Annons
X
Annons
X

FN kunde inte enas om Gazakris

Israeliska styrkor fortsatte natten sin invasion av Gazaremsan, samtidigt som FN:s säkerhetsråd misslyckades med att enas om ett uttalande. Israel varnar för att kriget kommer att bli långvarigt och svårt.
Cirka 10 av de 20 svenskar som befinner sig i Gaza har hört av sig till Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och bett om hjälp att få lämna området så fort som möjligt.

(uppdaterad)
Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP

Läs mer

Bildt till SvD: Fortsatt krig stärker Hamas blogg.svd.se

Analys

SvD.se på plats

SvD.se:s Emma Löfgren fanns på plats i Israel när attackerna mot Gaza startade. Här hennes artiklar från Israel.

Foto: SEBASTIAN SCHEINER

Webb-tv

Foto: BOBBO LAUHAGE

Bilder

Israeliska marktrupper befann sig på söndagsmorgonen precis utanför Gaza city, landremsans mest befolkningstäta område. Infanteristyrkor och stridsvagnsfordon syntes, enligt vad ögonvittnen uppgav för nyhetsbyrån AFP, i närheten av det tidigare judiska bosättarområdet Netzarim, cirka tre kilometer söder om Gaza stad.

Hamas hävdade på söndagsförmiddagen, enligt tv-stationerna Al Arabiya och Al Jazeera, att man under striderna i Gazaremsan gripit två israeliska soldater. Uppgiften gick inte omedelbart att bekräfta och den dementerades direkt från israeliskt håll.

Annons
X

Senare på söndagsförmiddagen kom uppgifter från flera av varandra oberoende källor om att en israelisk soldat dött till följd av sammandrabbningarna med Hamas i Gazaremsan.

Minst 19 palestinier har dött i sammandrabbningar med israeliska soldater och efter flygattacker under söndagsförmiddagen, enligt rapporter från sjukhuskällor inne i Gaza. Samtidigt kom uppgifter om israeliska granatattacker inne i ett affärsområde och enligt vad ögonvittnen uppger för Reuters, har minst fem dött i den attacken och runt 40 skadats.

Längs vägarna söderut från Jerusalem syns beväpnade israeliska soldater på väg till sina samlingspunkter, rapporterade TT:s utsände på söndagsmorgonen. Många av dem är uppenbarligen reservister som mobiliserats i den senaste attackvågen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Kriget blir inte kort och det blir inte lätt. Vi söker inte krig, men vi kommer inte att överge våra medborgare till Hamas pågående attacker, säger Israels försvarsminister Ehud Barak, enligt AP.

  Hamas i sin tur hotade med att förvandla Gaza till en ”begravningsplats” för israeliska soldater.

  – Ni kom in som råttor. Gaza kommer att bli en begravningsplats för er, om Gud vill, säger Hamas-talesmannen Ismail Radwan till Hamas tv-kanal Al Aqsa-TV.

  Markinvasionen i Gazaremsan har, enligt den israeliska radion, inte lyckats stoppa raketbeskjutningen av södra Israel. Under natten ska 10 till 15 raketer ha avlossats från Gazaremsan.

  – Jag kan höra striderna från där jag är nu, säger statsvetaren Maher Issa som arbetar för hjälporganisation Civitas Gaza i telefon till TT:s utsände på söndagsmorgonen.

  Maher Issa befinner sig nu i sitt hem i mellersta Gaza med sin familj.

  Enligt Issa pågår ännu omfattande strider mellan israeliska trupper och palestinska motståndsmän på flera platser längs gränsen. Men enligt honom är det för civilbefolkningen ingen större skillnad mot dagarna då Israel endast attackerade från luften.

  – Det är bombningar överallt och full krig, säger han.

  Samtidigt råder samma brist på förnödenheter och elektricitet som det gjort de senaste dagarna.

  De 15 medlemmarna i säkerhetsrådet diskuterade ett förslag till uttalande som Libyen lagt fram. Enligt utkastet skulle rådet uttrycka ”allvarlig oro över upptrappningen av läget i Gaza, i synnerhet efter det att Israel inlett sin markoffensiv”. Parterna manas också att omedelbart upphöra med alla militära aktiviteter och ingå vapenvila.

  Säkerhetsrådet avslutade mötet utan att kunna enas om ett uttalande om Gazakrisen. Frankrikes FN-ambassadör Jean-Maurice Ripert, som är ordförande den här månaden, sade att medlemmarna inte hade kunnat enas om ett uttalande som manar till omedelbart eld upphör i Gaza. USA vägrade ställa sig bakom det libyska förslaget till uttalande uppgav flera diplomater.

  Den amerikanske FN-diplomaten Alejandro Wolff sade efter mötet att det inte är någon mening att göra uttalanden som Hamas ändå struntar i.

  – Israels rätt till självförsvar är inte förhandlingsbar, sade han.

  Efter en dryg veckas flygbombningar inledde Israel sin väntade markoffensiv mot Hamas i Gazaremsan efter mörkrets inbrott på lördagen. Markstridskrafter - pansar, infanteri, artilleri och andra styrkor gick in i Gazaremsan understödda av bland annat flottan och flygvapnet.

  Israel mobiliserade samtidigt tiotusentals reservister och varnade för att offensiven blir långvarig.

  Explosioner skakade Gazaremsan och bränder lyste upp natthimlen tidigt på söndagen. De tyngsta striderna rapporterade i och omkring flyktinglägret Jabaliyya, rapporterar AFP.

  Israel bombade ett gasverk nära Beit Lahiya i norra Gaza. Långt efteråt rasade branden vid gasdepån som förser lokalbefolkningen med hushållsgas.

  I nordöstra hörnet av Gazaremsan trängde israeliska soldater in i Beit Hanun. Invånarna manades i högtalare att bege sig därifrån.

  Samtidigt som israeliska soldater stred mot Hamaskrigare så utkämpades ett propagandakrig i etern. Israel bröt in i Hamas tv- och radiosändningar med olika budskap.

  ”Hamasledare, er tid är räknad”, ljöd det i al-Aqsa-televisionen. Tidigare hade Hamas radiosändningar avbrutits av budskapet att Hamasledare gömmer sig i tunnlarna och ”lämnar er att möte Israels försvarsstyrkor”.

  Sjukhuskällor i Gaza rapporterade att minst åtta Gazabor dött under inledningen av markoffensiven. Bland annat ska ett barn ha dödats av israelisk beskjutning i Gaza stad.

  Hamas väpnade gren Izz al-Din al-Qassam-brigaderna sade i ett uttalande att nio israeliska soldater hade dödats i markoffensiven.

  Den israeliska armén sade att 30 israeliska soldater har sårats i markoffensiven. Två av dem beskrivs som allvarligt skadade. Det var arméns första rapport om personskador sedan soldaterna gick in i Gazaremsan på lördagseftermiddagen. Enligt Israel har ”dussintals terrorister” dödats.

  Det fanns inga oberoende bekräftelser på parternas rapporter om förluster hos motståndarna.

  Omkring hälften av de cirka 20 svenskar som befinner sig i Gaza har hört av sig till Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och bett om hjälp att få lämna området så fort som möjligt, berättar André Mkandawire på UD:s presstjänst.

  Dessa önskemål har vidarebefordrats till EU:s ordförandeland Tjeckien, som samordnar de enskilda EU-ländernas önskemål om sina medborgare i Gaza och håller i kontakterna med de israeliska myndigheterna.

  Tomas Bengtsson/TT
  Jerusalem TT:s utsände

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP Bild 1 av 5
  Foto: HATEM MOUSSA Bild 2 av 5
  Bild 3 av 5
  Foto: SEBASTIAN SCHEINER Bild 4 av 5
  Foto: BOBBO LAUHAGE Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X