Annons
X
Annons
X

FN-formatet hjälper inte klimatet

Skisserna från Köpenhamn lär behöva fyllas i. Det görs med fördel i ett ­mindre forum.

esvikelsen var stor efter Barack Obamas tal i Köpenhamn igår. Han frälste ingen, kom inte med något nytt och läxade nästan upp församlingen. De 100 miljarder dollar som Hillary Clinton hade aviserat till klimatanpassning för fattiga länder upprepades, liksom USA:s utsläppsmål. Men för att nå fram behövs mer från USA, och från Kina. Trots att EU är berett att gå långt kommer Kinas utsläppsökningar allenast att radera ut EU:s insatser inom loppet av bara några år. Framåt kvällen kom förvisso nya utkast, men ännu är COP15:s resultat alltför skissartade.

Förhoppningen att Obama skulle frälsa sällskapet var fåfäng från början. Han saknar kanske inte viljan, men han är klarsynt nog att inte spela med i varje fars som har utspelat sig i talarstolen i Köpenhamn. Under veckan har G77-gruppen splittrats allt mer. Det är tydligt att fler och fler av de verkligt fattiga länderna inser att de förlorar mer än de tjänar på att buntas ihop med drakar som Kina, Indien och Brasilien. De rika länderna bör ta hänsyn till tex den kinesiska och indiska befolkningens behov av tillväxt och höjd levnadsstandard. Däremot ska man inte låta sig hunsas.

Köpenhamn lider inte brist på fulspel. Kina ogillar USA:s krav på insyn och transparens i åtagandena och har inte hållit sig för goda för att vid behov blockera möjliga framsteg med god hjälp av Venezuela, Bolivia och diverse oljestater som ser sina intäkter stå på spel.

Annons
X

Igår skrev tankesmedjan Fores på
DN Debatt att:

”När vissa presidenter i plenartalen tycks mest upptagna med att föreläsa om imperialismen kanske det är lika bra att de som har huvudansvar för problemet tar förhandlingen någon annanstans. De 20 nationer, inklusive EU, som står för mer än 90 procent av utsläppen skulle kunna bilda ett slags Major Emitters Forum för att nå snabbare resultat. Visserligen kommer då varken Tuvalu, Qatar eller Schweiz att få säga sitt, men det är inte det som är poängen. Poängen är att rädda världens klimat.

Jo. Skisserna från Köpenhamn lär behöva fyllas i. Det görs med fördel i ett mindre forum. FN-formatet fungerar inte.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X