Kommentar

Gunilla von Hall:FN riskerar brännskador av Trumps fientliga brasa

Gunilla von Hall

Den historiska FN-resolutionen som fördömer bosättningar på Västbanken har fått både Donald Trump och Benjamin Netanyahu att gå i taket. Det FN-missnöje som bubblat under ytan har nu flammat upp till ett diplomatiskt eldhav där FN riskerar kännbara brännskador.

Under strecket
Publicerad
Donald Trump och vicepresident Mike Pence.

Donald Trump och vicepresident Mike Pence.

Foto: AP
Annons

USA:s blivande president Donald Trump har aldrig gillat FN, och nu har han fått mer vatten på sin kvarn. Eller snarare ett helt vattenfall efter fredagens historiska resolution där säkerhetsrådet fördömer Israels bosättningar på palestinsk mark. Trumps FN-avsky har härmed nått nya rekordnivåer – vilket kan leda till repressalier mot världsorganisationen från både USA och Israel.

Bakom dagens uppflammande FN-hat från Trump-lägret finns ett missnöje som länge bubblat under ytan. Flera gånger har Trump klagat att ”vi får inte ut någonting av FN” och kallat världsorganisationen svag och inkompetent. Han har inget till övers för generösa FN-bidrag, multilaterala förhandlingar och politiskt korrekta FN-uttalanden om mänskliga rättigheter, och har lovat att riva upp FN:s klimatavtal och det FN-stödda Iranavtalet om kärnenergi. I våras drämde han även till med att ”FN är ingen vän av demokrati och frihet”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons