Annons
X
Annons
X

Fredssamtalen skjuts upp – ny vädjan till USA och Ryssland

(uppdaterad)
Kriget i Syrien

Fredssamtalen kring Syrien tar paus till den 25 februari, sa FN-sändebudet Staffan de Mistura på onsdagskvällen.

– Detta är inte slutet och inte heller ett misslyckande för samtalen, sa de Mistura.

Därmed tog Syriensamtalen slut innan de knappt börjat. Många lägger skulden på Rysslands bomboffensiv mot Aleppo.

Annons
X
Staffan de Mistura Foto: Martial Trezzini/AP

GENÈVE. FN-medlaren Staffan de Mistura tvingades på onsdagskvällen konstatera att Syriensamtalen inte går som tänkt. Efter ett möte med oppositionen på ett hotell i Genève kom han ut modstulen men inte beredd att ge upp.

– Samtalen gör en tillfällig paus till den 25 februari. Detta är inte slutet och inte ett misslyckande för samtalen. Efter första veckan har jag kommit fram till att det fortfarande återstår mycket arbete. Inte bara av oss inom FN utan av de inblandade parterna, sade Mistura som nu ber stormakterna USA och Ryssland om stöd.

Han underströk att båda parter vill fortsätta processen för att få stopp på det femåriga kriget i Syrien som dödat över 260 000 människor och drivit drygt 11 miljoner på flykt, samt bidragit till en flyktingkris utan motstycke i Europa.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De kom och de stannade. Båda sidor insisterar att de är intresserade att få igång en politisk process, enligt FN-mäklaren.

  **Han fortsatte med **att uppmana alla länder som stöder samtalen att samlas för att försöka lösa problemen. Mellan raderna märktes en frustration med Ryssland som fortsatt att intensivbomba Aleppo de senaste dagarna, vilket fått oppositionens delegation i Genève att tvärvägra samtal.

  På onsdagen ledde bombningarna också till att två av rebellernas försörjningsleder mellan Aleppo och Turkiet skars av. Vissa anser att Ryssland med jätteoffensiven bombat sönder fredssamtalen.

  Enligt oppositionsstödda Syriska människorättsobservatoriet har Ryssland utfört mer än 320 bombningar mot Aleppo-området sedan i måndags. Under tisdagens bomboffensiv dödades minst 18 civila, inklusive tre barn och två hjälparbetare.

  Ryske utrikesministern Sergej Lavrov sa på onsdagen att man inte tänker sluta bomba "innan vi slagit ut terroristorganisationer som al-Qaida och Islamiska staten". De ryska bombningarna tros också riktas mot oppositionen och rebellerna.

  **I Syrienkriget stöttar **Ryssland och Iran president Bashar al-Assad och regimen, medan USA, Saudiarabien och rader med västländer är allierade med oppositionen.

  Den syriska regimen har under Genèvesamtalen inte heller gett några tecken på att vilja uppfylla oppositionens krav på vapenvila, tillträde för humanitär hjälp till belägrade städer och frigivande av fångar. Dessa krav ingår i FN-resolutionen som antagits inför Genèvemötet.

  – Jag gjorde klart från början att dessa samtal inte kunde vara meningsfulla om de inte följdes av tydliga förbättringar för det syriska folket. Därför bad jag att de humanitära kraven skulle uppfyllas redan före samtalen. Jag fick försäkringar att detta skulle ske, sa de Mistura.

  Från regimdelegationens sida hördes dock vassa kommentarer på onsdagskvällen om att oppositionen velat lämna samtalen efter påtryckningar från Saudiarabien. USA skulle därför ha pressat de Mistura att kalla till paus i samtalen. Detta var en utväg för att hindra oppositionen från att marschera ut vilket kunde gynna regimen, enligt den syriske FN-ambassadören Bashar Ja´afari.

  Trots onsdagens motgång underströk Staffan de Mistura att fortsättning följer.

  – Jag är inte besviken, jag är inte frustrerad. Jag har varit med i FN-sammanhang länge nog för att veta att när man har ett femårigt krig med många svåra händelser måste man vara bestämd men också realistisk, fastslog FN-mäklaren.

  UN envoy says 'temporary pause' to Syria talks until February 25 afp.omni.se AFP Alert afp.omni.se
  Annons
  Annons
  X

  Staffan de Mistura

  Foto: Martial Trezzini/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X