Annons

Utredare: Nya möjliga krigsbrott i Syrien

En flicka går förbi i ett område i staden Hajin i östra Syrien, några veckor efter att staden återtagits från terrorgruppen IS i en offensiv som enligt FN:s utredare skördade många civila dödsoffer.
En flicka går förbi i ett område i staden Hajin i östra Syrien, några veckor efter att staden återtagits från terrorgruppen IS i en offensiv som enligt FN:s utredare skördade många civila dödsoffer. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Den USA-ledda militäralliansen som strider i Syrien tycks inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att skona civila vid flygattacker.

Även den syriska regimen och dess ryska allierade pekas ut för möjliga krigsbrott.

Under strecket
TT
Publicerad

Rapportern kommer från FN:s oberoende internationella undersökningskommission för Syrien. I den nämns bland annat en offensiv i slutet av december i fjol då den kurdisk-arabiska SDF-milisen, med flygunderstöd från den USA-ledda militäralliansen, återtog IS sista viktiga fäste i landet, staden Hajin i östra Syrien. Insatsen resulterade i ett stort antal civila dödsoffer. I en rad flyganfall den 3 januari dödades 16 civila, varav 12 barn, enligt FN-rapporten.

"Att genomföra godtyckliga attacker som resulterar i att civila dödas eller skadas innebär krigsbrott i de fall då sådana attacker utförs på ett hänsynslöst sätt", skriver utredarna.

Annons
Annons
Annons