Annons

”Flyttskatterna behöver sänkas kraftigt”

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Äldre har mot sin vilja blivit en stor bromskloss på bostadsmarknaden eftersom de förlorar så mycket på att flytta att de helt enkelt inte har råd att göra det. Samtidigt tränger de yngre hushållen ihop sig på för liten boyta, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, och Christian Ekström, vd för Skattebetalarna.

Under strecket
Publicerad

Eva Eriksson och Christian Ekström.

Foto: Pressbilder

Dagens bostadsmarknad har en rad strukturella problem som drabbar inte bara enskilda individer utan även arbetsmarknad, tillväxt och ekonomi. Samtidigt som det råder bostadsbrist i 243 av landets 290 kommuner så står vi inför en betydande befolkningsökning i allmänhet och bland äldre i synnerhet. Då bostadsbristen är mycket svår att bygga bort inom rimlig tid är det extra viktigt att det befintliga bostadsbeståndet används effektivt, vilket i sin tur kräver ett regelverk som uppmuntrar rörligheten på bostadsmarknaden framför allt för landets äldre. Men i stället för Sveriges politiker en skattepolitik som gör precis det motsatta, och bostadsfrågorna saknas helt i valdebatten.

Av rapporten ”Flyttskatterna – låser in seniorer och stänger ute yngre” som vi presenterar i dag framgår att transaktionskostnaderna vid försäljning av en privatägd bostad ofta blir så betydande att de påverkar beslutet om att flytta eller bo kvar. För ett hushåll som bott 30 år i en villa med rikets genomsnittliga försäljningspris (cirka 3 miljoner kronor) uppgår skattekostnaden vid försäljning till cirka 550 000 kronor. Adderas mäklararvode ökar den totala flyttkostnaden till cirka 610 000 kronor. Kvarvarande kapital räcker då endast till en bostadsrätt på cirka 60 kvadratmeter.

Annons
Annons
Annons