Annons
X
Annons
X

FN-förbundet kräver utredning av Hammarskjölds död

Dag Hammarskjölds dramatiska död måste utredas, det kräver svenska FN-förbundet. Men svenska politiker visar inget större intresse för de nya vittnesuppgifterna om att planet ska ha skjutits ned.

[object Object]
Räddningsmanskap söker efter överlevande i vraket efter olyckan som tog Dag Hammarskjölds liv 1961. Foto: TT

Varför Dag Hammarskjölds plan störtade över Nordrhodesia, nuvarande Zambia, år 1961 är fortfarande oklart.

I dag publicerade
SvD uppgifter ur den kommande boken Midnatt i Kongo – Dag Hammarskjölds förlorade seger. I boken redogörs för de teorier som finns om kraschen. Författarna Rolf Rembe och Anders Hellberg är kritiska till Sveriges bristande intresse för att reda ut den tidigare generalsekreteraren för FN:s död och kräver att regeringen agerar.

Även brittiska
the Guardian har i dagarna publicerat färska vittnesmål från personer som säger sig ha sett planet bli nedskjutet.

Annons
X

De nya uppgifterna har fått
svenska FN-förbundet att reagera.

– Vi kräver att Dag Hammarskjölds död utreds en gång för alla, säger Aleksander Gabelic, förbundsordförande.

Han tycker att det finns all anledning att ta vittnesmålen på allvar och starta en utredning när vittnena fortfarande finns i livet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – UD bör naturligtvis ha en roll i detta, det är inte orimligt att tänka sig att de skulle tillsätta en utredning som genomförs tillsammans med historiker och andra forskare.

  Intresset från svenska politiker tycks dock vara svalt. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin hänvisar frågan till tidigare aktiva politiker och menar att ämnet inte är särskilt aktuellt.

  – Det är inte den mest aktuella utrikespolitiska frågan även om det alltid är bra att sanningen kommer fram. Vad UD har gjort och inte har gjort i frågan känner jag inte till, jag var inte ens född när det hände.

  De nya uppgifterna har inte heller fått andra partier att agera. SvD har sökt utrikesminister Carl Bildt som hänvisar till UD:s presschef Anders Jörle.

  – Det är inte självklart att det ska göras en ny utredning, som jag ser det är inte alla de här uppgifterna nya. Det gjordes en utredning av UD för 15 år sedan och även om en ny skulle göras är det inte säkert att mer skulle framkomma.

  Den svenske biståndsarbetaren Göran Björkdahl var den som intervjuade ögonvittnen på plats för the Guardians räkning. Vittnena berättar om ett mindre jetplan som sköt ned Hammarskjölds DC6:a och att olycksplatsen spärrades av många timmar innan planet hittades enligt de officiella uppgifter som lämnats.

  – Jag var den första person som aktivt sökte efter fler vittnen, haverikommissionen gjorde inga egentliga ansträngningar och FN lade locket på, säger Göran Björkdahl till SvD.se.

  Enligt Henning Melber, styrelseordförande i
  Dag Hammarskjöld Foundation, finns material i FN:s arkiv som fortfarande är hemligstämplat.

  – Det är på tiden att den svenska regeringen begär ut den informationen, säger Henning Melber och trycker även på att inte bara Hammarskjölds död bör utredas utan även motiven bakom.

  – Det centrala i diskussionen är varför han var så viktig att han troligen blev mördad. Skeletten måste ut ur garderoben annars kommer det här spöket att jaga oss i ytterligare 50 år.

  Annons
  Annons
  X

  Räddningsmanskap söker efter överlevande i vraket efter olyckan som tog Dag Hammarskjölds liv 1961.

  Foto: TT Bild 1 av 2

  Dag Hammarskjöld (1951).

  Foto: PRESSENS BILD/SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X