Annons

Flyttstök i pausläge

Flytten av Kiruna har börjat locka turister – men för den som söker det nya finns inte mycket att se. Däremot bör man passa på att se det gamla.

Under strecket
Publicerad

Kiruna stadshus, prisat 1964 som Sveriges vackraste offentliga byggnad, ska rivas. Bara klocktornet (i fonden) återanvänds när det nya stadshuset byggs.

Foto: PÄR OLSSONBild 1 av 5

Bevara. Andra byggnader flyttas. Det gäller bland annat Kiruna kyrka från 1912, vars arkitekt hämtade inspiration från norska stavkyrkor.

Foto: PÄR OLSSONBild 2 av 5

Riva. Rivs görs Ralph Erskines kvarter Ortdrivaren, med fyra av stans mest kända byggnader.

Foto: PÄR OLSSONBild 3 av 5

Flyttar inte. Therese Stålnacke på Hotell Vinterpalatset tänker inte lämna Kiruna. Hon trivs, och hennes man jobbar i gruvan.

Foto: PÄR OLSSONBild 4 av 5

Råbiff à la Spis. Relativt nyöppnade restaurangen Spis serverar mat som White Guide anser håller God klass.

Foto: PÄR OLSSONBild 5 av 5

**Det är ett fascinerande **projekt, att flytta en stad. När man började bryta järnmalm i Kiruna i slutet av 1800-talet och staden anlades så stod husen på behörigt avstånd från gruvan. Det gör de inte i dag, när gruvgångarna letar sig som spindelnät under marken och sprickor har bildats.

Den så kallade samhällsomvandlingen har diskuterats i flera år vid det här laget och hela samhället präglas av flytten; dagisbarn dansar danser på tema arkitektur, på gratiskartorna är platsen där den nya staden ska ligga tydligt utmärkt – och turister ställer frågor.

Annons
Annons
Annons