Annons

”FN-kritiken handlar inte om ombildningar”

Foto: Hasse Holmberg/TT

FN:s Agenda 2030 förespråkar blandade upplåtelseformer, det vill säga bostadsrätter, hyresrätter eller kooperativa ägandeformer. Därför är Hyresgästföreningens påståenden häpnadsväckande, skriver den blågröna majoriteten i Stockholm i en replik.

Under strecket
Publicerad

Det är häpnadsväckande att läsa Hyresgästföreningens påståenden i SvD (27/5). Kritiken man hänvisar till berör överhuvudtaget inte frågan om ombildningar. Den grönblåa majoriteten möjliggör för ombildningar endast i elva stadsdelar där allmännyttan är dominerande. Detta är i enlighet med målen i FN:s Agenda 2030. Ett av målen syftar nämligen till att göra Stockholm till en mer hållbar och blandad stad. Mixade upplåtelseformer är också en av FN-organet UN-Habitats fem principer för hållbar stadsplanering.

De globala målen i Agenda 2030 är omfattande och syftar till att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter, främja fred och lösa klimatkrisen. Mål 11 om hållbara städer har ett delmål som handlar om att främja olika boendeformer för olika behov. Målet innebär att det behövs blandade upplåtelseformer, det vill säga bostadsrätter, hyresrätter eller kooperativa ägandeformer. Det innebär även att det behövs bostäder med olika standard och prisnivåer.

Annons
Annons
Annons