Annons
X
Annons
X

FN-samtal om Nordkorea resultatlösa

FN:s säkerhetsråd har inte kunnat enas om en reaktion på Nordkoreas försök att skicka upp en satellit. Rådet ajournerade sitt snabbinkallade krismöte efter tre timmars samtal vid midnatt mot måndagen.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
Nyhetssändningar i Sydkorea visade raketuppskjutningen.
Nyhetssändningar i Sydkorea visade raketuppskjutningen. Foto: LEE JI-EUN/YONHAP/REUTERS

Bland andra USA misstänker att uppskjutningen på söndagen var en förtäckt provskjutning av långdistansroboten Taepodong-2.

– Medlemmar i säkerhetsrådet är överens om att fortsätta konsultationerna om lämplig reaktion från rådet, kommenterade Mexikos FN-ambassadör Claude Heller.

Det framgick dock inte när rådet kan samlas igen.

Annons
X

USA fördömde raketuppskjutningen och lovade samtidigt ännu hårdare arbete för en kärnvapenfri värld.

– Regler måste vara bindande, överträdelser måste straffas, ord måste betyda någonting, sade president Barack Obama i Prag på söndagen.

Han lovade en snabb reaktion från FN:s säkerhetsråd, något som ändå tycktes dröja.

– Nordkorea måste få veta att vägen till säkerhet och respekt aldrig går via hot och olagliga vapen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon beklagade Nordkoreas agerande och Ryssland och Kina manade till lugn.

– Vi hoppas att de inblandade parterna förblir lugna och behärskar sig... och tillsammans vidmakthåller fred och stabilitet i denna region, sade taleskvinna för Kinas utrikesdepartementet Jiang Yu.

– Vi uppmanar alla sidor att avstå från åtgärder som kan öka spänning på den koreanska halvön, sade en talesman för det ryska utrikesdepartementet.

Pyongyang sade i en kommentar att uppskjutningen var av fredlig natur, för att placera ut en kommunikationssatellit. ”Våra vetenskapsmän och ingenjörer har lyckats skicka ut satelliten Kwangmyongsong-2 i omloppsbana med hjälp av raketen Unha-2”, meddelade den statliga nyhetsbyrån KCNA, som också berättade att satelliten i sin färd runt jorden spelade upp ”odödliga revolutionära sånger”.

USA och Sydkorea konstaterade emellertid att någon satellit aldrig kommit i omloppsbana.

”Första delen av raketen hamnade i Japanska sjön. Återstående delar och själva lasten föll ned i Stilla havet”, uppgav USA:s försvar.

Seoul TT-AFP-Reuter

Annons
Annons
X

Nyhetssändningar i Sydkorea visade raketuppskjutningen.

Foto: LEE JI-EUN/YONHAP/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X