Annons
X
Annons
X

FN: Över 100 barn dödade i Sri Lanka

Över 100 barn har dödats i ”blodbadet” i Sri Lanka, enligt FN, rapporterade nyhetsbyrån AFP på måndagen.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

I söndags rapporterade det brittiska mediebolaget BBC att minst 378 människor dödats i en artilleriattack och att 106 av dem var barn, men uppgifterna var då svårbekräftade.

– Mer än 100 barn var bland det stora antal civila tamiler som dödades i ett veckoslutsblodbad i Sri Lanka, sade FN:s talesman i huvudstaden Colombo, Gordon Weiss, på måndagen.

FN har i månader uppmanat till återhållsamhet och världsorganisationens människorättskommissionär har sagt att båda sidor kan komma att få skulden för krigsförbrytelser. Båda sidor tillbakavisar anklagelserna.

Annons
X

Den LTTE-styrda hjälporganisationen TRO säger till den gerillavänliga nyhetssajten Tamilnet att fler än 3 200 människor har dödats bara i de allra senaste striderna sedan i går kväll. Tamilnet har också skakande bilder på dödade barn, men ingen oberoende rapportering inifrån området förekommer.

Både den tamilska LTTE-gerillan och regeringsarmén beskyller varandra för beskjutningen av civila i krigsområdet. Zonen är bara 5 kvadratkilometer stor och det sista tillhållet för den hårt tillbakapressade rebellrörelsen, men där finns också tiotusentals obeväpnade människor från landets tamilska minoritet.

Regeringen hävdar att LTTE besköt civila tamiler för att försöka frammana internationellt stöd för en vapenvila. Det kan, anser regeringen, ha ett samband med att FN:s säkerhetsråd i dag ska hålla ett informellt möte om Sri Lanka. Rådet är oenigt om huruvida situationen i den sydasiatiska önationen ska behandlas formellt. Storbritannien och Frankrike verkar för en vapenvila, medan Ryssland och Kina är emot.

Den lankesiska regeringen säger att en vapenvila bara skulle ge LTTE chansen att återhämta sig och kräver villkorslös kapitulation.

LTTE har i årtionden kämpat för en separat stat för tamilerna.

Colombo TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X