FN: Fler har det bättre – men inte alla

Fler barn går i skola i världen. Men den mänskliga utvecklingen är fortfarande ojämlik, enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP. Arkivbild.
Fler barn går i skola i världen. Men den mänskliga utvecklingen är fortfarande ojämlik, enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP. Arkivbild. Foto: AP

Den extrema fattigdomen har minskat, tillgången till utbildning och hälsa är större och kvinnor har fått bättre möjligheter. Men miljontals människor lämnas utanför och får inte ta del av de positiva framstegen, enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den genomsnittliga mänskliga utvecklingen har förbättras avsevärt i alla delar av världen de senaste 25 åren – trots en befolkningsökning på två miljarder. Människor lever längre, färre är undernärda och fler barn går i skola. Men framstegen omfattar inte alla.

– Det räcker inte att bara titta på genomsnittet, utan också vad som döljer sig bakom det. Gör man det så blir det tydligt att många människor inte har nåtts av framgångarna, sade UNDP-chefen Helen Clark när årets "Human Development Report" presenterades i Stockholm.

Annons
Annons
Annons