Annons

FN struntar i miljöekonomi

Att genomföra den föreslagna utsläppspolitiken skulle kosta varje EU-medborgare över 100 000 kronor om året.
Att genomföra den föreslagna utsläppspolitiken skulle kosta varje EU-medborgare över 100 000 kronor om året. Foto: Andy Wong / TT
Under strecket
Publicerad

Bjørn Lomborg.

Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet

I en ny FN-rapport förklarar forskare att världsekonomin omedelbart måste förändras för att ödesdigra skador på klimatet ska kunna undvikas. Klimatekonomen William Nordhaus har samtidigt utnämnts till Nobelpristagare. Händelserna kan se ut som två sidor av samma mynt, men visar vilka motsägelser klimatpolitiken präglas av och varför ekonomiska beräkningar är viktigare än någonsin.

Nordhaus forskning visar att det både är praktiskt och ekonomiskt omöjligt att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader över förindustriella nivåer, som FN:s klimatpanel IPCC vill. IPCC underskattar i sin rapport kraftigt kostnaderna för att nå nollutsläpp. Fossila bränslen ger billig och effektiv energi, medan grön energi generellt sett inte är konkurrenskraftig. Att byta till dyrare grön energi bromsar utvecklingen. I fattiga länder skulle det innebära att färre människor lyfts ur fattigdom. I rika länder att de mest marginaliserade får högre energi- och värmeräkningar.

Annons
Annons
Annons