Annons
X
Annons
X

FN-chefen varnar för främlingsfientlighet

Migration är inte ett hot utan en möjlighet. Migranterna tar inte inhemska jobb, utan gör ofta jobb som lokalbefolkningen inte vill göra. Det säger FN:s generalsekreterare i en exklusiv SvD-intervju. ”Men se upp för opportunister som använder migranter som syndabockar för politiska vinster”, säger han.

Ban Ki-Moon har varit på blixtbesök i Sverige för att öppna det sjunde Global Forum on Migration and Development. Drygt 450 delegater från över 140 länder debatterade under onsdagen migration och utveckling – en fråga som engagerar FN-chefen djupt. Han blir full av entusiasm under ett samtal med SvD om migrationsdebatten i hans svit på Grand Hotel i Stockholm.

– Migration är en av de viktigaste frågorna i dag med den snabba utvecklingen av globalisering, kommunikationer och transporter. Det är naturligt att människor söker sig vidare i denna nya situation. I dag är mer än var tredje människa på jorden invandrare, ett fenomen som påverkar alla länder, säger han.

Man ska inte tro att migranter tar inhemska jobb eller skapar sociala problem. I många länder gör migranterna farliga och svåra jobb som lokalbefolkningen inte vill göra.
Ban Ki-Moon

Annons
X

**FN-chefen berättar **hur han själv sett mängder med byar i fattiga länder där unga lämnat familj och vänner bakom sig för ett bättre liv någon annanstans. Han har sett ”skyskrapor som byggts av hårt arbetande migranter, och industriländer där migranter hjälpt till att driva ekonomin framåt”. Men Ban Ki-moon är djupt bekymrad över hur invandrarna behandlas och deras brist på rättigheter i många länder.

– Migranternas mänskliga rättigheter och värdighet måste respekteras bättre. De får inte diskrimineras oavsett deras legala status. De måste ha hyggliga arbetsförhållanden och rättvisa löner. Särskilt måste kvinnor och flickor samt sårbara grupper skyddas bättre från missförhållanden och våld, säger han.

Han uppmanar länder som Sverige och många andra att visa större tolerans för att invandrare lättare ska kunna integreras i samhället. Synen på migranter är i dag alltför negativ, menar han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Migration är inget hot, inget negativt. Man ska inte tro att migranter tar inhemska jobb eller skapar sociala problem. I många länder gör migranterna farliga och svåra jobb som lokalbefolkningen inte vill göra. Vi måste börja se de positiva följderna av migration, framhåller FN-chefen.

  Men det finns väl även problem med integration?

  – Visst kan det bli problem med integrationsprocessen. Dessa människor kommer ju från andra länder och kulturer. Men med mer tolerans kan de integreras som vanliga medborgare, och samhället dra nytta av deras kunskaper och erfarenheter, säger Ban.

  Men han varnar för risken att opportunister delar samhällen genom att exploatera känslor av rädsla och hat för politiska vinster.

  – Särskilt under tider med hög arbetslöshet måste vi vara uppmärksamma på tendensen att använda migranter som syndabockar. Vi måste övervaka rasistisk och främlingsfientlig retorik, och bemöta den med hårda fakta, förståelse och tolerans, understryker FN-chefen.

  Det är viktigt att migrationen hanteras på ett organiserat sätt, framhåller han. Ban är djupt bekymrad över människosmugglingen över Medelhavet.

  – Förlusterna i människoliv är helt oacceptabla. Vi måste stoppa dödsfallen bland migranter till havs. Jag är också oroad över att migranter hålls inlåsta, även små barn. Migration bör vara en hoppfull resa, inte ett livsfarligt spel där migranter riskerar liv och lem.

  – Länder måste skapa ordentliga, säkra och välorganiserade kanaler för migration. Vi måste hitta konkreta lösningar på detta.

  Ban vill nu att migration ska bli del av FN:s nya globala utvecklingsagenda, som tar över när FN:s millenniemål går ut 2015:

  – Jag hoppas att migration ska ingå i en ny global utvecklingsagenda. Det är en mycket viktig fråga. Framför allt måste vi fokusera på de positiva följderna av migration.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X