FN-chefen kallar USA:s invasion olaglig

Under strecket
Publicerad
Annons

London/New York USA:s främsta allierade i Irak slöt i går upp bakom det amerikanska angreppet i mars 2003 sedan FN:s generalsekreterare Kofi Annan i en intervju för första gången betecknat invasionen i Irak som ”olaglig”.
Även om det inte fanns någon FN-resolution som gav grönt ljus för attacken har USA och dess allierade hävdat att den var berättigad eftersom Iraks diktator Saddam Hussein hade vägrat att lyda tidigare FN-resolutioner där han ålades att göra sig av med förbjudna massförstörelsevapen.
Men i en BBC-intervju i onsdags sade FN-chefen att den enda som kunde ge klartecken för en sådan operation var FN:s säkerhetsråd.
Annan förklarade att invasio- nen enligt hans sätt att se var oförenlig med FN-stadgan. På BBC:s fråga om han anser att den därmed också var illegal svarade han:

– Ja, det kan man säga. Jag har markerat att den inte stämde överens med FN-stadgan. Från vår synpunkt, från stadgans synpunkt, var den olaglig.
I diplomatins värld kan ordval göra stor skillnad, och FN-chefens bruk
av ordet ”olaglig” om en högst omstridd stormaktsinsats fick starkt genomslag. Tidigare har Annan nogsamt undvikit just detta ord, även om han flera gånger sagt att Irakkriget ”inte var i enlighet med FN:s stadga” - ett yttrande med tydlig innebörd men utan den skarpa direkthet som ordet ”olaglig” ger, skrev BBC:s Paul Reynolds i en kommentar.
FN-chefen uttryckte i intervjun också en förhoppning om att alla ska ha lärt sig en läxa av händelseutvecklingen i Irak. tt-afp

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons