Annons
X
Annons
X

FN släpper loss frysta libyska tillgångar

FN hävde i kväll frysningen av libyska tillgångar på 1,5 miljarder dollar. Pengarna ska användas till humanitära insatser. Enligt rebellerna har över 20 000 personer dödats i striderna i Libyen. SvD rapporterade löpande under torsdagen.

Av SvD, TT
[object Object]
Rebellsoldater söker igenom ett hus i området Abu Salim, Tripoli, i jakten på krypskyttar. Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS

DIREKTRAPPORT

22.46 TT: FN:s säkerhetsråd kom på torsdagskvällen svensk tid överens om att häva frysningen av libyska tillgångar till ett värde motsvarande 1,5 miljarder dollar. Pengarna ska användas till att finansiera inköp av nödhjälp.

22.42 Samtidigt som vissa affärer är öppna i Tripoli i kväll är det spänt vid vägspärrarna rebellerna satt upp, konstaterar Sky News reporter i den libyska huvudstaden.

22.14 TT: Det kan ta upp till 18 månader att återställa produktionen av olja i Libyen, som till största del exporteras till Europa.

Annons
X

Redan om några veckor kan dock viss produktion vara i gång, tror Ali Tarhouni, som har ansvar för finans- och oljefrågor i övergångsrådet.

– Oljefälten är i bättre skick än väntat, sade han på torsdagen.

22.06 Paul Danahar, BBC, twittrar om att livet i Tripoli i kväll så smått börjar likna något som kan kallas normalt. En del affärer är öppna och barn cyklar på gatorna. Mera avslappnat, skriver han.

21.43 Internationella Röda Korsets Robin Waudo berättar för BBC om ett stort antal skadade. Dessutom säger han att en av de främsta prioriteringarna är att få medicinsk personal till sjukhusen. På grund av bristande säkerhet kan personalen inte ta sig till sjukhusen.

21.39 Enigt Sky News rapporterar den Gaddafitrogna tv-kanalen al-Ouraba, som sänder från Syrien, att Nato flygbombar Sirte i kväll. Uppgiften är inte bekräftad.

21.09 Rebellsidan anänder kanadensiska så kallade drönare, obemannade flygplan, i striderna, rapporterar New York Times. Drönarna som kostar upp till 120 000 US dollar används för att samla information.

21.06 Ett fartyg med 200 utländska medborgare har lämnat Tripoli och stävar mot Benghazi, rapporterar BBC.

21.03 Abdessalam Jalloud, tidigare libysk premiärminister, säger att Gaddafi har hjälp av bara fyra personer. Och att diktatorn finns i södra Tripoli eller i öknen, rapporterar flera medier.

20.59 CNN-journalisten Arwa Damon som varit vid flygplatsen i Tripoli rapporterar om kraftig artilleribeskjutning som skakade kontrolltornet och om krypskyttar.

20.35 BBC har
rörliga bilder från tunnlarna under Gaddafis högkvarter. I tunnlarna har man bland annat hittat övergivna förråd och ett motordrivet fordon.

20.21 Amerikanska utrikesdepartementet säger det tror att Gaddafis lager av uran och senapsgas är säkra, rapporterar Sky.

20.18 Enligt brittiska Telegraph har rebellerna hittat stora lager av mat och mediciner. Telegraph har också en
video som visar strider vid hotellet Corinthia nära Gadaffis högkvarter Bab al-Aziziya.

20.06 Enligt TT har hälften av övergångsrådets medlemmar anlänt till Tripoli. De ska nu inleda övergången till en regering efter Gaddafi. Mahmud Shamman, rådets talesperson, sade att övergångsrådet förbereder sig för att flytta rådet från Benghazi till Tripoli.

På en fråga om han visste var Gaddafi befinner sig svarade han:

– Vi har lärt av våra misstag. Vi kommer inte att säga någonting.

19.47 TT: Rebellerna har tagit sig in i Abu Salim-området i Tripoli, enligt vittnesuppgifter till Reuters.

Området är ett av de som hållits av Gaddafitrogna styrkor.

19.20 TT: Utrikesminister Carl Bildt tycker att läget i Libyen är hoppfullt och tror inte på ett inbördeskrig.

Om det var han och den grekiske kollegan Stavros Lambrinidis eniga på en presskonferens på UD på torsdagen.

Bildt förväntar sig att de Gaddafitrogna styrkorna i Libyen efter hand kommer att ge upp och att övergångsrådet etablerar sig i Tripoli som regering. Men han betonar att läget är oklart.

– Risken för ett säkerhetsvakuum är det mest bekymmersamma just nu, sade han.

19.18 Paul Wood, BBC, rapporterar om att Gaddafitrogna i Sirte anklagas för att avrätta fångar och begrava dem i massgravar. Han säger att det kan vara rykten och propagande, men uppgifterna förekommer frekvent.

19.13 Fler än 30 förmodat Gaddafitrogna soldater har dödats i en militärförläggning i Tripoli, rapporterar al-Jazira. Minst två av demska ha varit bundna vilket tyder på att de har avrättats.

18.56 Enligt AP har rebellerna omringat tio byggnader i stadsdelen Abu Salim i Tripoli. De skjuter med tunga vapen mot byggnader och minst tre hus brinner. Kraftiga explosioner har hörts och rökmoln stiger mot himlen.

18.53 Hälften av medlemmarna i det Nationella övergångsrådet har, enligt nyhetsbyrån AFP, anlänt till Tripoli.

18.52 BBC-reportern Jonny Hallam, som befinner sig nära Gaddafis hemstad Sirte, raporterar om svarta rökmoln över staden.

18.40 Amnesty uppmanar båda sidorna i Libyen att inte tortera fångar eller behandla dem illa. Uppmaningen kommer efter att Amnesty samlat vittnesmål inne i Libyen om personer som utsatts för övergrepp av både Gaddafitrogna och rebeller.

18.36 Libyens förre oljeminister och premiärminister Shukri Ghanem, som hoppade av i maj, säger till BBC att Gaddafi bara har ett fåtal anhängare kvar.

Shukri Ghanem säger vidare:

– Det är viktigt att han fångas. Det leder till ett slut på rädslan för mer av inbördeskrig.

18.32 En talesperson för amerikanska försvarsdepartementet säger till nyhetsbyrån AP att inga Natotrupper är inblandade i jakten på Gaddafi.

18.19 Fler uppgifter om ljudupptagningen med Gaddafi. Han ska också ha sagt följande: Libyen är för libyer. Inte för imperialister, inte för Frankrike, inte för Zarkozy, inte för Italien, rapporterar BBC som citerar Reuters.

18.10 Mer från ljudupptagningen med Gaddafi. i den ska han också ha uppmanat ”kvinnor och barn att rena Libyen”, rapporterar Guardian..

18.09 Enligt tv-kanalen al-Jazira pågår intensiva strider mellan cirka 1 000 rebeller och Gaddafitrogna i området där ryktet säger att han gömmer sig

18.04 Nyhetsbyrån AFP har fler citat från ljudupptagningen med Gaddafi. Han säger: Vi måste stå emot dessa råttor till fiender, som kommer att besegras i den väpnade kampen.

Enligt AFP ska Gaddafis retorik ha varit mer kraftfull än vid tidigare ljudupptagningar som har sänts.

18.00 Britttiska Telegraph har en
video på rebeller som genomsöker en av Gaddafis övergivna bunkrar.

17.51 Gaddafi ska också ha uppmanat till att bekämpa och förgöra rebellerna i Tripoli.

17.47 I sändningen ska Gaddafi bland annat ha sagt: Libyen är till för libyer inte för utländska agenter.

17.46 Enligt BBC sänder den Gaddafitrogna tv-kanalen al-Orouba en ljudupptagning med Gaddafi där han riktar sig till befolkningen i hemstaden Sirte

17.44 Mustafa Abdel Jalil, ordförnade i Nationella övergångsrådet, säger enligt nyhetsbyrån AFP att länder som har stött upproret i Libyen ska bli belönade med kontrakt för återuppbyggnaden av landet.

17.41 BBC mellanösternchef Paul Danahar som befinner sig i närheten av bostadskomplexet där rebellerna tror att Gaddafi gömmer sig säger till redaktionen i London att ryktet om att Gaddafi gömmer sig här har skapat ett stort intresse.

– Jag vet inte om det är ett rykte som har blivit en sanning i vissa hjärnor eller om han faktiskt gömmer sig här, säger han.

Paul Danahar berättar också att det finns krypskyttar i området.

17.32 Brittiska Sky rapporterar att nyhetsbyrån AFP talat med rebellkällor som säger att över 20 000 personer har dödats i striderna i Libyen.

17.29 New York Times har ett
fotogalleri över upproret i Libyen.

17.25 Enligt Guardians Chris Stephen, som talat med en rebell, samordnar brittiska och franska specialtrupper anfall mot Misrata både på marken och från luften.

17.20 Nyhetsbyrån AFP rapporteraar om att över 300 rebellsoldater söker av stadsdelen Abu Salim. De går från hus till hus. De möter motstånd från Gaddafilojala trupper.

17.10 Brittiska Telegraph rapporterar om krypskyttar som hindrar rebellerna i Tripoli. Tidningen beskriver också hur en svart rökpelare stiger över stadsdelen Abu Salim, nära Rixos hotell och Gaddafis högkvarter Bab al-Azizya. Förmodligen är den resultateet av en flygattack från Nato.

16.57: Gaddafis talesman berättar till AP att den förre ledaren fortfarande är i Libyen. Och att han stöder kampen mot rebellerna.

16.49 Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan, är övertygad om att brittiska SAS-styrkor finns på plats i Libyen. Deras främsta uppgift är att ta fram underättelseruppgifter om var Gaddafi är. Förutom specialförband tror han också att man signalspanar efter diktatorn.

– Vad man hoppas på, naturligtvis, är att Gaddafi ska använda en satellittelefon eller mobiltelefon och att man på det sättet kan komma åt var han befinner sig. Varje gång han lyfter en telefonlur lämnar han ju ett fingeravtryck någonstans, säger Stefan Ring till TT.

16.46 Bosnien är det senaste landet som nu erkänner rebellernas råd NTC som Libyens officiella representant.

16.39 Strandsatta afrikanska gästarbetare är rädda för att misstas för regimtrogna legosoldater, berättar AP.

– Deras (gästarbetarnas) berättelser är vittnesmål om förtvivlan. De känner sig fångade, de kan inte röra på sig, säger FN-chefen Antonio Gueterres till AP.

16.21 BBC:s utrikesreporter Lyse Doucet
berättar att rebellerna nu har börjat undersöka tunnlarna under Gaddafis högkvarter Bab al-Aziziya. Där har man hittat flera kroppar, och kroppsdelar. Bab al-Aziziya är alltså det högkvarter som rebellerna stormade igår, med den karaktäristiska statyn av en hand som krossar ett amerikanskt krigsplan. Här
finns en video som laddades upp på Vimeo igår, som visar rebeller vid Bab al-Aziziya.

16.18 Fortfarande är nyhetsbyrån Reuters den enda källan till nyheten om att Gaddafi ska vara omringad i ett lägenhetskomplex. Det kaotiska läget har tidigare gjort att flera faktauppgifter och uttalanden från rebeller varit fel.

16.15 INF, som var det största verksamma oljebolaget i landet innan inbördeskriget bröt ut, säger att det kommer ta mellan 6 och 18 månader att återställa produktionen i Libyen. Kostnaderna för gratisleveranser av gas och bensin till Libyen, som nu planeras, kommer enligt INF-chefen Paolo Scaroni att täckas av olja från Libyen i framtiden.

– Som vi kan få när oljefälten är igång igen, säger han enligt TT.

16.11 Sydafrikas president Jacob Zuma har gått med på att frigöra libyska tillgångar värda 500 miijoner dollar.

15.57 Sky News
rapporterar att Gaddafi och hans söner kan gömma sig i Tripolis underjordiska tunnlar. Samtidigt berättar nyhetskanalens reporter Stuart Ramsey att fyra rebeller skjutits ihjäl av misstag vid det lägenhetskomplex där rebeller tror att Gaddafi med söner befinner sig i.
Här har SvD skrivit mer om Libyens tunnelsystem.

15.47 I Gaddafis palats har man hittat
en fotobok som innehåller en samling fotografier på USA:s förre utrikesminister Condoleazza Rice.

15.44 Regimen har förlorat kontrollen över Tripolis flygplats, enligt Reuters. Trots det är krypskyttar kvar på flygplatsen, rapporterar BBC. Flera Gaddafitrogna ska ha tänt eld på flygplanen, för att inte låta rebellerna få kontroll över planen.

15.35 TT: Utrikesminister Carl Bildt förväntar sig att de Gaddafitrogna styrkorna i Libyen efter hand kommer att ge upp och att övergångsrådet etablerar sig i Tripoli som regering. Men han betonar att läget är oklart.

– Risken för ett säkerhetsvakuum är det mest bekymmersamma just nu, sade han på en presskonferens på UD.

15.25 Al Jazeera
berättar att en grupp rebeller stormar ett lägenhetskomplex nära Gaddafis högkvarter. Rebellerna tror att Gaddafi gömmer sig i byggnaden tillsammans med sina söner, men det finns inga uppgifter som tyder på varför diktatorn skulle gömma sig där.

– De är tillsammans, de är i ett litet hål, säger en av rebellerna till Al Jazeera.

15.18 CNN har skapat en
interaktiv karta på hur Gaddafis högkvarter såg ut före och efter att rebellerna stormat byggnaden. Även The Guardian har
skapat en karta, som visar var striderna pågår.

15.02: Det är läget just nu:

Fortfarande vet ingen var Gaddafi är. Rykten säger att han kan ha flytt från Tripoli genom underjordiska tunnlar.

Enligt The Times är 30 brittiska SAS-soldater, tillsammans med rebellstyrkor, på jakt efter diktatorn.

Utanför Gaddafis hemstad Sirte ska rebellstyrkorna mött motstånd av runt 2000 regimtrogna soldater.

Striderna fortsätter i Tripoli, där reportrar kan räkna till dussintals döda kroppar på gatorna.

Italien har släppt 505 miljoner dollar i tidigare frysta tillgångar, till rebellernas förfogande. FN vill frigöra ännu mer pengar.

Båda nyhetsbyråerna Reuters och AP berättar om kraftig skottlossning vid hotellet Corinthia i Tripoli. Regimens krypskyttar attackeras av rebellerna, som använder granater.

14.40 TT: Ett stort antal män som antas vara Gaddafi-lojala soldater har hittats dödade vid en militärförläggning i centrala Tripoli, rapporterar Reuters.

En av nyhetsbyråns reportrar säger sig ha räknat till 30 sönderskjutna kroppar, däribland två som bundits — vilket tyder på att de kan ha avrättats summariskt.

14.28 ”Nato kommer att fortsätta operationen så länge det är nödvändigt för att säkerställa att inga hot mot civilbefolkningen återstår”, säger Natos ordförande Anders Fogh Rasmussen till BBC.

14.25 Franska AFP på plats vid tunisiska gränsen rapporterar att mer än 10 000 människor har korsat gränsen i båda riktningar sedan rebellerna gick in i Tripoli – vissa flyr medan andra återvänder från exil.

14.15 Rebellsoldater sänder in förstärkningar från flera områden, däribland Tajoura, till området Abu Salim i Tripoli. Striderna intensifieras, skriver al-Jaziras reporter Andrew Simmons på
Twitter.

14.00 Italiens premiärminister Silvio Berlusconi släpper frysningen av totalt 505 miljoner dollar – libyska tillgångar som finns i italienska banker, uppger AP. Uttalandet skedde efter ett möte med rebelledningen, som på sin rundresa vädjar om att totalt 5 miljarder i frysta libyska tillgångar släpps, för att göra en snabb återuppbyggnad av landet möjlig.

13.50 En rebelltrogen radiostation rapporterar om hårda strider i området Abu Salim i södra Tripoli, uppger BBC.

13.30 Giuseppe Sarcina, en av de fyra kidnappade journalisterna, säger till BBC att han och hans kolleger har behandlats väl under fångenskapen. ”Vad vi kan lära av den här händelsen är att det på båda sidor finns goda människor. Kriget är fruktansvärt, människor som skulle kunna vara vänner är fiender. Det är ledsamt för oss”, säger han.

13.14 Enligt BBC-reportern Paul Wood som befinner sig i närheten av Sirte har rebellerna på väg till staden tvingats stanna upp på grund av det massiva motståndet. Uppemot 2 000 Gaddafitrogna soldater står redo att bekämpa rebellerna.

12.57
En Youtubevideo ska visa hur rebeller bryter sig in i Abu Salim-fängelset. Det var i det fängelset som den amerikanska journalisten Matthew VanDyke satt fängslad. Fängelsedörrarna slogs upp med släggor, samtidigt som rebellerna ropar: ”Gud är stor.”

12.43 Arabförbundets generalsekreterare, Nabil Elaraby, har pratat med pressen i Egypten.

– Vi har kommit fram till att det är dags för Libyen att återta sin lagliga plats i Arabförbundet. NTC (rebellrådet som tillfälligt ska styra landet) är Libyens officiella representant, säger Nabil Elaraby.

NTC:s representant i Arabförbundet, Abdelmoneim el-Houni, säger att man ska ta sin plats i Arabförbundet på lördag.

12.33 Resursbrist råder på Tripolis sjukhus, där läkare och sjuksköterskor nu får arbeta på högvarv för att ta hand om alla skadade människor. Det berättar Jonathan Whittal från Läkare utan gränser till BBC. En av orsakerna är det oroliga läget ute på gatorna, som gör att vårdpersonal har svårt att komma fram till sjukhusen.

12.07 De fyra italienska journalisterna som kidnappades i går av Gaddafitrogna soldater, är nu fria, uppger den italienska tidningen Corriere della Sera enligt BBC.

12.03 En amerikansk frilansjournalist, Matthew VanDyke, som varit försvunnen i Libyen sedan i mars, är befriad från fängelset i Abu Salim, uppger hans mamma enligt
Washington Post.

12.00 Arabförbundet erkänner rebelledningen som en legitim representant för det libyska folket, uppger Reuters.

11.55 En författare som suttit fängslad i Abu Salim har befriats, tillsammans med andra fångar. ”Det är som att bli pånyttfödd”, säger han till
BBC. Han uppger att fångarna blivit torterade och utsatts för svält inne i fängelset.

11.50 Franska och brittiska agenter samarbetar med libyska rebeller vid den östra fronten i landet, uppger en AFP-journalist som skriver att samarbetet pågått i flera veckor, enligt TT. Agenterna ska ha varit aktiva vid ett av rebellernas högkvarter omkring 15 mil sydväst om Benghazi.

11.35 Ett matlesiskt fartyg som varit i Tripoli för att evakuera utländska medborgare har återvänt till sin hemmahamn, med bara besättningen ombord. Striderna har gjort det alltför osäkert att fullfölja uppdraget, uppger AP.

11.30 Hårda strider fortsätter i området Abu Salim i södra Tripoli, ett område som betraktas som ett av de mest lojala mot Gaddafiregimen. Enligt vittnesuppgifter är gatorna fyllda av döda kroppar, vissa bundna och avrättade, skriver
The Telegraph.

11.00 Rebellerna avancerar mot Gaddafis hemstad Sirte, men möter hårt motstånd. Rebellerna har tryckts tillbaka 20 kilometer av beskjutning från regimtrogna, enligt al-Jaziras reporter i Libyen.

10.45 Gaddafi kommer att försöka sälja delar av Libyens guldreserver för att kunna köpa sig skydd. Det uppger före detta centralbankschefen Farhat Bengdara för den italienska tidningen Corriere della Sera enligt al-Jazira.

10.15 Rebellernas ledare Mahmoud Jibril reser i dag till Italien för att träffa premiärminister Silvio Berlusconi, skriver AP. Detta är ett led i en diplomatisk rundresa för att få länder att släppa frysningen av libyska tillgångar på åtskilliga miljarder dollar. Italien har varit Libyens största handelspartner fram till att upproren startade i februari.

09.15 Storbritanniens försvarsminister Liam Fox vill inte kommentera uppgifterna om att brittiska elitförband finns på plats i Libyen. Däremot bekräftar han för tv-kanalen Sky att Nato bistår övergångsrådet med underrättelser och spaning för att spåra Gaddafi och övriga rester av regimen.

08.30 Enligt The Telegraph finns
brittiska soldater ur specialstyrkan SAS på marken i Libyen. De utgör spjutspetsen i jakten på Muammar Gaddafi.

07.45 Gaddafis son Saadi säger till CNN att han vill förhandla fram en vapenvila för att rädda ”Tripoli från ”ett hav av blod”.

Saadi skriver i ett mejl till CNN:s korrespondent Nic Robertson att han ”har behörighet att förhandla” och att han vill diskutera med företrädare för USA och Nato.

Det är inte känt om Gadaffi varit inblandad i utspelet.

06.48 Tv-stationen al-Arabiyya rapporterade att hårda strider utkämpades vid Gaddafis främste militärbefälhavares, general Abdul Rahman al-Syds, gård i Tripoli, men det var oklart om han tillfångatagits.

06.30 Två journalister kom från dagstidningen Corriere della Sera medan den fjärde skrev för La Stampa.

Den italienska konsuln i Benghazi, Guido De Sanctis, sade till nyhetsbyrån Ansa att journalisterna hålls fångna i ett hus i Tripoli, inte långt från hotell Rixos, där en grupp journalister släpptes tidigare på onsdagen efter att hållits där av Gaddafitrogna vakter.

De Sanctis säger att journalisten från den katolska tidningen Avvenire har tillåtits att ringa flera samtal från sin fångenskap, vilket han säger är ett ”gott tecken”.

Kidnappningen skedde dagen innan rebellrörelsens näst högste ledare Mahmud Jabril ska möta premiärminister Silvio Berlusconi i Milano.

SvD.se TT

Annons
Annons
X

Rebellsoldater söker igenom ett hus i området Abu Salim, Tripoli, i jakten på krypskyttar.

Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS Bild 1 av 3

En rebellsoldat tas om hand efter att ha skadats i striderna i Abu Salim.

Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS Bild 2 av 3

Ett trapphus i Abu Salim i södra Tripoli söks igenom av rebellsoldater.

Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X