Annons

Strid om FN-chef efter skandal: ”Ledningen i kris”

Sverige är på flera sätt inblandat i en skandal som briserar inom FN-organet UNAIDS, vars chef Michel Sibidé nu pressas att lämna sin post i förtid.

Frågan är om Sverige tänker kräva hans omedelbara avgång efter en förödande granskning om sextrakasserier och maktmissbruk i organisationen, där en svensk kvinna stått i centrum efter att hon slagit larm.

Uppdaterad
Publicerad

GENÈVE Det är hela havet stormar vid FN-organet Unaids styrelsemöte som pågår mellan tisdag och torsdag i Genève. De 22 regeringarna, bland dessa Sverige, är djupt oeniga om organisationens framtid efter en förkrossande granskning av en oberoende expertpanel som utrett FN:s egen metoo-skandal.

Sverige spelar på flera sätt en viktig roll i Unaids. Sverige är näst största bidragsgivare och har betalat 2,6 miljarder kronor till organisationen sedan 2009. Den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson är biträdande chef för Unaids, och svenskan Martina Broström anmälde organisationen efter att ha utsatts för sexuellt övergrepp av sin chef inom Unaids.

Unaids-chefen Michel Sibidé.

Foto: Aas, Erlend/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons