Annons
X
Annons
X

Tove Lifvendahl: FN-höjdare på avrättningsstråt

Saudi-avrättningarna
Iranska demonstranter utanför Saudiarabiens ambassad i Teheran under söndagen. På bilderna syns den avrättade shiamuslimen och ledaren Nimr al-Nimr.

Iranska demonstranter utanför Saudiarabiens ambassad i Teheran under söndagen. På bilderna syns den avrättade shiamuslimen och ledaren Nimr al-Nimr. Foto: Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN

Kritisk mot regeringen och statsreligionen? Betrakta dig som tillåten måltavla. Saudiarabiens konsekventa förföljelse av dem som betraktas som avfällingar är en väl förankrad tradition. Redan på 1700-talet förenade sig huset Saud med de fundamentalistiska wahabiterna för att rensa islam från orenheter och förena de arabiska beduinstammarna.

Enligt den första skrivna grundlagen från 1992, utgör Saudiarabien en sunnimuslimsk monarki som har i uppgift att försvara de mänskliga rättigheterna såsom de tolkas av sharia. Denna regim inledde det nya året med att manifestera tolkningen; i lördags avrättades 47 människor i tolv städer. Vissa fick huvudet avhugget med svärd, andra sköts till döds av exekutionspatrull. Merparten som avrättades straffades för attacker som ska ha utförts av al-Qaida 2003–2006. Men bland de avrättade fanns också den religiöse ledaren Nimr al-Nimr och tre andra shiamuslimer som anklagades för regimkritiska aktioner under den arabiska vårens demonstrationer 2011.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Iran har deklarerat att Saudiarabien kommer att få betala dyrt för avrättningen av al-Nimr. Som svar kallade Saudiarabien till sig Irans ambassadör för att klaga på ”fientliga” uttalanden. 2016 har därmed börjat i samma sorgliga stil som 2015. För övrigt året då Saudiarabien upphöjdes med ordförandeposten i den panel som väljer oberoende politiska experter till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

  Annons
  X
  Annons

  Iranska demonstranter utanför Saudiarabiens ambassad i Teheran under söndagen. På bilderna syns den avrättade shiamuslimen och ledaren Nimr al-Nimr.

  Foto: Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X