FN firar 75 år – i pandemins skugga

Extra staket framför FN:s huvudingång i New York. Närvaron i FN-skrapan är sedan flera månader tillbaka nedskruvad till ett minimum på grund av pandemin.
Extra staket framför FN:s huvudingång i New York. Närvaron i FN-skrapan är sedan flera månader tillbaka nedskruvad till ett minimum på grund av pandemin. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Världens ledare erkänner att FN ännu inte levt upp till sina förhoppningar, när världsorganisationens 75-årsdag nu firas.

Under strecket
TT-Reuters
Publicerad
Annons

Under måndagen högtidlighåller stats- och regeringschefer från hela världen bildandet av Förenta nationerna efter andra världskriget. Firandet sker dock på distans. Den ursprungliga tanken var att i år hålla en extra pampig generalförsamling i FN-högkvarteret i New York, men det har pandemin satt stopp för.

Världens ledare ska anta ett gemensamt uttalande där de hyllar FN:s prestationer, men samtidigt tar upp tillkortakommanden. "Vår värld är ännu inte den värld som grundarna hoppades på för 75 år sedan", står det i dokumentet. "Den plågas av växande klyftor, fattigdom, hunger, väpnade konflikter, terrorism, osäkerhet, klimatförändringar och pandemier".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons