Annons

FN: Slöjförbud bryter mot religionsfriheten

Människor demonstrerar i Köpenhamn samband med att den nya lagen som förbjuder heltäckande slöja på offentlig plats trädde i kraft i Danmark i augusti. Frankrike var först i EU med att införa ett slöjförbud.
Människor demonstrerar i Köpenhamn samband med att den nya lagen som förbjuder heltäckande slöja på offentlig plats trädde i kraft i Danmark i augusti. Frankrike var först i EU med att införa ett slöjförbud. Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Slöjförbudet i Frankrike bryter mot de mänskliga rättigheterna. Det anser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som uppmanar landet att se över den kontroversiella lagen.

Under strecket
TT
Publicerad

År 2012 dömdes två kvinnor i Frankrike till böter för att ha burit niqab – en form av heltäckande slöja med öppning för ögonen – på offentlig plats. Nu anser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter att bestraffningen kränkt de två kvinnornas mänskliga rättigheter.

"Den franska lagen har oproportionerligt skadat de klagandes rättigheter att manifestera sin religiösa tro", skriver kommittén i ett uttalande och uppmanar Frankrike att kompensera kvinnorna samt se över lagen som klubbades 2010 under den före detta presidenten Nicolas Sarkozy.

Annons
Annons
Annons