FN-organ kritiskt till avregleringar

”Big Bang”-avreglering har gjort större skada än nytta i Afrika och Latinamerika, anser FN-organet Unctad. Och det är tveksamt om en ”ny generation av nyliberala reformer” kan hjälpa.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det ekonomiska landskapet i utvecklingsländerna är kusligt likt läget i början av 1980-talet, då många länder hamnade i kris.
Det säger Unctad-chefen Rubens Ricupero i den årsrapport som FN:s organ för handel och utveckling presenterade i går.
Enligt Unctad krävs det investeringar på 20-25 procent av BNP (bruttonationalprodukten) för att fattiga länder ska komma ikapp i tillväxt. Men det målet har få uppnått av de länder som gjort snabba marknadsreformer, främst i Afrika och Latinamerika.

I Östasien, däremot, har man skyndat långsamt efter finanskrisen. Där har investeringarna vuxit, jobben och tillverkningsindustrin har ökat, liksom exporten av mer förädlade produkter. På övriga håll ser det däremot dystert ut, påpekar Unctad.
Industrialiseringen har gått i stå på många håll; bara åtta av 26 utvalda u-länder har lyckats höja industrins andel av BNP sedan 1980. Det märks även på exporten - andelen bearbetade produkter har stagnerat eller sjunkit. Och när den totala exporten har ökat beror det främst
på devalveringar - som gjort exportprodukterna billigare - eller på lägre löner, påpekar Unctad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons