FN sätter tryck på Nordkorea

FN antog påfredagen en osedvanligt tuff resolution om Nordkorea, där det slutna landet fördöms för brott mot mänskligheten. För första gången sägs att ansvariga ska ställas inför internationell domstol, och att sanktioner kan användas mot misstänkta krigsförbrytare.

Under strecket
Publicerad
Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

Foto: AP
Annons

Resolutionen om Nordkorea är en av de skarpaste som antagits av FNs människorättsråd. Den är baserad på en omfattande FN-rapport om läget i landet - nära 400 sidor med uppgifter om systematiska människorättsbrott som godtyckliga avrättningar, slaveri, tortyr, svält och tvångsaborter samt fångläger med upptill 120 000 fångar. I rapporten finns hårresande vittnesmål om hur kvinnor tvingas dränka sina spädbarn, och människor måste koka ormar och möss till mat för att överleva. FN jämför Nordkorea med Hitlers Nazi-Tyskland.

FN skräder inte orden i resolutionen. Nordkorea fördöms i starkaste ordalag för ”långvariga, systematiska och utbredda människorättsbrott som i många fall utgör brott mot mänskligheten”. Man uttrycker djup oro för den humanitära situationen med svält och konstaterar att regimen ”prioriterar militära utgifter före människors rätt till mat”. Nordkorea fördöms också för ”songbun”-systemet som innebär att människor diskrimineras baserat på social klass, och staten bestämmer allt i deras liv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons