Annons
X
Annons
X

FMV avbryter ubåtsförhandling

Försvarets materielverk (FMV) går inte vidare med ordern av ubåtar från Kockums utan vänder sig i stället till Saab. Många Kockumsanställda riskerar nu att stå utan jobb.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Presentation av ubåtskonstruktionen A26, nästa generations svenska ubåt från Kockums, på Kockums kontor i Malmö i december 2013. Foto: ERLAND VINBERG/TT

FMV har beställt en studie som ska undersöka förutsättningarna för att köpa ubåtar av Saab istället för Kockums, som ägs av tyska Thyssen Krupp.

– Det saknas förutsättningar för att gå vidare med Thyssen Krupp och med ordern av ubåten A26. Det hade helt enkelt inte blivit långsiktigt hållbart för skattebetalarna eller för försvarsmakten, bland annat eftersom det inte finns en möjlighet att dela kostnader för ubåten och samarbeta med andra nationer, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på FMV.

Har ni för avsikt att ingå en affär med Saab?

Annons
X

– FMV:s avsikt är att hitta en leverantör som kan innebära en långsiktig försörjningslösning. Vi vill säkra att unik kompetens stannar i Sverige, säger hon.

**Tidigare fick FMV **ett brev där Kockums tyska ägare Thyssen Krupp föreslår att Kockums i Karlskrona ska bli centrum för att bygga små ubåtar. Samtidigt vill företaget ha tillgång till svensk teknik som försvaret hittills vägrat lämna ut. Svenska staten erbjuds också att ta över en del av ägandet av Kockums.

Beskedet att FMV överväger att köpa ubåtar av Saab kan bli ett dråpslag för de anställda på Kockums. Många av Kockums runt 1 000 anställda riskerar då att stå utan arbetsuppgifter.

Karlskrona TT

Annons
Annons
X

Presentation av ubåtskonstruktionen A26, nästa generations svenska ubåt från Kockums, på Kockums kontor i Malmö i december 2013.

Foto: ERLAND VINBERG/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X