Annons
X
Annons
X

FN: Smugglare begår sexövergrepp på flyktingar

Kvinnliga flyktingar tvingas till sex för att ta sig till Europa. EU har misslyckats i sitt arbete att skydda kvinnor på flykt. Det påstår en ny rapport från UNHCR.

– Jag hade inget val, säger flyktingen Oumo i rapporten.

Flykten till Europa
Två kvinnor som flytt från Afghanistan väntar på att registreras i Grekland.

Två kvinnor som flytt från Afghanistan väntar på att registreras i Grekland. Foto: Petros Giannakouris/AP

Oumo bestämde sig för att fly från sitt krigshärjade land i Subsahariska Afrika när hennes syster försvann och svågern dödades. Tyskland var hennes mål.

Men människosmugglarna hade krav. För att få ett falskt pass tvingade de henne till samlag. Väl framme i Turkiet tvingades hon återigen till sex för att få en plats på båten som skulle ta henne till Europa.

– Jag hade inget val, säger hon.

Annons
X

Oumo är en av flera kvinnliga flyktingar som fältarbetare från UNHCR, FN:s flyktingorgan, intervjuade i november. Rapporten offentliggjordes under onsdagen och bjuder på otäck läsning.

Enligt UNHCR är kvinnor på flykt till Europa en särskilt utsatt grupp. Vittnesmålen berättar om människosmugglare som tvingar kvinnorna till sex som betalning.

– Många kvinnor och flickor är helt utlämnade, de saknar familjer och en social samhörighet som kan skydda dem, säger Vincent Cochetel, chef för UNHCR:s Europabyrå i ett pressmeddelande.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under flyktvägen i Europa blir många kvinnor utsatta för sexuella övergrepp. UNHCR har tidigare kritiserat de europeiska länderna för att de inte förbättrar villkoren vid flyktingboendena längs flyktvägen. Organisationen menar att många av de sexuella övergreppen skulle kunna förhindras om anläggningarnas belysning blev bättre, och om kvinnor och män skiljs åt i högre utsträckning.

  – Eftersom mottagningsanläggningarna i Europa inte har anpassats för att förhindra sexuellt och könsbaserat våld får inte kvinnor och flickor det skydd de behöver och förtjänar, säger Sarah Costa, chef för organisationen Women's Refugee Commission, i pressmeddelandet.

  I intervjun med fältarbetarna förklarar Oumo att övergreppen satt spår hos henne.

  – Jag är rädd för att jag kommer att förlora förståndet, säger hon.

  Annons

  Två kvinnor som flytt från Afghanistan väntar på att registreras i Grekland.

  Foto: Petros Giannakouris/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X