i stridsområden hjälpte tidigare till med matlagning eller vakthållning. Men nu ser vi att alltfler tvingas ut i strid och ända fram till frontlinjen. Under 2015 kunde vi räkna 327 barn som var med i regelrätta strider, vilket bara är toppen av ett isberg. Vissa av dem är så unga som åtta år, flera deltar i dödande och en del har även använts som självmordsbombare. Det är främst Islamiska staten som använder barnsoldater, sa Hanna Singer.

Jan Egeland, generalsekreterare i norska flyktingrådet beskrev liknande hemskheter, och underströk att de kommande samtalen måste ge resultat.

– Vi skulle kunna nå alla i de belägrade områdena med humanitär hjälp inom några dagar och miljontals andra som är svåra att nå – om de styrande med militär och politisk makt tillät oss att göra vårt jobb, sa Jan Egeland.

Annons
Foto: Salvatore Di Nolfi / AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X