FN-soldater har sex med lokalbefolkning

FN-soldater och annan fredsbevarande personal i Kongo-Kinshasa har sexuella relationer med kvinnor och flickor i lokalbefolkningen – trots att det är förbjudet. Även svensk fredspersonal har haft sexuella relationer med kvinnorna de är utsända för att beskydda, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kongo-Kinshasa är ett av världens fattigaste länder, härjat av krig och oroligheter. Tusentals kvinnor har utsatts för våldtäkter, som används som ett led i krigsföringen i syfte att bryta ner civilbefolkningen.

FN har 20 000 man i landet med främsta uppgift att skydda civilbefolkningen. Enligt FN:s regler är det inte tillåtet att ha sexuella relationer med någon ur lokalbefolkningen. Men när Uppdrag granskning i hemlighet filmar på en nattklubb i Goma i östra Kongo, som är populär bland FN-personal och biståndsarbetare, ser de hur bland andra FN-soldater öppet lägger armarna om och kysser kvinnor ur lokalbefolkningen. Utanför nattklubben filmas västerländska män som av allt att döma överlämnar pengar till en man och därefter kör iväg med kongolesiskor de träffat inne på klubben.

Annons
Annons
Annons