Annons
X
Annons
X

FN: ”Asylsystemet måste ändras”

Världen står inför värsta flyktingkrisen i modern tid, och flyktingströmmen från Syrien tycks ändlös. Europa måste skapa ett fungerande asylsystem för att dela bördan, stötta Syriens grannländer och stoppa så kallade pushbacks av flyende vid gränserna. Det säger FN:s flyktingskommissarie António Guterres i en SvD-intervju.

FN:s flyktingkommisarie António Guterres är djupt oroad över läget i Syrien.
FN:s flyktingkommisarie António Guterres är djupt oroad över läget i Syrien. Foto: MARK HENLEY/PANOS PICTURES

FN:s flyktingkommissarie har ett av världens tuffaste jobb. För första gången sedan andra världskriget är nu över 50 miljoner människor på flykt, och tvillingkonflikterna i Syrien och Irak har tvingat 13 miljoner människor från sina hem under det senaste året. Syrien är världens största humanitära kris med 7,6 miljoner på flykt inom landet, och över tre miljoner i främst grannländerna. Fler fortsätter att fly samtidigt som bidragen till hjälp uteblir och ingen politisk lösning finns i sikte. Vart bär detta hän?

– Vi får inte ge upp möjligheten att lösa Syriens kris politiskt. Om länder som ger militärt och finansiellt stöd kan överkomma sina motsättningar, kan en lösning hittas. Men det blir inte lätt, och under tiden flyr alltfler. Därför måste vi ge mer humanitär hjälp, trots att bara 54 procent av appellen för Syrien har täckts, säger António Guterres med en gnutta uppgivenhet i rösten.

**Vi träffas på **högkvarteret för FN:s flyktingkommissariat i Genève, där Guterres mest tycks mellanlanda. Han är just tillbaka från resor till Libanon och Turkiet, ska sedan direkt till det globala toppmötet i Davos och sedan vidare till Etiopien. Men mest oroad är han över läget i Syrien.

Annons
X

– Det är inte längre bara en humanitär kris utan håller också på att bli en utvecklingskris. En kris med två dimensioner. Grannländerna går på knäna under flyktingbördan, och måste få mer hjälp från omvärlden.

I Jordanien lever nu två tredjedelar av de syriska flyktingarna under fattigdomsstrecket, påpekar han. Var sjätte syrisk flykting i Jordanien lever i extrem fattigdom med bara 1,30 dollar per dag. Libanon, med den högsta koncentrationen av flyktingar per capita, har infört strikta gränskontroller och börjat ge kalla handen till syriska flyktingar som tvingas vända tillbaka in i krigets käftar.

– Det är mycket oroande. Vår roll är att uppmuntra öppna gränser för flyende. Men vi kan inte förbise den dramatiska situationen i Libanon. En tredjedel av befolkningen är nu palestinier eller syrier, och Libanon har till stor del lämnats helt ensamt i denna kris, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om du stänger dörren använder folk fönstret, stänger du fönstret gräver de en tunnel.
  António Guterres

  **Guterres är även **bekymrad över syrier som flyr vidare mot Europa. Många hamnar i klorna på skoningslösa människosmugglare eller råkar ut för så kallade pushbacks - när de ibland med våld knuffas ut från EU-länder utan chans att söka asyl.

  – Vi har detta problem vid den bulgariska gränsen samt vid Egeiska havet kring Grekland. Detta är mycket oroväckande. Det är svårt att få en exakt bild av vad som händer. Men vissa pushbacks har anmälts och detta är djupt bekymrande, säger Guterres och tillägger skarpt:

  – Pushbacks är ett tydligt brott mot europeisk lag. Det har också tydligt sagts av Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

  Båtflyktingarna över Medelhavet blir en alltmer dunkande huvudvärk, anser han också. Under förra året riskerade minst 350 000 människor sina liv i rangliga båtar över havet, flertalet från Syrien, Irak och Eritrea. För tusentals slutade det med en grav på botten av Medelhavet.

  – Så länge vi inte har reguljära vägar in i Europa kommer illegala vägar att användas. Ju mer restriktioner, desto bättre värld för smugglare. Därför är det viktigt att hitta andra vägar som vidarebosättningar, mer flexibla visaregler, fler familjeåterföreningar. Samt att stötta länder som blir första asylland så att flyktingarna klarar sig där, säger Guterres och blir åter skarp i tonen:

  – Att tro att vi kan lösa flyktingkrisen med bättre gränskontroller är en illusion. Om du stänger dörren använder folk fönstret, stänger du fönstret gräver de en tunnel.

  Men Guterres understryker också att flyktingbördan måste delas inom EU.

  – EU måste ha ett system baserat på rättvis fördelning av flyktingar. I dag tar flera länder inte sitt ansvar. Hela EU med undantag för Sverige och Tyskland, är tveksamt till att ta emot flyende. I stället för ett gemensamt europeiskt asylsystem har vi i praktiken ett asylsystem à la carte. Det måste ändras.

  – Jag uppmanar nya EU-kommissionen att ta ett starkt ledarskap kring detta. Nu har vi en absurd situation med fler människor som kommer in via Italien än någon annat land, och fler som söker asyl i Tyskland än något annat land. Det fungerar inte. Första ankomstland måste ta ansvar och registrera flyende.

  Så kommer vi tillbaka till en av startfrågorna – bristen på bidrag för att hjälpa flyktingarna.

  – Behoven exploderar men budgetar ökar inte med samma hastighet och gapet ökar därför snabbt. Situationen är mycket allvarlig. WFP tvingades nyligen ställa in mathjälpen i brist på pengar. Vi måste börja tänka i nya banor. Få in nya givarländer, engagera den privata sektorn. Ta in mer utvecklingshjälp i den humanitära hjälpen. Jag driver också idén att finansiera vissa stora humanitära katastrofer med skattemedel, säger Guterres och tillägger:

  – Stöd för att stabilisera befolkningar i kris är inte bara en fråga om solidaritet och generositet. Det är också en fråga om självintresse. Dessa regioner kan bli ett hot mot oss alla.

  Annons
  Annons
  X

  FN:s flyktingkommisarie António Guterres är djupt oroad över läget i Syrien.

  Foto: MARK HENLEY/PANOS PICTURES Bild 1 av 3

  En syrisk flyktingfamilj har sökt skydd i ett tältläger nära staden Zahle i Libanon. De 18 dagar gamla trillingarna förlorade sin mamma vid födseln och hotas nu av vinterkylan.

  Foto: JAMAL SAIDI/REUTERS Bild 2 av 3

  Italienska flottan bistår en flyktingbåt från Libyen den 4 december förra året. 2014 riskerade minst 350 000 människor sina liv i flykten över Medelhavet.

  Foto: ITALIEN NAVY/AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X