Annons

FN-ambassadör: Vi var en ensam röst i öknen

Ekvatorialguineas FN-ambassadör Anatolio Ndong Mba, USA:s avgående FN-ambassadör Nikki Haley, Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog samt utrikesminister Margot Wallström (S) under en stadsvandring i Lund inför säkerhetsrådets möte på den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds gård Backåkra i april.
Ekvatorialguineas FN-ambassadör Anatolio Ndong Mba, USA:s avgående FN-ambassadör Nikki Haley, Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog samt utrikesminister Margot Wallström (S) under en stadsvandring i Lund inför säkerhetsrådets möte på den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds gård Backåkra i april. Foto: Johan Nilsson/TT

Med ambitionen att skapa ett bättre arbetsklimat svepte Sverige för två år sedan in i ett av FN:s mest kritiserade organ. Komplexa konflikter och stormaktspolitik har kantat tiden i säkerhetsrådet, men FN-ambassadören Olof Skoog anser ändå att Sverige har gjort avtryck.

Under strecket
Tina Magnergård Bjers / TT
Publicerad

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog i säkerhetsrådet tidigare i år.

Foto: Mary Altaffer/AP/TTBild 1 av 4

Att en fredskonferens mellan parterna i Jemen kunde hållas ser utrikesminister Margot Wallström (S) som en stor framgång för Sveriges arbete. Här skakar Jemens utrikesminister Khaled Hussein al-Yamani hand med huthiernas företrädare Mohammed Abdulsalam i samband med fredssamtalen på Johannesbergs slott i Uppland. I bakgrunden syns FN:s generalsekreterare António Guterres.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 2 av 4

Utrikesminister Margot Wallström (S) på utrikesdepartementet i Stockholm.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 3 av 4

En man cyklar i den krigshärjade syriska staden Douma, nära huvudstaden Damaskus. Kriget i Syrien har pågått under den tid som Sverige suttit i FN:s säkerhetsråd.

Foto: Hassan Ammar/AP/TTBild 4 av 4

– Jag är väldigt nöjd med det som precis har hänt vad gäller Jemen, att vi lämnar rådet med ett litet hopp när det gäller Jemenkonflikten och att det finns en så stark svensk stämpel på det, säger Skoog.

Genom fredssamtalen om Jemen, på ett slott utanför Rimbo, och säkerhetsrådets arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne, har världspolitiken kommit till Sverige det senaste året. Men parallellt har till synes ändlösa diskussioner om konflikter, terrorism, fredsbevarande trupper, kärnvapen, mänskliga rättigheter och mycket mer hållits runt det hästskoformade rådsbordet i FN-skrapan i New York.

Annons
Annons
Annons